Informe
CCOO detecta «dèficits greus» a la mina de Súria i nega que l’accident mortal fos «inevitable»
El sindicat denuncia la sobrecàrrega de treball dels vigilants responsables de la seguretat de la instal·lació
ICL conclou que l’accident amb tres morts a la mina de Súria va ser «imprevisible»
Multimèdia | Així és la mina de Súria on van morir tres geòlegs al març
Comissions Obreres (CCOO) ha presentat aquest divendres el seu informe sobre l’accident a la mina d’ICL Iberia a Súria (Bages), en el qual van morir tres geòlegs per la caiguda d’una gran pedra el 9 de març. El sindicat ha detectat «dèficits greus» a la instal·lació, sobretot en l’organització de la feina i en la comunicació entre els treballadors. CCOO ha negat que el succés fos «inevitable», com defensa l’empresa, i ha alertat que, si no es porten a terme una sèrie de «mesures correctores, els «factors de risc es mantenen».
CCOO acusa ICL Iberia de prioritzar els objectius de productivitat a la seguretat dels seus treballadors
CCOO ha sortit en defensa del paper dels vigilants de la mina de Cabanasses després que ICL Iberia apartés de l’empresa el vigilant de la zona on es va produir l’accident. Així, en el seu informe denuncia que aquests treballadors tenen una sobrecàrrega de feina i funcions que comprometen la seguretat a l’interior de la mina. I lamenten que ICL Iberia hagi convertit aquest empleat en «cap de turc» i que hagi «culpabilitzat» el col·lectiu de vigilants.
En el moment del sinistre, el vigilant tenia tres fronts de feina simultanis
L’informe assenyala tres aspectes per millorar per part de l’empresa. El primer és la manca de planificació i l’organització de la feina. En aquest aspecte, el sindicat remarca que la figura del vigilant, que assegura que és clau en la seguretat de la mina, té una «sobrecàrrega evident de tasques productives» i reclama que l’empresa destini més recursos humans i materials per poder assegurar que la seva tasca es porti a terme correctament. Recorden que el vigilant que estava treballant en el moment de l’accident estava encarregat de tres fronts de feina alhora.
Un altre focus de carències és el de la comunicació entre els diferents col·lectius que treballen a l’interior de la mina o bé entre els diferents torns. «Si bé hi ha una coordinació sobre el paper, a efectes pràctics aquesta denota una clara ineficiència que pot comportar situacions de risc», recull l’informe. L’empresa ja ha fet canvis de funcionament des de l’accident en aquest sentit, ja que ara els geòlegs han de passar per un ‘checkpoint’ abans d’entrar en alguna galeria on se’ls informa del seu estat.
Sobre el fet que l’accident es produís en una zona on s’havia portat a terme una ‘punxada’ no planificada per extreure material, el sindicat considera que és una pràctica «habitual, però no planificada», i que això comporta que hi pugui haver deficiències quant a seguretat. En aquest sentit, consideren que la ‘punxada’ que es va fer al lloc de l’accident era més gran del que estava permès de manera verbal i que també tenia uns pilars de suport de mides més petites a les marcades per la normativa de seguretat de la mina.
Pressió de productivitat
L’informe acusa l’empresa de prioritzar la productivitat a la seguretat dels seus treballadors. CCOO explica que l’empresa s’havia proposat l’objectiu d’arribar a extreure un milió de tones anuals de material abans de tancar la mina de Sallent, xifra a la qual no s’ha arribat mai. De fet, l’objectiu per al 2023 és de 880.000 tones. Aquesta pressió de productivitat, sumada al fet que encara falten inversions per arribar a aquest objectiu amb seguretat, fa que s’incrementi el risc de tenir accidents.
CCOO alerta que la pressió productiva, sumada a les inversions pendents, augmenta el risc d’accidents
«Fa tres anys la direcció d’ICL va tancar de manera sobtada la mina de Sallent. Això fa que se centri tota la producció a la mina de Súria, que és una mina més complexa. No fer aquestes inversions i concentrar la producció en una mina fa que s’incrementi la pressió a la mina de Súria i que s’incrementin els fronts d’explotació, cosa que crea colls d’ampolla com pot ser la figura del vigilant, que es troba que no és capaç de fer tota la feina que se li ha encarregat», ha advertit José Antonio Hernández, secretari general de CCOO d’Indústria de Catalunya.
CCOO ha criticat el fet que ni ICL Iberia ni la Direcció General de Mines els hagin remès els seus informes per poder analitzar-los. En aquest sentit, han reclamat reformular la configuració de la comissió d’investigació de l’empresa per «garantir la participació real i efectiva» del sindicat. També demanen que l’empresa incorpori al seu informe les conclusions de l’estudi de CCOO i que el Departament d’Empresa i Treball faciliti el seu informe al sindicat per poder analitzar-lo.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia