Transició energètica

Embut burocràtic: el sector de les renovables exigeix al Govern que tramiti els projectes pendents

Per què n’hi ha tan poques renovables a Catalunya?

El Govern defensa els parcs eòlics a l’Empordà i l’Ebre: «És on bufa el vent»

Embut burocràtic: el sector de les renovables exigeix al Govern que tramiti els projectes pendents
3
Es llegeix en minuts
Guillem Costa
Guillem Costa

Especialista en Medi ambient, sostenibilitat i biodiversidad

ver +

Avui mateix s’han autoritzat tres nous parcs solars a Catalunya. En total sumen 150 MW de potència i tots s’ubicaran al municipi d’Alcarràs, com passa a la pel·lícula de Carla Simón. Tanmateix, el sector de les renovables adverteix que el ritme de tramitació és lenti insuficient.

És cert que, a poc a poc, es va donant llum verda a alguns dels projectes que s’acumulen sobre la taula de la Generalitat. El problema és que hi ha més de 200 sol·licituds esperant. L’Observatori de les Energies Renovables avisa: «Aquestes xifres allunyen la possibilitat d’aconseguir els objectius establerts a l’Agenda 2030 per a Catalunya».

«Les actuals xifres allunyen la possibilitat d’aconseguir els objectius establerts a l’Agenda 2030 per a Catalunya»

Helena Badger

Helena Badger, delegada de la principal associació d’empreses fotovoltaiques (UNEFCAT), considera que si no hi ha una acceleració real no s’arribarà a la meta. Dues setmanes enrere, el conseller d’Acció Climàtica, David Mascort, va presentar el full de ruta del Govern per a la transició energètica. Va reconèixer que fins al moment s’havia avançat poc, però va assegurar que l’electrificació i la priorització de les renovables eren una de les seves apostes.

Avui, Mascort ha tret pit al Parlament per les polítiques del seu departament: «Hem fet en dos anys el que abans s’havia fet en 10 anys. És el nostre Govern i no un altre qui ha començat la transició energètica, som els primers que posem l’energia al servei de la ciutadania. Tothom ho sap».

L’informe presentat avui per l’observatori demostra que realment la quantitat de feina pendent és ingent: l’últim any 2022, l’energia nuclear es va mantenir com a principal font energètica (un 53% del total). De fet, els reactors nuclears van aportar 10 vegades més quantitat d’energia que els parcs eòlics i 57 vegades més que els fotovoltaics.

Dubtes d’empreses

A l’observatori hi ha preocupació perquè l’interès dels promotors per plantejar projectes a Catalunya s’ha refredat. Afirmen que l’Administració catalana és «poc eficient i resolutiva». Aquesta denúncia confirma el que explicava a EL PERIÓDICO el responsable d’una de les empreses implicada en aquests projectes eòlics i fotovoltaics. Advertia que pocs catalans s’animaven a participar econòmicament en els parcs i criticava també la lentitud de la burocràcia a l’hora de donar el vistiplau a les peticions d’empreses.

L’observatori atribueix els retards en la tramitació a la «insuficiència de mitjans». Hi ha molta menys gent treballant per donar autoritzacions que a les empreses que presenten els projectes. Per aquesta raó, el president d’EolicCat, Víctor Cusí, demana incrementar el nombre de persones destinades a resoldre expedients i proposa simplificar el procés. Els promotors també denuncien que les subvencions arriben massa tard.

Autoconsum aprovat

La dada més positiva sobre la instal·lació de renovables és sobre l’autoconsum. Durant el 2022 es van instal·lar a Catalunya més plaques solars per a l’autoconsum que en l’acumulat dels últims 20 anys. Durant l’any passat, van entrar en funcionament 39.118 noves instal·lacions fotovoltaiques amb una capacitat de 294 MW, un augment del 328% respecte del 2021.

«Les empreses compleixen i la ciutadania també, però l’Administració, no»

Helena Badger

Notícies relacionades

Badger creu que l’encariment dels preus ha estat un «factor clau» perquè molts particulars i empreses hagin fet el pas. Tanmateix, no està satisfeta amb l’escàs avanç de l’Administració: «Les empreses compleixen i la ciutadania també, però l’Administració, no».

Per revertir la situació, la Generalitat ha creat l’empresa energètica pública L’Energètica, que pretén instal·lar plaques solars als edificis públics. Això és una cosa que la Diputació de Barcelona ve fent des dels últims anys. Des d’aquest ens destaquen que ja estalvien amb plaques solars les emissions equivalents a 50.000 cotxes. Les plaques solars fotovoltaiques d’autoconsum instal·lades a Catalunya tan sols cobreixen l’1,7% de la demanda elèctrica de l’any 2022.