ALERTA ALIMENTÀRIA
¿Què és el botulisme i quins són els seus símptomes?
La intoxicació es produeix generalment per la ingesta d'aliments mal conservats

icoy34519295 alubias judias160630200413 /
El botulisme és una intoxicació causada per la toxina botulínica, una neurotoxina produïda pel bacteri 'Clostridium botulinum'. Segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS), es tracta d'una malaltia inusual però és considerada greu i pot arribar a ser mortal.
La intoxicació és causada generalment per la ingesta d'aliments mal conservats i contaminats amb neurotoxines potents. Encara que la infecció se sol originar amb el consum de menjar, el botulisme també pot ser causat per la contaminació de ferides obertes, o com a efecte col·lateral de l'ús deliberat de la toxina en el tractament de malalties neuromusculars o en cosmètica.
SÍMPTOMES I TRACTAMENT
Els símptomes inicials inclouen fatiga intensa, debilitat i vertigen, seguits generalment per visió borrosa, sequedat de boca i dificultat per empassar i parlar. També es poden presentar vòmits, diarrea, restrenyiment i inflamació abdominal. A més, la malaltia pot arribar a provocar debilitat al coll i els braços, i posteriorment afectar els músculs respiratoris.
Els símptomes -que no són provocats pel bacteri sinó per la toxina que produeix- se solen manifestar entre 12 i 36 hores després de la ingesta (amb un termini mínim de quatre hores i un màxim de vuit dies). En general, la incidència del botulisme és considerada baixa, però la taxa de mortalitat és alta si no es fa un diagnòstic precoç i s'inicia ràpidament el tractament adequat (administració d'antitoxina i atenció respiratòria intensiva). Segons l'OMS, la malaltia pot ser mortal del 5 al 10% dels casos. Per al seu tractament, els antibiòtics no són necessaris (excepte en cas de botulisme per ferides). Tampoc és efectiva la vacuna, i no se sol administrar al no haver-se pogut demostrar la seva eficàcia al 100%.
EXPOSICIÓ I TRANSMISSIÓ
Notícies relacionadesEl 'Clostridium botulinum' és un bacteri anaeròbic, cosa que significa que només es desenvolupa en absència d'oxigen. El botulisme de transmissió alimentària es produeix quan el 'Clostridium botulinum' creix i genera toxines generalment en productes amb baix contingut d'oxigen, conservats a una mala temperatura, indegudament processats, o enllaunats i embotellats a casa.
PREVENCIÓ
Les precaucions per evitar el botulisme de transmissió alimentària es basen en les bones pràctiques d'elaboració, sobretot en la conservació i la higiene. La toxina contaminant es pot prevenir mitjançant la desactivació de les espores bacterianes en els productes termoesterilizats (per exemple, en forns d'esterilització), ja que la pasteurització comercial (productes pasteuritzats envasats al buit, fumats en calent) no sempre és suficient per desactivar el creixement i la producció de toxines.
- Club d’estil Cristina Tamborero, dissenyadora: "Es porten molt els vestits de núvia dos en un"
- Els multireincidents se’n van a l’Hospitalet per la pressió policial
- Final d’un pontificat Un conclave sense candidat clar
- Successos Dos detinguts per robar una motxilla a una parella mentre practicava sexe a la platja del Somorrostro de Barcelona
- FUTBOL Així és l’acord que el Reial Madrid va tancar amb Xabi Alonso fa mesos per lligar la seva arribada
- Per 907.500 euros El Ministeri de Transports licita l’estudi informatiu dels nous accessos ferroviaris al Port de Tarragona
- Obituari Mor Lluís Prenafeta, la mà dreta de Jordi Pujol a la Generalitat
- Guardó El Govern concedeix la Creu de Sant Jordi al president de Prensa Ibérica, Javier Moll
- En les comissions El Parlament blinda la participació telemàtica dels diputats pendents de l’amnistia
- Educació L’abandonament de docents a primària es duplica a escala mundial