Dia de l’Orgull
El col·lectiu LGTBI denuncia una trentena d’agressions físiques cada sis mesos a Catalunya
Multimèdia | Així són totes les banderes de l’Orgull LGTBI+
L’Observatori contra l’Homofòbia reclama que la justícia tracti l’assassinat de la trans Sandra com un feminicidi
Com podem prevenir, detectar i abordar la LGTBI-fòbia
Les persones homosexuals, bisexuals i transgènere denuncien una trentena d’agressions físiques cada sis mesos a l’Observatori contra l’Homofòbia de Catalunya (OHC). Unes pallisses que sempre van acompanyades d’insults, crits o vexacions, ja que els atacs es produeixen per la seva orientació o identitat sexual. Des que va començar el 2023, l’entitat ja ha registrat 30 agressions físiques al col·lectiu. El mateix període de l’any anterior en van ser 32. En general, els actes discriminatoris a les persones LGTBI a Catalunya han pujat un 7% aquest any, especialment les agressions verbals i la prohibició d’entrar a locals privats a les dones trans i als homes homosexuals.
Amb motiu del Dia de l’Orgull LGTBI, l’Observatori contra l’Homofòbia ha fet públic el balanç de registres d’actes discriminatoris que han detectat al llarg d’aquest 2023. Això no són denúncies policials, ja que en alguns casos (cada vegada menys) les persones afectades tenen por d’explicar les agressions als cossos policials, temen no ser cregudes davant un jutge, però volen que la discriminació que han patit consti en alguna estadística. A més, l’entitat ofereix assessorament psicològic i jurídic per a totes les persones demandants.
Des de principi d’any, l’OCH ha registrat 152 actes discriminatoris a Catalunya, un 7% més que l’any passat. Són 159 persones afectades. La meitat són homes gais, i un de cada quatre són persones trans. De fet, el col·lectiu en què més creixen els incidents és el de les persones trans, que registra un augment de denúncies de fins a l’11%.
Les discriminacions es produeixen a la via pública (27%), a bars o discoteques (14%), a internet (9%), al lloc de treball (8%) o a l’escola (7%). En aquest últim apartat, l’escola, l’observatori recorda que es tracta de casos d’assetjament escolar. Un d’aquests casos, el de les bessones de Sallent, que va acabar amb el suïcidi d’una de les menors, que volia canviar de gènere i dir-se Ivan.
Sobre el tipus d’actes discriminatoris, els més habituals són les agressions verbals. Es tracta d’insults, amenaces o vexacions, que han afectat un de cada quatre denunciants, 40 en total. Un altre grup d’afectats diuen patir mostres d’odi i exaltació, amb 38 casos, la majoria a través de les xarxes socials o internet. Les agressions físiques ocupen la tercera posició. L’observatori també destaca que s’han detectat 10 casos d’assetjament a l’escola, la feina, la vivenda i per part dels familiars. Hi ha sis persones que van explicar que no els van deixar entrar a centres comercials, bars o discoteques.
Per territoris, la província de Barcelona continua liderant les dades. El 74% dels actes discriminatoris denunciats es produeixen en aquesta província. Girona i Tarragona es troben en segona posició, amb un 3,9% de casos. Això no significa que a les altres demarcacions no hi hagi casos, sinó que moltes de les persones que els pateixen no fan el pas per denunciar-ho o acudir a les oficines de l’OCH. A la capital catalana, en canvi, és on es produeixen la meitat de les denúncies de tot Catalunya. Els districtes de Sant Martí i l’Eixample són els que més casos registren.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034