Normalització lingüística
El TSJC obliga una escola de Girona a impartir una matèria troncal més en castellà
¿Com queda el català a l’escola després de les últimes sentències del TSJC? Claus per entendre la sentència
El TSJC qualifica d’«inconstitucional» la norma catalana sobre llengües al confirmar el 25% de castellà en tres aules
La batalla de la llengua a l’escola: Simó accelera per blindar el català «davant l’avanç de la ultradreta»

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) obliga una escola de Girona a impartir una assignatura troncal –a part de la matèria de llengua– en castellà. Segons va avançar el diari digital Vilaweb i ha confirmat l’Agència Catalana de Notícies, el tribunal va dictar la mesura cautelar arran de la petició d’una família. La nova legislació educativa pactada pel PSC, ERC, Junts i els Comuns deixava fora els percentatges però definia el castellà com a llengua d’ús curricular i educatiu. En la seva interlocutòria, l’alt tribunal s’hi empara per imposar que s’imparteixi una assignatura troncal en castellà en aquesta escola i requereix a la direcció del centre que abans del setembre informi dels canvis del pla d’usos lingüístics per complir l’ordre.
La mesura no només afectarà el fill de la família que ho demanava sinó la resta de la classe. La Conselleria d’Educació ja ha avançat a l’ACN que ho recorrerà. Segons detalla Vilaweb, la interlocutòria conclou que la presència del castellà a l’escola és insuficient perquè de les vint-i-cinc hores setmanals, tretze i mitja són en català, una i mitja en castellà i una en anglès. A part, es realitzen uns tallers, tres en català, un en castellà i un en anglès.
Notícies relacionadesEl tribunal obligarà a revertir la situació imposant que es faci, almenys, una assignatura troncal en castellà i fixa tres punts a complir. El primer: que l’assignatura sigui íntegrament en castellà, de manera que no pugui combinar-se amb altres idiomes. A més, tot el material docent haurà d’estar en aquesta llengua. Finalment, estableix que l’assignatura s’haurà de realitzar en castellà durant els següents cursos que cursi l’alumne, fins que no hi hagi una sentència ferma.
La interlocutòria reconeix que la nova legislació «no desplaça completament el castellà, des del moment en què es contempla el seu ús educatiu i curricular, garantint el seu coneixement al final de l’ensenyament obligatori». Això, afegeix el tribunal, els permet «prendre les mesures oportunes, siguin cautelars o en la sentència definitiva, per garantir la presència mínima de la llengua castellana, d’acord amb el que estableix al marc constitucional i legal, estatal i autonòmic».
- Els Mossos volen que els forenses aclareixin si Tenneco causa càncer
- Tribunals Qui és Inés Guardiola, l'advocada que ha aconseguit l'absolució de Dani Alves
- Reforma pendent El final del canvi d’hora apunta al 2026
- Set projectes multiplicaran la potència cultural de Barcelona
- El TSJC absol Alves d’agressió sexual a una jove al Sutton el 2022
- Avançar el rellotge ¿Quan és el canvi d’hora del 2025? Data de l’arribada de l’horari d’estiu
- Criança El pediatre Carlos González explica la importància de la dependència emocional amb els fills: "Tots tenim una dependència dels nostres pares..."
- Amb Liam Neeson El racó de Sant Cugat del Vallès que està ja en la història del cinema
- BÀSQUET Chimezie Metu s’operarà d’una greu lesió la setmana que ve als EUA
- Motociclisme Jorge Martín: "Aquest no és el meu Mundial, serà l’any que ve"