Seguretat viària

VÍDEO| Així funciona el dron de Trànsit que controla autopistes i multa els infractors

1
Es llegeix en minuts
Carlos Márquez Daniel
Carlos Márquez Daniel

Periodista

Especialista en Mobilitat, infraestructures, urbanisme, política municipal, medi ambient, àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

De moment només n’hi ha un i es tracta d’una prova pilot, però en aquest 2023 el Servei Català de Trànsit (SCT) té previstes 18 incursions amb drons a les carreteres catalanes, en punts en els quals no hi ha càmeres i es produeixen problemes de congestió importants o infraccions que poden derivar en sinistres amb víctimes. Ja s’han realitzat cinc sortides i n’estan previstes 13 més. De moment, el dron no grava les imatges captades, però si els Mossos d’Esquadra veuen un vehicle que realitza una maniobra no permesa, serà sancionat. De fet, ja ha passat amb conductors utilitzant el mòbil, sense el cinturó de seguretat o canviant de carril amb línia contínua.

Notícies relacionades

Lourdes Puigbarraca, subdirectora general de Gestió del Trànsit, explica que, a més de caçar infractors, el dron permet gestionar el trànsit de manera més eficient i ràpida, ja que s’aconsegueixen imatges de llocs conflictius en els quals no hi ha controls ni càmeres que donin una imatge integral i aèria de la situació. Això, sosté la responsable de Trànsit, permetrà millorar la informació als usuaris i facilitarà que la presa de decisions sigui més àgil i conforme amb el que l’artèria requereix.

Trànsit provarà aquesta tecnologia durant aquest any per després decidir si aposta de manera decidida pels drons, com ja va començar a fer la DGT el 2018, amb un desplegament de 39 aeronaus que va acabar el juliol del 2021. Cap a Catalunya, perquè aquí les competències en aquesta matèria les té el SCT. Si la cosa qualla, els drons podrien fins i tot incloure un cinemòmetre amb què mesurar la velocitat dels vehicles i, per tant, sancionar els ‘fitipaldis’.