Judici amb jurat

El processat per matar tres sensesostre a Barcelona accepta 63 anys de presó

El processat per matar tres sensesostre a Barcelona accepta 63 anys de presó

EL PERIÓDICO

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els Mossos d’Esquadra van detenir el brasiler Thiago F. G. el 28 d’abril del 2020, acusat de matar tres sensesostre a Barcelona en ple confinament per la pandèmia. Tres assassinats amb traïdoria en tan sols 11 dies. El primer, un jove marroquí, a prop de l’Auditori Nacional de Catalunya, al carrer Lepanto. Després d’un acord entre la fiscalia, les acusacions particulars i la defensa, el processat ha admès els tres crims i ha acceptat la pena. Inicialment se li reclamava la presó permanent revisable, però ara se li ha substituït per 63 anys de presó (20 anys per cada crim i un any per cada un dels tres delictes contra la integritat moral), tot i que amb un límit de 40 anys de compliment.

La primera de les víctimes, de 25 anys, va rebre un cop mortal al cap amb una barra de ferro. No va poder preveure l’atac ni defensar-se perquè estava dormint. Ningú va poder auxiliar-lo perquè, en ple estat d’alarma per la covid, els carrers estaven deserts. El següent crim es va perpetrar el 18 d’abril, quan, passada la mitjanit, l’agressor va clavar sis cops al cap a un altre indigent, de 60 anys, també amb una barra de ferro. La víctima, que estava dormint al carrer Casp, va morir a causa del traumatisme. L’últim atac es va produir nou dies després amb el mateix objecte: l’assassí va pegar al cap un altre sense sostre, un home francès de 37 anys, al carrer Roselló, sense que ningú pogués auxiliar-lo. Per a les acusacions, en els tres casos va actuar de manera similar buscant el mateix tipus de víctima: homes que dormien al carrer, vulnerables i desprotegits, que al moment dels atacs estaven sols.

El judici se celebrarà igualment a l’Audiència de Barcelona per corroborar les proves. La fiscalia va relatar de manera detallada com van passar els fets, mentre que una de les acusacions particulars va emfatitzar que el processat triava les víctimes –és a dir, un «col·lectiu diana»– perquè eren vulnerables per cometre un atac «discriminatori» i un atemptat contra els drets humans. L’advocada de la fundació Arrels va insistir que Thiago F. G. va acabar amb la vida de les víctimes perquè «considerava que no havien de viure, que havien de morir només pel fet de ser pobres i vulnerables». Els va assassinar, va remarcar, d’una forma «brutal». La lletrada, que va defensar la tasca de l’entitat a la qual representa, va concloure: «Viure al carrer discrimina, viure al carrer mata».

Va fugir en un bus nocturn

Notícies relacionades

La investigació dels Mossos al seu dia per localitzar l’acusat va ser àrdua. Els agents van recórrer els carrers buits de la capital catalana i van sospitar des del primer moment que podria ser un assassí en sèrie. Per això es van coordinar amb associacions com Arrels per recollir informació d’altres persones sense llar que poguessin viure a la via pública de la capital catalana. Va ser després de l’últim assassinat, quan alguns testimonis van veure com l’acusat fugia, quan la policia el va identificar. Es va escapar en un bus nocturn.  Es va desplaçar de l’encreuament dels carrers de Sardenya amb Rosselló fins a la plaça de Catalunya, un recorregut de gairebé tres quilòmetres de carrers deserts pel confinament que va fer a peu i que va donar temps als agents dels Mossos d’Esquadra –alertats pels veïns– a localitzar-lo mentre caminava i començar a seguir-lo de manera discreta.

Thiago F. G., un brasiler que llavors tenia 35 anys, vivia en una caravana aparcada a la zona boscosa de les Planes, a Sant Cugat del Vallès. Un jutjat de Rubí va acordar el seu ingrés a la presó, acusat dels tres assassinats. Una decisió que va arribar amb la recopilació d’imatges de les càmeres de seguretat de la zona on es van cometre els crims, així com del registre del vehicle on vivia l’acusat. L’acusat