De la missa del foc a la de l’aigua: els 10 manaments de la pregària davant el pantà
4
Es llegeix en minuts
Guillem Costa
Guillem Costa

Especialista en Medi ambient, sostenibilitat i biodiversidad

ver +

L’embassament de Darnius-Boadella està al 20% de la seva capacitat, una situació difícil que reflecteix els estralls de la sequera. Per reflexionar sobre aquesta crisi hídrica, la parròquia del poble de Darnius ha organitzat una missa al pantà, una cerimònia que conduirà el capellà Pere-Lluís Aymerich.

L’enclavament serà desolador. «Seurem just davant del pantà, que es veu bastant buit. Segur que hi vindran fidels que no veuen l’embassament des de fa anys. Per tant, en la primera reflexió ja s’evidenciarà que passa alguna cosa greu», explica el religiós en conversa amb EL PERIÓDICO.

Seurem davant del pantà i el paisatge evidenciarà que alguna cosa greu està passant

Pere-Lluís Aymerich, capellà de Darnius

«Tot i així, no podem caure en el desànim», adverteix. «Hem de mantenir l’esperança per moltes notícies terribles que llegim. ¿Tot es convertirà en un desert? Potser sí, però tenim l’obligació d’intentar que hi continuïn naixent les flors», afirma.

¿Com se li va acudir?

«Deu anys enrere vam fer una missa per commemorar els incendis de l’Empordà. L’ajuntament va fer un memorial i vam resar a Can Gallat, davant d’alguns arbres afectats per les flames», recorda. Les últimes setmanes, Aymerich i un grup de feligresos han pensat com podien promoure «accions diferents».

Se’ls va acudir veure el documental ‘La carta’, que explica la crisi climàtica a través de l’encíclica Laudato Si, escrita pel papa Francesc. El text se centra en el planeta i defensa la natura i les reformes energètiques. A partir del documental, van decidir que podien celebrar una eucaristia en la qual la protagonista fos la sequera.

L’acte de demà no serà una processó per demanar a Déu que plogui, es tracta de reflexionar

«A l’Empordà, una vegada a l’any s’hi organitzen misses sobre temes d’actualitat: les morts al Mediterrani, la crisi de la vivenda o els incendis», detalla el capellà. «Aquesta vegada, en canvi, toca reflexionar sobre l’aigua», assegura.

Sense miracles

Sense miraclesAymerich aclareix que l’acte de demà no serà una processó per demanar a Déu que plogui o que se salvin les collites: «Es tracta de reflexionar. No li direm a ningú el que ha de fer, només que busquin una introspecció personal i col·lectiva, si pot ser amb una mica d’esperança».

No serà una missa com les de cada setmana. El capellà li va demanar al biòleg figuerenc Josep Maria Dacosta que pugi a l’altar per oferir una petita conferència. I Dacosta ni s’ho va pensar: «Li vaig dir que sí, sabia que Aymerich, 10 anys enrere, havia oficiat la missa del foc, ara li toca muntar la missa de l’aigua».

Religiosos i científics s’ajuntaran per unir mirades i reclamar als fidels que tinguin cura del planeta

Notícies relacionades

El biòleg va començar a pensar com podia enfocar les reflexions, fins que va proposar crear-ne un decàleg. Així, demà, a l’embassament de Darnius-Boadella, no només hi imperaran els 10 manaments del cristianisme, sinó també els de l’aigua i la sequera.

Símbol

El simbolisme de l’aigua a la religió catòlica: baptisme, aspersió, purificació, l’aigua de Lurdes i el jubileu a la font de Sant Pere de Roda.

Importància per a la vida

«La vida neix a l’aigua. Som aigua en un alt percentatge», assenyala Dacosta.


L’embassament

«Parlarem de les cinc finalitats de l’embassament: subministrar aigua de boca, disposar d’aigua per al reg, controlar les inundacions, produir energia i usos recreatius. També els comentaré quines espècies invasores s’han instal·lat al pantà», detalla el biòleg.

Darnius-Boadella

És l’embassament dels tres ‘60’. La seva capacitat és de 60,2 hm3, es va construir als 60 i el salt de la presa és de 63 metres.

Anècdota

Dacosta sempre recorda aquesta història: «Fa 70 anys, Franco va visitar el seu amic Miquel Mateu a Peralada. Com que les riuades li van impedir el pas, va decidir que es requeria un pantà».


Un secret

A l’embassament hi ha una ermita, la de Sant Sebastià, a la qual es pot arribar amb barca, en funció del nivell de l’aigua. No és tan coneguda com el campanar de Sau.


Aigua futura

En la missa es plantejaran tres reflexions: «L’aigua potable és indispensable per sustentar la vida, més escassetat provocarà un augment del preudels aliments, no hi ha prou consciència sobre la desigualtat en l’accés a l’aigua».

Escoltar la ciència

Les aportacions d’aigua superficials i per recarregar els aqüífers s’estan reduint any rere any. «No podem mirar els escenaris del passat per dibuixar la planificació del futur», adverteix l’expert. Considera que caldrà plantejar molt millor les polítiques d’aigua dels anys vinents.

¿Què puc fer?

Dacosta i la resta de participants en l’eucaristia posaran a sobre de la taula diverses propostes: «Utilitzar l’aigua de manera més senzilla, demanar als poders públics una gestió més racional de l’aigua i difondre el missatge».

Agraïment

Donaran les gràcies a la gent que s’ha dedicat a estudiar l’embassament i als que han fet possible la celebració.

Demà a dos quarts de set de la tarda, a l’embassament de Darnius-Boadella, religiosos i científics s’ajuntaran per unir mirades i reclamar als fidels que hi assisteixin que tinguin cura de la nostra casa comuna. Aymerich considera que és el que l’Església està obligada a fer: «La doctrina eclesiàstica sempre ha mirat cap al món obrer i les causes socials. El problema és que, de vegades, la propaganda o alguns comportaments individuals no són els adequats».