Juan Muñoz Támara

L’home d’Ana Rosa Quintana, condemnat a la presó pel cas Villarejo

El tribunal condemna nou persones, però n’absol 16 més, inclosos els policies Riaño i Bonilla

L’home d’Ana Rosa Quintana, condemnat a la presó pel cas Villarejo
6
Es llegeix en minuts
Europa Press

L’Audiència Nacional (AN) va dictar aquest dilluns la seva primera sentència sobre el cas Villarejo i condemna l’ara comissari jubilat a 19 anys de presó, si bé també es pronuncia sobre les altres 26 persones físiques jutjades, com el seu soci, Rafael Redondo, per a qui acorda 13 anys de presó, i la seva dona i el seu fill, que han quedat absolts.

El tribunal format per Ángela Murillo, Carmen Paloma González i Fermín Echarri ha descartat el delicte de suborn, tant actiu com a passiu, que vertebra la macrocausa, al considerar que Villarejo, tot i que continuava sent policia quan va fer els encàrrecs jutjats, amb el seu grup empresarial, Cenyt, va actuar en una «esfera absolutament privada».

Aquesta apreciació del tribunal ha propiciat que la dona de Villarejo, Gema Alcalá, hagi quedat exonerada en les peces Iron i Land. Al principi, la Fiscalia Anticorrupció li demanava 83 anys i mig de presó, però en la recta final del judici va modificar les seves conclusions per retirar la seva acusació per tots els delictes excepte els de cooperadora necessària del presumpte suborn del seu marit, de manera que ja només li reclamava 5 anys de presó.

Anticorrupció atribuïa a Alcalá el rol de col·laboradora de Villarejo, tant per la seva condició d’administradora d’algunes de les societats que componen Cenyt com per la seva suposada implicació directa en la transcripció dels àudios del comissari. No obstant, la sentència retreu que se li faci una acusació «genèrica», «sense una sola prova acreditativa de qualsevol tipus de tasca delictiva».

Per la seva banda, el fill del comissari jubilat, José Manuel Villarejo Gil, que es va quedar amb una petició de presó de tan sols un any, des dels 14 anys inicials que va plantejar el ministeri públic, ha quedat exonerat dels delictes de descobriment i revelació de secrets i temptativa d’extorsió que se li imputaven en Pintor, al no haver-hi «la més mínima escletxa probatòria». «No és res», arriba a dir l’AN sobre la seva implicació en els delictes jutjats.

Segons el relat de fets provats, va participar en la preparació i gravació d’un vídeo el 2006 en el qual el llavors jutge Francisco Javier Urquía, al qual es pretenia «pressionar», apareixia consumint droga. Onze anys després, aquestes imatges van ser exhibides en una reunió amb els clients de Pintor, Juan i Fernando Muñoz Támara, el primer d’ells, marit de la presentadora Ana Rosa Quintana, a les oficines de Cenyt a la torre Picasso, on el fill del comissari «es va limitar» a «connectar un cable» sense unir-se a la trobada.

No obstant, en el cas de Redondo, que durant el judici va reivindicar no ser soci de Villarejo a causa de la seva escassa participació en Cenyt, ha sigut condemnat per delictes de descobriment i revelació de secrets d’empresa i falsedat en document mercantil en les tres peces separades.

Els anys de presó que li va exigir Anticorrupció inicialment (102) també es van reduir a una petició de 70 anys i 6 mesos a l’eliminar la seva acusació per suborn actiu, tràfic d’influències i alguns delictes de descobriment i revelació de secrets. Finalment, n’ha rebut 13 com a ‘mà dreta’ de Villarejo.

Un bufet i diversos empresaris

A més de Villarejo i Redondo, els magistrats de la Sala Penal han condemnat nou persones més per la seva implicació en Iron, Land i Pintor, les primeres peces que arriben a judici de les gairebé 50 que constitueixen la macrocausa sobre els negocis privats del comissari.

En Iron, es va jutjar l’espionatge de Cenyt a un despatx d’advocats especialitzat en propietat industrial, Balder, per encàrrec d’un altre, Herrero&Asociados, al sospitar aquest últim que els antics treballadors que van fundar el primer bufet li havien robat la base de dades.

