Va provocar greus malformacions

Històrica reparació: el Govern aprovarà ajudes per a 130 víctimes de la talidomida

Dos investigadors demostren que els nazis van crear la talidomida

Els afectats per la talidomida perden a Estrasburg

Una afectada per la talidomida, ahir a la sortida del judici, a Madrid.

Una afectada per la talidomida, ahir a la sortida del judici, a Madrid. / JOSÉ LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +
Nieves Salinas

El Consell de Ministres aprovarà aquest dimarts un decret d’ajuts econòmics per a 130 víctimes de la talidomida, un medicament comercialitzat a partir dels anys 50 i destinat a dones embarassades, a fi d’evitar nàusees i vòmits durant la gestació. No obstant, a partir de 1961, es va tenir constància que provocava greus malformacions.

Segons Drets Socials, el ministeri proponent, «el decret busca fer justícia amb els afectats a Espanya, un dels països que més ha trigat a donar-los suport, ja que el franquisme va silenciar el cas, va optar per no actuar davant les farmacèutiques i va negar que el medicament s’hagués utilitzat a Espanya, malgrat que posteriorment s’ha reconegut la seva comercialització i prescripció almenys entre 1959 i 1965». Segons els afectats, es va estar venent fins al 1978.

Durant l’etapa democràtica, només 24 víctimes havien rebut ajudes, gràcies a una disposició que es va incloure en els Pressupostos Generals del 2009. No obstant, aquest intent de reparar les víctimes va trobar seriosos problemes per determinar la relació d’afectats.

Per això, per decidir ara les ajudes que s’aprovaran, s’han portat a terme més de 600 anàlisis complexes. En el procés, segons explica el Ministeri de Drets Socials, «genetistes del Sistema Nacional de Salut, sense participació de la indústria farmacèutica ni d’empreses privades, han dissenyat un plafó de gens únic al món». En total, després de l’avaluació dels resultats per part de l’Institut Carles III, rebran les ajudes 130 persones.

El repartiment

L’import variarà en funció del grau de discapacitat contret com a conseqüència de l’exposició al medicament. Per exemple, i per a una persona amb un 33% de discapacitat, ascendirà 396.000 euros en un pagament únic (a raó de 12.000 euros per cada punt, com es va establir en una disposició addicional dels Pressupostos Generals de l’Estat del 2018).

La reparació econòmica podrà sol·licitar-se des de la publicació del decret en el BOE i la seva gestió correrà a càrrec de l’Imserso, que depèn al seu torn del Ministeri de Drets Socials.

Satisfacció agredolça

Notícies relacionades

No obstant, la històrica decisió no satisfà completament les víctimes. Segons fonts de l’Associació de Víctimes de la Talidomida (Avite), la principal agrupació d’afectats, l’esborrany inicial del reial decret contemplava tractar les indemnitzacions «com un premi de loteria», cosa que suposarà que hauran de tornar «gairebé la meitat de l’ajuda en impostos». «Altres indemnitzats pel VIH, VHC, víctimes del terrorisme, d’accidents de trànsit, etc., estan exempts de tributar fiscalment. Nosaltres no», assenyalen.

Avite no coneix el text definitiu que aprovarà aquest dimarts el Govern però que no es paguin impostos per les ajudes era una de les seves al·legacions, així com que l’Executiu demani perdó per les dècades de retard i abandonament. Demà sortiran de dubtes sobre si el text definitiu contempla les seves reivindicacions o no.