Rescat a contrarellotge
Recerca del submarí ‘Titan’: així és la ruta dels turistes milionaris per veure les restes del ‘Titanic’
Diumenge passat, el minisubmarí ‘Titan’ va deixar de tenir contacte amb l’exterior mentre se submergia a les profunditats de l’Atlàntic. A la nau viatja un grup de turistes milionaris per veure, en directe, les deteriorades restes del mític ‘Titanic’. ¿Quina és la ruta de l’expedició?
El viatge «cap a l’extraordinari» –així publicita la companyia nord-americana amb base a les Bahames OceanGate Expeditions el seu ‘tour Titanic’– comença al port de San Juan de Terranova (Canadà) amb una travessia de 400 milles nàutiques fins al lloc del naufragi del transatlàntic enfonsat el 1912. Suposadament titànic, es va partir en dos al xocar contra un iceberg en aigües de l’Atlàntic, una catàstrofe en la qual van morir més de 1.500 persones i que va ser portada al cine fa 25 anys pel director James Cameron, que es va embutxacar onze premis Oscar de Hollywood.
L’aventura consisteix en 10 dies de viatge, vuit al mar. Atès el temporal a Terranova, que ha patit l’hivern més cru en 40 anys, la missió pilotada d’aquesta setmana era la de la primera del 2023. Així ho va anunciar a les xarxes socials un dels passatgers, l’empresari britànic Hamish Harding, president d’una empresa d’aviació amb una expedició a l’espai en el seu currículum. Ell, com la resta, va abonar 228.534 euros per formar part de l’equip de turistes, entre els quals també hi ha l’empresari pakistanès Shahzada Dawood i el seu fill Suleman. Abans d’entrar al submergible, els turistes han de fer molts preparatius i acudir a una infinitat de sessions informatives. I, per descomptat, esperar pacientment que les condicions climatològiques permetin el viatge amb el menor risc possible.
Notícies relacionadesL’objectiu és, un cop s’està als voltants de les restes, passejar per les restes del ‘Titanic’ i observar-ne ruïnes, des de l’àncora fins als motors. El ‘Titanic’ està «tornant a la naturalesa» a causa dels corrents oceànics, la corrosió de la sal i els bacteris, que s’estan «menjant» el metall de la nau. Hi ha parts icòniques que ja no hi són, com la banyera del capità. Mentre els turistes disfruten de les vistes, l’equip tècnic (un expert de la companyia) realitza la seva tasca científica: prendre imatges i documentar les restes.
Una vegada feta la travessia, d’uns 600 quilòmetres des del port de Sant Joan de Terranova, l’expedició inclou una immersió al mar que dura unes vuit hores i que comença quan el barco ‘Polar Prince’ llança el ‘Titan’ a les profunditats. Dues hores triga a descendir fins als 3.800 metres de profunditat als quals es troben les restes del naufragi. Una hora i 45 minuts després que comencés aquesta maniobra, es va perdre la connexió amb l’exterior. Va ser allà quan va començar una operació de recerca i rescat contrarellotge, ja que les reserves d’oxigen tenen una durada de 96 hores.
- Catalunya prepara ja un "pla de contingència" per asumir als 100.000 funcionaris de Muface
- L’últim error de les Glòries
- Seguretat informàtica Canvis en l’accés a La Meva Salut: Salut activa la doble autentificació
- Catalunya va perdre el 2024 més seus empresarials de les que va guanyar
- Nova delinqüència Cop policial contra lladres que circulen amb patinet elèctric
- Mercat laboral Díaz i Cuerpo porten al Congrés la pugna per la reducció de jornada a les pimes
- Anàlisi El cas del fiscal general de l’Estat
- Crisi habitacional Govern i Comuns pacten multes de fins a 900.000 € per incomplir la llei d’habitatge
- "Sento que algú m’escolta"
- La gestió de la immigració "Podríem haver aportat més"