Migració
Més enllà de la Lilia: 11 nens moren cada setmana al Mediterrani, el doble que fa un any
Entre el gener i el juny van perdre la vida 289 nens que havien pujat a una pastera per intentar arribar a Europa, segons l’Unicef
«Ens pensàvem que era un ninot»: el cadàver del nadó de Roda de Berà portava més d’un dia sobre la sorra
Es deia Lilia i anava amb pastera: el nadó trobat a Roda de Berà era una nena algeriana i va morir amb els seus pares
La mort de nens i nenes en la ruta mediterrània s’ha duplicat aquests primers sis mesos de l’any en comparació amb el 2022. Entre el gener i el juny van perdre la vida 289 nens que havien pujat a una pastera per intentar arribar a Europa, segons l’Unicef. El que correspondria a 11 nens morts cada setmana. No fa falta viatjar fins a Turquia o Itàlia per ser testimoni d’aquesta violència. Fa una setmana, en una platja de Tarragona, va aparèixer el cos de la Lilia, un nadó de 8 mesos. Amb la seva família, anava amb una pastera que va naufragar després de sortir d’Algèria fa quatre mesos rumb a les illes Balears.
No és la primera vegada que el cos sense vida d’un nen arriba a les platges espanyoles. Fa un any, va aparèixer a La Manga (Múrcia) el cadàver d’un nen de 4 anys que també viatjava amb una pastera en direcció a les Balears. Des que va començar l’any, han desaparegut o mort 7 nens i nenes, menors de 10 anys, en aquesta ruta direcció a Espanya. Segons confirma el Centre Internacional per a la Identificació de Migrants Desapareguts (CIPIMD), 5 són d’origen sirià i 2 algerians. A més hi ha 10 adolescents d’entre 11 i 17 anys de qui tampoc se’n sap res. Tots anaven amb alguna de les 13 pasteres que han desaparegut aquest 2023. «Hi ha poques possibilitat de trobar-los o que els cadàvers reapareguin», es lamenta Ángeles Colsa, la presidenta d’aquest centre. «Que hàgim trobat el cos de la nena de 8 mesos a la platja de Tarragona ha sigut un miracle».
Aquesta ruta entre el país magribí i les Balears i la Península és una de les més mortíferes, només per darrere de la ruta canària. Des del 2019 ha augmentat el nombre de persones que surten amb pastera, també els naufragis: l’any passat van morir o van desaparèixer 402 persones, segons l’OIM (Organització de les Nacions Unides per a les Migracions). En aquestes pasteres pugen majoritàriament joves, tot i que els últims mesos també han sortit famílies senceres amb nens, com va ser el cas de la Lilia. La crisi que castiga Algèria i la falta d’oportunitats per als més joves els empeny a buscar un futur més enllà del seu país.
Veu d’alarma
Veu d’alarma«No podem continuar ignorant el que està passant, quedar-nos en silenci quan gairebé 300 nens, un avió sencer ple de nens, estan morint a les aigües entre Europa i l’Àfrica en només sis mesos», va manifestar Vera Knaus, representant de l’Unicef sobre Migració i Desplaçament, la setmana passada en una roda de premsa. Segons les xifres que van presentar, uns 11.600 nens van creuar durant els primers sis mesos de l’any, una quantitat que és també gairebé el doble que la registrada durant el mateix període el 2022.
Un dels punts més crítics del Mediterrani és la ruta central, la que uneix la costa tunisiana i líbia en direcció a Itàlia. «És una de les rutes més letals per als nens», assenyala aquest organisme. A més, expliquen que les xifres podrien ser encara superiors perquè molts naufragis «no deixen supervivents o no es registren». Un altre factor de risc és que prop d’una quarta part d’aquests nens viatgen sols o han sigut separats de l’adult amb qui viatjaven durant la ruta migratòria, una cosa que provoca que siguin «especialment vulnerables».
A l’embarcació que va naufragar el 14 de juny davant les costes gregues, amb més de 700 persones a bord, hi havia un centenar de nens que viatjaven al celler de l’embarcació, segons va confirmar la BBC. Ha sigut una de les pitjors tragèdies que s’han viscut en aquesta ruta central. A més, actualment, s’estan portant a terme rescats diàriament davant la costa líbia i tunisiana. En aquests casos, els més petits són els més vulnerables, també es va veure a Tunísia fa dues setmanes, quan les autoritats del país van expulsar irregularment més de 500 migrants, entre els quals hi havia almenys 29 nens. La policia els va deixar entre la frontera tunisiana i líbia, en una zona desèrtica sense aigua ni menjar.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia