Crisi hídrica
L’àrea metropolitana consumeix aigua per sota del límit: només incompleixen tres municipis
Tant la capital com el conjunt de l’Àrea Metropolitana Barcelona (AMB) compleixen al peu de la lletra amb el límit de consum d’aigua permès per la Generalitat. Des que el Govern va declarar l’excepcionalitat en el sistema Ter-Llobregat, es van imposar restriccions en el reg agrícola, industrial i urbà, però també es va marcar una dotació per persona al dia: en concret 230 litres per persona al dia per als municipis en fase d’excepcionalitat.
Les dades de tot Catalunya depenen de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), que els està acabant de recopilar i analitzar per fer-los públics. Aquest és el compromís que en les últimes hores ha reiterat el Govern.
Les 25.000 cases amb despeses més elevades s’han detectat en zones amb un poder adquisitiu superior a la mitjana
No obstant, mentre la conselleria d’Acció Climàtica continua treballant en aquestes dades complexes, l’AMB ha fet un pas endavant i ha fet públiques les seus.
L’AMB ha decidit publicar les dades que la Generalitat continua recopilant i analitzant
El consum mitjà és de 165 litres per persona i dia. És a dir, encara lluny dels 230 l. /p.d. permesos. Aquest és el global de tot l’ens metropolitana, però l’ACA analitza les dades municipi per municipi. De tots els ajuntaments metropolitans només n’hi ha tres, segons les dades dels últims tres mesos, que superen la dotació màxima establerta: Corbera de Llobregat, Cervelló i la Palma de Cervelló, tres pobles del Baix Llobregat molt pròxims entre ells.
Fuites dramàtiques
¿Quin és el motiu? Principalment, les fuites que pateixen aquests municipis en la xarxa de distribució, un greu problema que s’afegeix a consums elevats. En general, a Cervelló hi ha cases unifamiliars de classe mitjana-alta i el 90% de la xarxa supera els 30 anys d’antiguitat, per la qual cosa gairebé el 60% de l’aigua es perd per fuites.
L’AMB ha enviat cartes als usuaris d’aquests tres municipis per demanar-los un esforç addicional
A la Palma de Cervelló, gairebé la meitat dels edificis també són aquest tipus de cases, i el rendiment de l’aigua és del 50%, és a dir que també es perd gran quantitat pel desgast i l’envelliment del sistema de proveïment. A Corbera de Llobregat passa una cosa similar. L’AMB ha enviat cartes als usuaris d’aquests tres municipis per demanar-los un esforç addicional. «No és que els veïns facin consums molt excessius sinó que la xarxa perd molta quantitat d’aigua», diu Eloi Badia, director de l’àrea d’ecologia de l’AMB.
Els altres municipis compleixen, tot i que Montcada i Reixac, Sant Cugat, Sant Vicenç dels Horts, Sant Just Desvern i el Papiol flirtegen tímidament amb el llindar, ja que tots superen els 200 litres per habitant i dia. De fet, s’ha detectat un consum excessivament alt, per sobre dels 200 litres per persona, en 25.000 cases de diverses ciutats.
Responsabilitat individual
On hi ha un percentatge més alt de gent que s’excedeix és a Sant Cugat del Vallès, Sant Just Desvern i Begues, llocs amb rendes per sobre de la mitjana. «Solen ser cases unifamiliars, en alguns casos cases amb piscina, que encara no tenen una bona praxi. A aquests també els enviem una carta, com als altres tres municipis que superen el màxim permès,» assegura Badia.
El consum mitjà de l’AMB en comparació amb el maig de l’any 2022 s’ha reduït d’un 5%
Els que menys consumeixen són Badia del Vallès, Santa Coloma de Gramenet, Pallejà i Badalona. «En línies generals l’àrea metropolitana compleix», destaca Badia. Si comparem la mitjana metropolitana d’aquest maig passat, amb la del maig del 2022, les dades mostren que els ciutadans han reduït la seva despesa d’un 5%. Sembla ser que l’estat de sequera influeix una mica en el comportament ciutadà. Tot i així, des de l’AMB, asseguren que s’ha de continuar reduint el consum.
Les principals estratègies són tres: reduir la despesa dels grans consumidors (els 25.000 que han rebut cartes), ajustar el consum de sectors econòmics importants (aquí s’inclouen la indústria i el turisme) i finalment esperar que siguin una realitat les subvencions que han d’arribar per part de l’ACA i que haurien de servir per evitar pèrdues com les dels tres municipis que incompleixen.
En les pròximes setmanes, la Generalitat s’ha compromès a donar les dades de totes les ciutats i pobles de Catalunya, per transparència, com ha fet l’AMB. De moment, encara no es multarà els incomplidors, ja que primer se’ls donarà l’opció d’entrar en la convocatòria d’ajudes per a reparacions de la xarxa de distribució.
Barcelona Medi ambient Aigua Sequera Crisi Climàtica Agència Catalana de l'Aigua (ACA) AMB ( Àrea Metropolitana de Barcelona ) Gestió de l'aigua
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034