Gestió d’escombraries
Isaac Peraire (Agència de Residus de Catalunya): «El porta a porta és el mètode que dona millors resultats»
Les noves lleis aboquen Catalunya a reciclar millor: cinc costums que canviaran aviat
¿Per què Catalunya no recicla prou?
Aquest juny es compleixen dos anys des que Isaac Peraire va ser nomenat director de l’Agència de Residus de Catalunya. Un dels seus objectius principals és desplegar la llei que s’ha d’aprovar aquest any. La nova norma obligarà els ajuntaments a aplicar mètodes de recollida selectiva.
¿El porta a porta és l’única sortida?
No, però dels models d’alta eficiència disponibles és el que ofereix millors resultats i també els més ràpids, qualitatius i quantitatius.
¿Els contenidors intel·ligents són una altra opció?
No es tracta de models contraposats, són complementaris. Es pot recollir tot porta a porta, per exemple, i utilitzar per a l’orgànic i el vidre, que pesen molt, un contenidor intel·ligent, el dispositiu que s’obre amb un xip identificatiu només els dies establerts.
«El porta a porta és el model d’alta eficiència que dona millors resultats: ràpids i qualitatius»
Totes dues són fórmules molt estrictes, diuen alguns.
Si no canviem la manera de gestionar els nostres residus, no en millorarem les dades, que continuen estancades.
¿Entén el rebuig d’alguns?
Tots els canvis provoquen certa contestació, es produeix també quan es canvia el sentit d’un carrer. Crec que són enutjos molt petits, però que criden l’atenció, perquè s’han fet escoltar. Cal tenir en compte el que diu la gent reticent i explicar bé el perquè de la mesura, sense embuts. Però el canvi s’ha de fer, de manera empàtica, però dràstica.
¿No crea molta tensió al principi?
De seguida es converteix en normalitat. De fet, hi ha gent que ja està desitjant que el seu poble posi en marxa el porta a porta. ¿Puc explicar una anècdota?
És clar.
Al meu poble, Prats de Lluçanès, durant la festa major vam fer un gran sopar veïnal. Quan vam acabar i tocava recollir, alguns es van quedar sense saber què fer, de tan acostumats com estem al porta a porta. L’habitual era arrugar les estovalles de paper i ficar-ho tot en bosses, però ni ens ho vam plantejar. Aquest és el gran èxit del porta a porta. A més, hi ha les àrees d’emergència per si, en un cas concret, es necessita tirar les escombraries urgentment.
Les eleccions municipals eren a tocar i alguns ajuntaments van dubtar sobre posar en marxa el porta a porta
¿S’acumulen moltes escombraries en aquests punts?
No. I al carrer tampoc. Hi ha qui diu que el porta a porta és sinònim de porqueria al carrer, però no és veritat. Un contenidor està obert les 24 hores. En canvi, el porta a porta es fa en hores molt controlades. Si es fa bé, no hi ha rata, gat o gos que s’acosti a les escombraries, ja que l’orgànica va tancada. I a la resta de fraccions no hi ha d’haver res de menjar.
¿Hi posem moltes excuses?
Sí. ¿Ens fa vergonya fer-ho malament? Si es recicla bé no hi ha cap problema.
Alguns pobles han tingut dificultats.
I s’hi han adaptat i les han resolt. En algunes poblacions on bufava molt el vent, van posar un ganxo perquè no es bolquessin les escombraries. A Tiana, les van penjar a les portes per evitar que els senglars s’hi acostessin.
Vivim d’esquena a les nostres escombraries, si un dia intentes viure generant zero residus, t’adones de la magnitud del problema
Altres municipis tenien previst implantar el porta a porta i no ho van fer. ¿Per què?
Les eleccions municipals eren a tocar i, davant possibles reaccions, es va frenar massa. Ara esperem que més pobles, i sobretot ciutats, se sumin al porta a porta. Estarem al costat dels alcaldes que facin aquesta transformació. Els donarem suport polític, econòmic i tècnic perquè la posin en marxa ràpidament.
La nova llei els hi obligarà.
Obligarà a fer recollida selectiva. Pot ser mitjançant el porta a porta o amb un altre mètode. El que queda clar és que hi haurà activitats quotidianes que canviaran. I ens hi acostumarem.
Notícies relacionades¿Som conscients dels residus que generem?
La majoria de gent, no. Vivim d’esquena als nostres residus. Si un dia intentes viure generant zero residus, t’adones de la magnitud del problema; prova-ho.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia