accident pirotècnic
Vint ferits lleus a Blanes després de desprendre’s boles de foc en el concurs de focs artificials
Una vintena de persones van resultar ferides lleus aquest dissabte a la nit, després que un dels castells del Concurs Internacional de Focs Artificials de Blanes (la Selva) tirés petites boles de foc entre el públic que seguia l’espectacle des de la platja i el passeig marítim. Fonts de l’Ajuntament asseguren que només han caigut «espurnes» i informen que ningú ha hagut de ser traslladat a l’hospital. L’exhibició anava a càrrec de la Pirotecnia Josman, una empresa gallega que ara l’Ajuntament estudia desqualificar per haver-se saltat els protocols de seguretat. El 2004, tretze persones del públic van patir cremades quan un coet es va desviar de la seva trajectòria en aquest mateix concurs.
mai vaig pensar que podíem sortir cremant als focs de blanes pic.twitter.com/sNkRSCFoUu
— Natalia (@nataalia248) July 22, 2023
Fonts municipals atribueixen l’accident a «un possible error de càlcul de l’empresa». Aquest hauria provocat que «diversos focs aquàtics arribessin on les normes de seguretat prohibeixen que ho facin: la zona de públic». Les petites boles de foc que van sortir projectades des del cel van caure entre la platja i el passeig Cortils i Vieta, que queda just darrere. A conseqüència dels projectils, els serveis sanitaris van atendre la vintena de persones ferides. L’Ajuntament insisteix que «totes presentaven ferides lleus, com les que es tracten en qualsevol altra nit de focs artificials» i remarquen que «ningú va haver de ser traslladat a un centre sanitari».
Desqualificació de l’empresa
Després de l’incident, l’Ajuntament de Blanes ha explicat, a través d’un comunicat, que estudiarà desqualificar la Pirotecnia Josman de Cambeo d’Ourense (Galícia) per haver-se «saltat els protocols de seguretat». Aquesta mesura es plantejarà en una reunió urgent aquest dissabte a la tarda a la Comissió Tècnica del Concurs de Focs Artificials.
I no tan sols han caigut a la sorra. Després de sortir amb els nens de la platja ens han continuat caient pel passeig (vídeo) #focsdeblanes #blanes pic.twitter.com/PRVMWBen2f
— fere1981 (@fere1981) July 22, 2023
Segons fonts municipals, «el Pla de Seguretat i Emergències delimita estrictament la zona a la qual els artefactes no poden arribar, tant a la zona de terra, on és el públic com la marítima, on són les embarcacions». Per això, s’ha obert una investigació que encapçala el responsable del Pla de Seguretat i Emergències i cap de Protecció Civil, Josep Lluís Pouy.
Pouy ha volgut detallar que les empreses que participen en el concurs «disposen de plans per saber exactament les zones que no poden traspassar-se de cap manera». I va considerar que, malgrat l’incident, «la resta del pla de seguretat va funcionar» perquè, segons explica, es van poder atendre als vint ferits ‘in situ’ gràcies a les ambulàncies contemplades al protocol que s’havien col·locat a la façana marítima.
Tretze ferits el 2004
Aquesta no és la primera vegada que el concurs deixa ferits. El 2004, tretze persones van patir cremades de diversa consideració, després que un coet es desviés de la seva trajectòria i explotés al mig del públic. En aquell moment, a diferència d’ara, sí que va caldre traslladar-los a l’Hospital Comarcal de Blanes.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia