Medi ambient
L’ONU adopta el nou tractat per protegir els oceans: «Són l’ànima del planeta»
Després d’anys de debats i negociacions, els països de l’ONUhan adoptat finalment aquest dilluns el primer tractat per a la protecció de l’altamar, un acord que permetrà establir zones marines protegides en aigües internacionals i que els ecologistes consideren fonamental per salvar els oceans.
El text, que es va tancar després d’un llarg procés negociador al març, ha sigut aprovat formalment avui després d’haver-se revisat i traduït als sis idiomes oficials de les Nacions Unides.
L’adopció va tenir lloc per consens, sense necessitat d’una votació, i va ser rebuda amb una gran ovació pels representants governamentals, que van festejar posats dempeus la conclusió d’aquest llarg procés.
«Acord històric»
«L’oceà és l’ànima del nostre planeta i avui vostès li han insuflat nova vida i li han donat una oportunitat. Han complert i ho han fet en un moment crític», ha dit el secretari general de l’ONU, António Guterres, als delegats.
Guterres també ha destacat que aquest «acord històric» demostra que la comunitat internacional és capaç d’unir-se per respondre de forma comuna als grans problemes globals i que l’«esperit de la cooperació internacional continua viu».
Pendent de ratificacions
Tot i que la decisió d’avui posa fi a les negociacions a l’ONU, el nou tractat no entrarà en vigor fins que almenys 60 països l’hagin firmat i ratificat.
El text s’obrirà a la firma a la seu de les Nacions Unides a partir del 20 de setembre i Guterres ja ha demanat avui als governs que no es retardin gens.
«Això és fonamental per respondre a les amenaces a què s’enfronta l’oceà i per a l’èxit dels objectius vinculats a l’oceà de l’Agenda 2030 i del Marc Kuming-Montreal de la Diversitat Ecològica», va apuntar.
Instruments clau
Els grups ecologistes insisteixen des de fa anys en el fet que aquest tractat és vital per salvar els oceans, amenaçats per la contaminació, la crisi climàtica i les noves tecnologies que obren la porta a la mineria al fons dels mars i a una pesca més intensiva.
L’altamar –les aigües situades a més de 200 milles marines de la costa i que són compartides per tots els països– suposen dos terços del total dels oceans i fins ara han estat gestionades sota una sèrie d’acords i organismes internacionals sense una jurisdicció clara, sense massa coordinació i amb unes normes inadequades per a la seva protecció.
Diversitat biològica marina
El nou tractat s’establirà en el marc de la ja existent Convenció de les Nacions Unides sobre el Dret del Mar i busca «assegurar la conservació i l’ús sostenible de la diversitat biològica marina de les zones situades fora de la jurisdicció nacional».
Entre altres coses, el text estableix les bases per a l’establiment de zones marines protegides, fet que ha de facilitar que es compleixi la promesa internacional de salvaguardar almenys el 30% dels oceans per a l’any 2030.
A més, garanteix que es tingui en compte l’impacte ambiental de les activitats en aigües internacionals i facilita la cooperació entre països en tecnologia marina.
Recursos genètics
Notícies relacionadesTambé crea un marc per compartir els beneficis del mar, especialment tot el que està relacionat amb els recursos genètics marins –espècies que poden proporcionar gens patentables en el futur, per exemple per al seu ús en la medicina–.
En aquesta qüestió xocaven els interessos d’alguns països rics, que són els que tenen més capacitat per aprofitar aquests avanços, i els del món en via de desenvolupament, que tem veure’s exclòs, i va ser un dels últims assumptes que es van tancar en les maratonianes negociacions del març.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- Exclusiva Mamarazzis Andreu Buenafuente, fitxatge sorpresa d’RTVE
- Conferència a Brussel·les ¿Què ha trencat i què pot trencar Junts en la negociació amb el PSOE? Les claus de l’estratègia de Puigdemont
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034
- Així va l’Eurolliga La quarta victòria confirma la rehabilitació del Barça