Onades de calor

El Con Sud registra altes temperatures en ple hivern austral

Per una combinació entre el fenomen d’’El Niño’ i el canvi climàtic

El Con Sud registra altes temperatures en ple hivern austral

REUTERS/Ivan Alvarado

2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

Països sud-americans, com Xile i l’Argentina, han registrat rècords de calor en ple hivern austral, per una combinació entre el fenomen d’’El Niño’ i el canvi climàtic, que impacta també l’hemisferi nord amb rècord d’altes temperatures, però a l’estiu.

La localitat xilena de Vicuña, a la serralada de la regió de Coquimbo, a uns 450 km al nord de Santiago, va anotar dimarts 37 ºC, la xifra més alta des del 1951.

«Fa més de 70 anys que no es registrava una temperatura com aquesta» a Vicuña, va dir a l’AFP Cristóbal Torres, meteoròleg de la Direcció Meteorològica de Xile.

A Santiago, la capital xilena, també s’hi han registrat temperatures inusualment altes. Dimecres hi va haver 24 ºC, i per a dijous i divendres el pronòstic en preveu 25.

A Buenos Aires, capital de l’Argentina, la temperatura va superar els 30 ºC dimarts, cosa que va determinar que fos l’1 d’agost amb la temperatura més alta des que hi ha registres, va informar el Servei Meteorològic Nacional argentí.

L’1 d’agost més càlid datava del 1942, quan es van registrar 24,6 ºC. Per a l’agost, la temperatura mitjana a Buenos Aires s’ubica entre 18 i 9 ºC.

A diverses ciutats de l’Uruguai s’han registrat aquest dimecres temperatures de 30 ºC.

«El que estem vivint és la superposició de dos fenòmens: tendència d’escalfament global a causa del canvi climàtic més el fenomen d’’El Niño’», va explicar la ministra de Medi Ambient de Xile i climatòloga, Maisa Rojas. «Per tant, quan acabi ‘El Niño’, la situació meteorològica mundial hauria de deixar de ser tan extrema», va afegir.

El fenomen d’’El Niño’ es caracteritza per un increment de la temperatura marítima, que fluctua entre +1,5 i 6 ºC per sobre del que és normal, que provoca precipitacions, inundacions i allaus, a més de les onades de calor.

A Santiago, Buenos Aires i Montevideo es tornarà a marques normals en els pròxims dies, però es creu que les onades es calor passaran cada vegada amb més freqüència.

«És molt probable que el rècord de calor es trenqui aquest any [a Santiago], i això és extraordinàriament anormal. Fa deu anys teníem dues onades de calor a l’any i ara ja en parlem de nou», va explicar el climatòleg de la Universitat de Santiago, Raúl Cordero.

Un dels efectes més importants és la fosa de la neu acumulada a les muntanyes, vital per al proveïment d’aigua a la capital xilena.

Notícies relacionades

«Les onades de calor a l’hivern tenen efectes devastadors en glaceres i en la neu», va afegir Cordero.

Per la seva banda, Rojas va advertir sobre els efectes de la calor als pols: «El gel al voltant de les zones polars està en valors mínims. Especialment al voltant de l’Antàrtida, on en aquesta època creix el gel marí per arribar a un màxim al setembre, es troba en un mínim històric», va afirmar en el seu compte d’X, abans anomenat Twitter.