Aquí, a més de condemnar el comissari i el seu soci, l’Audiència Nacional ha condemnat també els llavors executius d’Herrero & Asociados Álvaro Martínez Muñoz i els germans Francisco i Mario Carpintero a 7 mesos i 15 dies de presó per delictes de descobriment de secrets d’empresa i falsedat documental, després que reconeguessin els fets.

Dels dos únics membres d’Herrero & Asociados que no van reconèixer la seva culpa, María Ángeles Moreno, que va posar en contacte el despatx amb Villarejo, ha rebut 2 anys de presó per descobriment de secret d’empresa, i Andrés Medina ha sigut absolt, perquè el tribunal considera «veraç» la seva declaració en el judici, «sent cert» també que només va assistir a dues reunions en les quals no es van facilitar dades de Balder.

En Land, el tribunal ha condemnat Susana García-Cereceda i Francisco Lorenzo-Peñalver i David Fernández Aumente, dos col·laboradors de PROCISA, a 9 mesos de presó per revelació de secrets. A més, ells dos han rebut un mes i 15 dies més per falsedat en document mercantil.

En aquesta peça separada, es va investigar si Villarejo va espiar l’entorn de Luis García-Cereceda, el finat amo de PROCISA, l’empresa promotora de la urbanització de luxe La Finca, per mandat d’una de les seves filles, Susana, en el context d’una pugna familiar per l’herència.

L’AN només ha condemnat per l’espionatge efectuat sobre Silvia Gómez Cuétara la seva amiga Marta Fernández Vázquez-Figueroa i el seu empleat Antonio Garzón, i no ha quedat acreditat respecte a altres suposats perjudicats, com Yolanda García-Cereceda, el seu antic marit Jaime Ostos i l’arquitecte Joaquín Torres.

«Absoluta» falta de proves

Els magistrats també han sentenciat Pintor, sobre l’encàrrec a Villarejo –ja jubilat de la Policia Nacional– dels germans Muñoz Támara per trobar informació d’un antic soci, Mateo Martín Navarro, i l’advocat d’aquest últim, l’exjutge Urquía, que els permetés resoldre al seu favor un litigi fiscal.

Aquí, han absolt Villarejo i Redondo, i també el policia Antonio Bonilla i Francisco Javier Pérez, dels delictes de descobriment i revelació de secrets i temptativa d’extorsió, i han recalcat sobre aquest segon delicte que «la manca de proves al respecte és absoluta».

De la mateixa manera, han exonerat el grup de detectius privats que presumptament van col·laborar amb Villarejo per executar aquest encàrrec, entre ells el presumpte exagent del CNI Gervasio Cañabate, del delicte de descobriment i revelació de secrets.

Així mateix, el tribunal ha absolt els Muñoz Támara i l’advocat que presumptament els va ajudar en les seves gestions amb el comissari, Ricardo Álvarez-Ossorio, de la temptativa d’extorsió.

No obstant, ha condemnat els germans, que van confessar els fets, a tres mesos de presó pel descobriment de secrets contra Martín Navarro, que han d’indemnitzar amb 5.000 euros, si bé ha aclarit que «els serà abonable el temps de presó provisional patit per aquesta causa».

Entre els exonerats en aquest judici, destaquen Bonilla i el també el policia Constancio Riaño, acusats de facilitar a Villarejo dades de bases policials d’accés reservat perquè comerciés amb aquestes a través de Cenyt.

Notícies relacionades

També ha sigut absolt David Macías, advocat del bufet de Cenyt. Per al tribunal ha quedat provat que «no feia més que complir els deures que havia contret amb l’empresa que el va contractar com a lletrat».

Per a la tanda d’absolucions acordades en Pintor i Land, el tribunal ha tingut en compte el perdó atorgat per Urquía, Navarro i Ostos a alguns dels acusats en aquestes peces. En la part de les condemnes, ha valorat les confessions i la consignació de diners per al pagament de futures indemnitzacions.