Xifres del 2022
El frau elèctric per marihuana a Catalunya equival al consum anual de Girona, Tarragona, Lleida i Sabadell
Els dos tirotejos d’Alella, que han deixat dos morts i un ferit, vinculats al narcotràfic
Els Mossos avisen que cada vegada més ciutadans i empreses sucumbeixen als diners de la marihuana
Lampistes que treballen per a traficants de marihuana: «Paguen el que demanis»
El frau elèctric vinculat a la producció de marihuana que ha detectat a Espanya la companyia Endesa al llarg del 2022 equival al consum anual d’una ciutat com Sevilla. I el 80% de tot aquest frau es porta a terme a Catalunya, el territori més afectat pel ‘boom’ cannàbic. La seva expansió, iniciada el 2015, va començar a créixer «exponencialment» a partir del 2018, segons dades de la companyia elèctrica.
El 2018, el frau elèctric a Catalunya es comparava amb el consum anual d’una ciutat com Girona. Actualment, per completar aquest símil s’han d’afegir a Girona també les ciutats de Lleida, Tarragona i Sabadell. A Catalunya, les plantes de marihuana que creixen clandestinament en cultius ‘indoor’ reclamen tanta electricitat com gairebé 600.000 habitants.
Els tècnics d’Endesa acudeixen a cada intervenció que els cossos policials efectuen contra una d’aquestes plantacions. Acompanyen tant agents dels Mossos d’Esquadra, com de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil. Són, per tant, un mesurador fiable de l’augment de les seves accions. Actualment porten a terme més de cinc accions cada dia. Més que mai.
La pràctica totalitat de les plantacions de marihuana ‘indoor’ estan connectades il·legalment a la xarxa elèctrica. Pagar la factura no és una opció per als traficants ja que la demanda de les bombetes de 600 o 1.000 watts que instal·len per il·luminar cada metre quadrat –i, en menor mesura, també dels aparells de climatització per refrigerar i d’extracció per ventilar– suposaria afrontar cada mes, en una plantació mitjana com les que creixen sense control a Catalunya, un cost de més de 60.000 euros.
A diferència d’Andalusia, on els vivers acostumen a ser més petits, al territori català proliferen instal·lacions sofisticades, en mans d’organitzacions criminals, que ocupen o alquilencases en urbanitzacions o fins i tot naus industrials senceres. L’ús d’aquestes bombetes de sodi substitueix la llum solar i permet als traficants –que tenen a sou electricistes a càrrec de les instal·lacions– recollir fins a quatre collites de cabdells cada any que, després, venen per Europa, on cada gram multiplica el seu valor.
El comissari Ramon Chacón, a càrrec de la Comissaria General d’Investigació Criminal (CGIC) dels Mossos, va resumir recentment la gravetat del fenomen en el següent paradigma: Espanya, i especialment Catalunya, s’ha convertit en un país que exporta marihuana i que importa organitzacions criminals de la resta del planeta, va explicar. Aquestes màfies, en competència interna pel control del territori, saben que el negoci rau a produir marihuana a Catalunya i exportar-la a la resta del continent.
Per això, remarquen fonts d’Endesa, abans les plantacions eren al costat de l’AP-7i ara, després de saturar-se aquest eix, abunden al costat de la C-25 i fins i tot es detecten al costat de la frontera natural del Pirineu, en poblacions com Puigcerdà o Llívia, o en llocs com Lleida.
Lleis més laxes
L’existència del frau elèctric associat al ‘boom’ cannàbic no perjudica únicament una companyia com Endesa, remarca un dels seus advocats, Enric Morera, sinó que també ho fa a la resta de clients que sí que paguen la factura però han de suportar els talls d’electricitat que provoquen les manipulacions a la xarxa o la sobrecàrrega que provoquen els traficants. O que es generi un accident que provoca un incendi –una cosa que ja ha passat– o que un veí acabi electrocutant-se a causa de les trampes que col·loquen connectades a la xarxa per defensar-se dels narcoassalts –atacs entre bandes de traficants per tal de robar-se la mercaderia–.
Per a Endesa, una causa fonamental del problema que té Catalunya, i que té greus conseqüències sobre la seguretat, la salut i l’economia, és un marc legal més lax que a la resta de països europeus. Més indulgent no només en les penes que reben els traficants per produir i vendre marihuana –considerada una droga tova malgrat que cada vegada es detecten concentracions de THC, el seu principi actiu, més perilloses per a la salut–, sinó també pel frau d’electricitat. A la resta del continent, defraudar electricitat és un delicte associat a penes de presó. En països com Portugal, França o Itàlia, les respectives legislacions contemplen penes greus per aquest delicte.
«Saben que aquí el frau elèctric no comporta entrar a la presó», assevera Morera, que ha afegeix que Endesa ha sol·licitat un despatx d’advocats extern que redacti una proposta d’enduriment de les lleis. Aquesta, detalla, significaria elevar les penes per frau superior a 400 euros a 18 mesos i, si es demostra que guarda relació amb una organització criminal o el tràfic de marihuana, que sigui d’un a tres anys.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
Marihuana Narcotràfic Successos Electricitat Cànnabis Endesa Mossos d'Esquadra Drogues Delinqüència
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia