Final de l’obligació

El Govern aprovarà aquest dimarts la retirada de les mascaretes en centres sanitaris

La viròloga Margarita del Val: «Encara em pregunten si cal netejar la compra a casa»

1
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

El Govern aprovarà previsiblement aquest dimarts la retirada de les mascaretes als centres sanitaris, segons han informat fonts del Ministeri de Sanitat. No obstant, continuarà sent obligatori portar el tapaboques en centres de salut, hospitals, farmàcies o residències d’avis fins que la norma es publiqui al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE), una cosa que habitualment passa l’endemà de la seva aprovació per part del Consell de Ministres.

L’Executiu dona compliment, d’aquesta manera, a l’anunci efectuat pel Ministre de Sanitat, José Miñones, el 23 de juny. Decisió que va ser «secundada» per totes les autonomies en l’última reunió del Consell Interterritorial, segons va informar l’Executiu.

La mascareta, no obstant, continuarà sent «recomanable» per a persones amb símptomes d’infeccions respiratòries. Així mateix, s’estudia que, seguint les recomanacions dels experts, el Govern mantingui el seu ús en zones hospitalàries amb pacients crítics i immunodeprimits, com quiròfans i unitats de cures intensives.

Espanya s’afegirà així als països que han eliminat l’obligatorietat de portar tapaboques en tots els espais, en línia amb la decisió de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) de decretar, el 5 de maig passat, el final de l’emergència sanitària. Es posa fi, per tant, a un dels símbols de la pandèmia, tres anys després que, en la primera onada de covid, el Govern obligués tots els ciutadans a portar-la tant en espais interiors i exteriors.

De forma gradual

No obstant, la bona evolució de la pandèmia, gràcies a l’èxit de la campanya de vacunació, ha provocat que el Govern hagi anat eliminant l’obligatorietat gradualment. Primer dels espais exteriors, després dels interiors i ara dels centres sanitaris.

Notícies relacionades

Diversos estudis han demostrat, efectivament, que les mascaretes en centres sanitaris no són del tot útils. Un d’ells, al Regne Unit, ha conclòs que «tenen poc impacte» en la transmissió de coronavirus.

A més, vuit membres de prestigiosos centres d’investigació nord-americans han firmat un article a la revista ‘Annals of Internal Medicine’ que sosté que les mascaretes van ser molt útils quan la immunitat era limitada però ara, gràcies a la vacunació, ha arribat el moment de gestionar la covid com altres virus endèmics i acabar amb l’ús universal del tapaboques als centres sanitaris.