Investigació

El forense avalua les seqüeles psicològiques de la víctima d’Alves: la instrucció entra a la recta final

El forense avalua les seqüeles psicològiques de la víctima d’Alves: la instrucció entra a la recta final

HENRY ROMERO / REUTERS

4
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La investigació judicial contra l’exjugador del FC Barcelona Dani Alves per presumpta agressió sexual ha entrat a la recta final. El forense va practicar aquest dimarts un examen psicològic a la víctima per avaluar els símptomes i les seqüeles que li han pogut quedar després del succés ocorregut la nit del 30 al 31 de desembre de l’any passat a la discoteca Sutton de la capital catalana, tal com va ordenar la jutge que s’encarrega del cas. Es tracta de l’última prova que estava pendent. Si ni la fiscalia, ni l’acusació particular, ni la defensa sol·liciten que es porti a terme una nova diligència, la instrucció estaria liquidada i s’entraria en un nou estadi: el processament del futbolista, la qualificació del fiscal i el judici a l’Audiència de Barcelona.

La víctima va anar dimarts al matí a l’Institut de Medicina Legal de Catalunya perquè el forense, com va ordenar la jutge, li fes l’examen psicològic. Primer un test i després una sèrie de preguntes, com és habitual. La magistrada va permetre que l’acompanyés la psiquiatra que la tracta des que va patir la presumpta violació al lavabo d’un reservat de la discoteca. La togada va deixar clar que únicament es podien analitzar els símptomes i les seqüeles que té la dona, i que s’havien d’evitar les preguntes sobre els esdeveniments que es van produir a l’interior del local, ja que els fets han de ser jutjats pels tribunals.

El pèrit privat

L’Audiència de Barcelona, després d’un recurs de la defensa, va ordenar que també es deixés assistir a la pràctica d’aquest examen un pèrit particular designat per l’advocat d’Alves, que es va haver de limitar a les qüestions que havia acordat la jutge. És a dir, preguntar sobre les seqüeles i els símptomes, tot i que la seva intenció inicial era poder preguntar directament a la víctima sobre altres circumstàncies vinculades amb el que va passar a la discoteca. El lletrat del jugador també va sol·licitar al seu dia que es gravés la diligència, però la jutge l’hi va denegar.

El forense ara haurà de remetre al jutjat que instrueix la causa, que es va convertir en sumari poc temps després que es comencés a instruir, l’informe sobre l’examen, en el qual es detallarà en quin estat psicològic es troba la jove i el tractament mèdic que té prescrit, ja que la víctima encara està de baixa laboral. Es pot suposar que el pèrit nomenat per la defensa d’Alves també redactarà un altre informe amb les seves conclusions i també el remetrà al jutjat.

Després d’això i si les acusacions i l’advocat de l’exfutbolista no demanen noves proves, només quedarà que es dicti el processament contra l’astre brasiler. En aquell moment, es durà a terme el que tècnicament s’anomena ‘indagatòria’. Primer se li comunica en persona el processament i que existeixen indicis de criminalitat contra ell i després té la possibilitat de fer les manifestacions que consideri oportunes. Així, es podria produir una tercera declaració davant el jutge abans de la celebració del judici.

Celeritat

Notícies relacionades

Després del processament de l’exfutbolista, que pot ser recorregut, la jutge tancarà el sumari i el remetrà a l’Audiència de Barcelona perquè se celebri el judici. El mateix tribunal que aquesta setmana ha acordat mantenir Alves a la presó reconeixia en la resolució que la instrucció del cas estava pràcticament acabada i va instar la magistrada que dirigeix les indagacions que les proves que falten (és a dir, l’examen psicològic ja practicat) es portessin a terme «amb la celeritat que exigeix la privació de llibertat», «amb la finalitat que tan aviat com es pugui es procedeixi a tancar el sumari» i a remetre’l a l’Audiència de Barcelona per a l’enjudiciament. Això podria produir-se en els pròxims mesos.

L’exjugador del Barça és a la presó des del 20 de gener. En dues vegades ocasions, l’Audiència de Barcelona ha denegat la llibertat i ha rebutjat els recursos presentats per la defensa. En l’última decisió, el tribunal va considerar que «els indicis de criminalitat» que al seu dia es van valorar com a «suficients» per imputar-lo i empresonar-lo «es mantenen inalterables» i que el risc de fuga continua vigent, malgrat l’empadronament dels fills a Esplugues de Llobregat. Per als magistrats, la declaració de la dona «té prou trets de fiabilitat» i «els elements de corroboració són variats». Sobre el possible «galanteig sexual» previ a la presumpta agressió sexual, el tribunal va defensar que el que havia passat anteriorment a l’accés d’Alves i la víctima al lavabo del reservat «no determina ni que ella hagués consentit la relació sexual amb penetració que consta acreditada, ni que mentís sobre aquesta qüestió».