Entendre-hi més

Marivent, mig segle d’estiueig reial a Mallorca

L’immoble construït fa 100 anys per al pintor Juan de Saridakis es va convertir 50 després en la residència estival de la monarquia espanyola i els seus nombrosos convidats

Marivent, mig segle d’estiueig reial a Mallorca
4
Es llegeix en minuts

El petit Felip, amb cinc anys, pujava a Mallorca al maleter d’un Seat 124 la tarda del dissabte 4 d’agost del 1973. Les seves germanes, Elena i Cristina, ja s’havien instal·lat en aquesta mateixa part posterior del cotxe, de manera que els pares, Joan Carles i Sofia, van ocupar els seus seients i la família va posar rumb a la seva nova casa d’estiueig. Com moltes famílies espanyoles benestants de l’època del tardofranquisme. No obstant, la dels Borbons es dirigia a Marivent.

Mig segle després, el rei Felip Viésés a punt d’aterrar a l’illa per disfrutar en el mateix immoble de les seves vacances estivals amb la seva mare, la reina emèrita i, pocs dies després, amb la reina Letizia i les seves filles, Elionor i Sofia. Fa 50 anys que estiueja al palau mallorquí que va ser cedit als llavors Prínceps d’Espanya per part de la Diputació Provincial per utilitzar-lo com a residència oficial de la Casa Reial.

L’edifici davant del mar situat a Cala Major data de 1923 i és obra de l’arquitecte Guillermo Forteza, que va rebre l’encàrrec de l’artista i mecenes d’origen grec Juan de Saridakis. En un dels seus viatges amb la seva dona, Laura Mounier, van quedar enamorats de l’illa i s’hi van mudar. Va ser la seva segona dona, Ana Marconi, la que va decidir donar a Mallorca la finca, amb una extensió d’uns 33.000 metres quadrats, quan el pintor va morir. La finalitat era que l’immoble es convertís en museu, i així va ser fins al 1982, de manera que durant gairebé una dècada es va compatibilitzar l’espai cultural amb la funció palatina. Però per motius de seguretat, va prevaler l’ús per als Borbons.

Abans de la cessió de Marivent, la família reial ja tenia relació amb Mallorca. Els prínceps Joan Carles i Sofia havien passat dies de festa a l’hotel Victòria del passeig Marítim; el pare d’ell, Joan de Borbó, vivia a bord del iot ‘Giralda’, atracat al Club de Mar; i la mare d’ella, la reina Federica de Grècia, també freqüentava l’illa, però la nova residència d’estiu va ser la que va provocar que la cort abandonés Madrid tot l’agost per convertir Palma en la capital extraoficial. El primer any que s’hi van allotjar com a reis d’Espanya és el del 76, vuit mesos després de la mort del dictador Francisco Franco.

Dies abans de l’arribada dels monarques, Joan Carles I havia nomenat Adolfo Suárez nou president del Govern de la incipient democràcia. Van tornar a veure’s a Marivent, convertit en palau, en què es va celebrar la primera audiència de les moltes que la seguirien amb tots els presidents d’aquest país al llarg de gairebé mig segle de democràcia. A més de visites protocol·làries dels governants, a l’immoble s’hi han allotjat caps d’Estat de nombrosos indrets del món i membres de gairebé totes les cases reials europees.

«Sembla un hotel»

La famosa frase «Marivent sembla un hotel» la va dir als periodistes un acalorat rei Joan Carles a l’antiga terminal d’arribades de l’aeroport a finals dels 80. Anava a recollir el germà petit de la reina, Constantí de Grècia, i va definir així la situació de la vil·la per la quantitat de familiars que s’hi allotjaven a l’estiu. Els fixos eren els parents grecs i avui continua sent una habitual la germana de Sofia, Irene de Grecia, que des d’aquesta setmana es troba amb ella en el número 229 del carrer Joan Miró.

Altres membres de la reialesa que en la dècada dels 80 van estar diverses vegades al palau estival van ser els prínceps de Gal·les, Carles i Lady Di, amb els seus fills; mentre que l’octubre del 1988, la reina d’Anglaterra, Isabel II, va visitar l’illa a bord del Britannia i va tenir com a amfitrions els Reis d’Espanya. També hi van ser els monarques de Bèlgica, Balduí i Fabiola, els Grans Ducs de Luxemburg, els reis Hussein i Noor de Jordània, el rei Fahd d’Aràbia, que va regalar a l’actual rei emèrit el seu segon iot Fortuna, l’Agakan, íntim del monarca, el rei Hassan II del Marroc, els emperadors del Japó i un llarg etcètera de cases reials, a més d’estadistes de la talla de Mikhaïl Gorbatxov o Bill Clinton.

Aliens a les històriques visites, els nens Felip, Elena i Cristina anaven a classe de vela a Calanova, al tornar es banyaven a la piscina al costat del penya-segat i es divertien en els seus relaxats dies estivals. També van viure l’adolescència i joventut a Mallorca, amb les seves primeres marxes, sobretot a la discoteca del Club de Mar, i els primers amors, com el que va fer la volta al món entre Felip i Isabel Sartorius.

Notícies relacionades

Fotografiats a bord de la llanxa ‘Somni’ el 1989, la imatge al mar balear va ser la confirmació que hi havia una relació. Els festejos que es van convertir en casaments, tant de les infantes amb les seves respectives parelles, Jaime de Marichalar i Iñaki Urgangarin, com del rei actual amb Letizia, van portar a principis de segle més nens a Marivent i fotografies familiars molt nombroses.

Però va arribar el primer divorci, l’escàndol del cas Nóos amb la condemna a Urdangarin, nous escàndols amb Joan Carles I, la seva abdicació, el segon divorci i un distanciament familiar que fa que el palau d’estiu ja no sigui l’«hotel» de què parlava el monarca que va regnar al costat del mar durant gairebé 40 estius.