Residències

El geriàtric Aragó seguia sumit en caos i brutícia mesos després del brot mortal de salmonel·la

A1-178502031.jpg

A1-178502031.jpg / JORDI OTIX

5
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La residència Geriàtric Aragó continuava acumulant brutícia i tenia falta d’higiene mesos després del brot mortal de salmonel·la que va matar vuit residents i en va portar a l’hospital 15 més. Per aquesta raó, la Fiscalia de Barcelona ha sol·licitat aquest mes de juliol el tancament del geriàtric, ubicat al centre de Barcelona, com a mesura cautelar. Segons la seva opinió, el risc per als avis perdura, com demostrava la informació recollida, fins i tot, mentre investigaven (d’octubre del 2022 fins a principis del mes de juliol, quan van presentar la denúncia). No obstant, el Jutjat d’Instrucció número 17, que instrueix la causa, va rebutjar la proposta, per «prematura», segons les fonts jurídiques consultades per EL PERIÓDICO. El magistrat ha acordat la declaració dels investigats (el gerent i administrador de l’empresa que gestiona el centre, la directora, la governanta i el metge), així com de testimonis, tot i que encara no s’ha assenyalat data per a la pràctica d’aquesta prova.

El Servei d’Epidemiologia de l’Agència de Salut Pública de Barcelona, organisme que gestiona els serveis de salut per encàrrec de l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat, va fer fins a tres inspeccions a la residència entre agost i setembre del 2022, en ple brot de salmonel·losi i quan ja s’havien detectat alguns contagis. El panorama que es van trobar aquests funcionaris va ser demolidor, segons relata la denúncia presentada per la fiscalia i que va ser avançada dimarts per aquest diari. Hi havia lavabos «molt bruts», cadires de rodes tirades per terra, d’altres adaptades a la dutxa tacades, poms de portes enganxosos, terra brut, escombres i fregalls a la superfície, peces de roba llardoses sobre radiadors i «restes similars a vòmit» en un dels lavabos que estava sent utilitzat per una de les persones que viuen al centre.

Falta d’higiene i inspeccions

La falta de mesures higièniques era palpable. Els tècnics van reflectir als seus informes la inexistència de lleixiu o de productes de desinfecció als lavabos, «malgrat tenir un cartell que deia que calia desinfectar després de cada ús», segons la fiscalia. I no només això, sinó que en una de les grues hi havia un bolquer brut a la zona dels peus; la majoria de les taules, sobretot les del menjador i les zones comunes, estaven «enganxoses»; i els recolzabraços dels sofàs, «molt bruts», de tal manera que els escovillons que es van utilitzar per recollir mostres quedaven tenyits de marró per la brutícia acumulada.

Va ser a principis d’agost del 2022 quan la responsable d’una unitat de geriatria de l’equip d’atenció psicosocial de seguiment dels residents va comunicar a l’equip d’epidemiologia de l’Agència de Salut Pública l’existència del brot, en què els primers infectats, tots ells avis de 78 a 95 anys, daten de finals de juliol. Els tècnics d’aquest organisme es van desplaçar a la residència l’11 d’agost.

No se’n comunicaven els casos

En aquell mateix moment, es va informar la direcció del centre de les mesures higièniques que havien d’adoptar per permetre el control del brot i interrompre la transmissió del bacteri. A partir d’aquestes dates, entre el 16 i el 23 d’agost, la infermera de l’equip d’epidemiologia de Salut Pública va establir contacte diari amb el geriàtric, i va obtenir sempre la mateixa resposta: no se n’havien detectat més casos.

Davant la inconsistència d’aquestes dades i la «persistent sospita de falta de col·laboració» per part de l’equip directiu de la residència, els tècnics es van presentar al centre el 24 d’agost del 2022. Era la segona visita. Els responsables del geriàtric van tornar a negar l’existència de possibles nous contagis, quan la fiscalia ha constatat, posteriorment, que sí que es van produir. Els treballadors de la residència, en canvi, sí que recollien en els registres d’auxiliars les anotacions d’avis que presentaven quadros de diarrea, informació que tampoc havia sigut comunicada a Salut Pública.

Suposades trampes

Una tercera inspecció es va portar a terme el setembre del 2022 i, a partir de llavors, afirma la fiscalia, el centre va deixar d’inscriure en els registres els incidents rellevants,i es va limitar a anotar les visites programades o els canvis de bolquers. Els tècnics van arribar a la conclusió que al recinte no s’estaven aplicant les recomanacions fixades per aturar la transmissió del brot i «es va objectivar una falta d’higiene generalitzada». Mesos després, l’octubre del 2022, l’Agència de Salut Pública va denunciar els fets davant la fiscalia, que va fer el mateix davant el jutjat a principis d’aquest mes de juliol.

Per a la fiscalia, les causes del brot de gastroenteritis aguda per salmonel·la van venir determinades per «les males pràctiques» relacionades amb procediments de treball a la residència i actuacions sanitàries assistencials en consideració als residents. «La deliberada absència de col·laboració dels denunciats a facilitar informació sobre els contagis i l’aplicació de les mesures d’higiene de forma estrica» van allargar el brot i van suposar «la pèrdua d’un temps valuós» per evitar l’expansió del bacteri als residents i la mort d’alguns d’ells, precisa l’acusació. «La seva conducta irresponsable» va col·locar «tots els residents en una situació de greu risc sanitari, minimitzant l’impacte i importància del brot» i negant l’existència de contagiats. Per això s’atribueix als investigats vuit presumptes delictes d’imprudència greu amb resultat de mort.

Interrogants de la Generalitat

Notícies relacionades

Aquesta residència gestiona una cinquantena de places públiques i un centre de dia, pagats amb fons públics per la Conselleria de Drets Socials. L’altra meitat dels llits són privats. ¿Quin paper ha jugat la Conselleria de Drets Socials en aquesta gestió? ¿S’ha tramitat algun expedient o sanció? ¿Des de quan van començar a prendre mesures? El Govern, preguntat per aquest diari, manté que van demanar un relleu en la direcció del centre i que han prohibit fer nous ingressos al geriàtric. Alhora, van cursar un requeriment per implementar canvis i fer un nou protocol «davant les deficiències» detectades. També expliquen que l’empresa ha presentat un pla d’actuacions que encara no ha sigut supervisat ni per Drets Socials ni per Salut. No concreten, no obstant, cap data. Per la seva banda, la residència ha declinat fer declaracions a EL PERIÓDICO.

Els familiars ho desconeixien

«No en tenia ni idea», es queixava aquest dimecres, davant les portes de la residència i després de conèixer la notícia, una dona que cada matí acudeix al centre de dia per portar-hi la mare. Diversos familiars consultats per aquest diari reconeixen que ningú els havia informat de la situació. Sí que expliquen que fa unes quantes setmanes la directora del geriàtric ha sigut cessada i substituïda per una altra persona, però que gran part de l’equip directiu es manté. «Deu ser per això, clar», raonen. Alguns d’ells asseguren que la relació amb l’empresa que gestiona el centre no és bona des de fa molt temps. «Fa anys que demano el full de reclamacions i no hi ha manera», afirma un familiar.