Balanç del 2022
Càritas Catalunya va atendre gairebé 250.000 persones el 2022, un 5% més
Casals d’entrada lliure, el refugi a l’estiu per als nens del carrer
«La meva mare em pega amb un pal»: el maltractament infantil aflora als casals per a nens vulnerables
Càritas Catalunya va atendre l’any passat 103.946 llars on viuen 249.182 persones, cosa que representa un augment del 5% respecte al 2021, segons la memòria corresponent al 2022 que l’entitat ha presentat aquest dijous. Unes xifres que confirmen la tendència a l’alça de les necessitats de les persones vulnerables. De fet, Càritas ha alertat que l’augment és del 17% respecte a abans de l’esclat de la pandèmia.
L’entitat assenyala que l’augment d’atesos és del 17% respecte a abans de la pandèmia i alerta d’una «cronificació» de la pobresa
L’entitat s’ha mostrat preocupada perquè alhora han augmentat les desigualtats entre les persones en situació de pobresa o de risc d’exclusió social i això fa que aquesta «crisi» es «cronifiqui», segons han explicat els responsables de l’organisme. La situació afecta directament les llars monoparentals, especialment mares soles, i els domicilis amb nens i joves. Dues de les causes són l’atur i la inflació de preus.
A més, només el 8,2% dels beneficiaris de l’acció social de Càritas són perceptors de l’ingrés mínim vital o de la renda garantida de ciutadania.
El bisbe de Lleida i president de Càritas Diocesana de Lleida, Salvador Giménez, ha considerat que «aquestes xifres ingents haurien d’alarmar» i fer activar els mitjans per reduir-les. Giménez ha afirmat que la societat «va sortir de l’uci de la covid-19, però encara continua convalescent amb greus efectes secundaris».
El director de Càritas Diocesana de Lleida, Rafael Allepuz, ha destacat, per la seva banda, que en els últims 15 anys s’han acumulat crisis que han afectat més els més vulnerables.
Càritas ha detallat que la pobresa «continua tenint rostre de dona» ja que el 58% de persones ateses són dones. Una de cada tres és nen o jove; gairebé la meitat no disposa d’una vivenda que es pugui considerar digna; el 28% d’atesos són espanyols, un 36% són de Sud-amèrica i Amèrica central i un 27%, de l’Àfrica. Més de la meitat de llars ateses no poden portar una alimentació adequada per l’augment de preus, i un 80% diu que ha deixat de comprar aliments frescos.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Tres hores que van canviar el Barça
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia