Crisi sanitària

La covid es dispara a Catalunya en ple estiu, però encara està molt lluny d’onades anteriors

La covid es dispara a Catalunya en ple estiu, però encara està molt lluny d’onades anteriors
3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Les dades d’incidència de covid s’han disparat en ple estiu a Catalunya. Tot just tres setmanes després que el Govern i comunitats declaressin el final de la crisi sanitària i retiressin l’última restricció vigent, l’obligació de portar mascaretes als centres de salut, s’han comptabilitzat 4.531 positius en una setmana (del 24 al 30 de juliol). Es tracta de la xifra més alta del 2023, segons han difós diversos metges en les xarxes socials per alertar sobre la pujada de casos en ple període estival, cosa que indica que la covid continua sense ser una malaltia tan estacional com la grip.

«Actuem amb sentit comú: davant la sospita, feu-vos el test, i si sou de grups de risc, consulteu el metge. I sigueu prudents: protegiu-vos i protegiu els altres», ha indicat a Twitter el president del Col·legi de Metges de Barcelona, Jaume Padrós.

Tot i així, el portaveu dels metges catalans ha compartit un missatge tranquil·litzador a l’assenyalar que «la majoria dels casos són lleus». Això és perquè l’alta taxa de vacunació a Espanya i la immunitat assolida per la població han atenuat el virus.

Segons les dades de Salut publicades l’1 d’agost, la covid va ser la infecció respiratòria aguda més freqüent en la setmana del 24 al 30 de juliol (32% dels casos), seguida del rinovirus (14,8% de les mostres analitzades) i de la parainfluença (8,7%). Pel que fa a altres virus, la grip i el VRS es mantenen en nivells de transmissió baixos i la faringitis estreptocòcica i l’escarlatina cauen.

L’ascens de la incidència de covid ha provocat que el nombre de persones ingressades també augmenti, amb 376 persones als hospitals catalans, 66 més que la setmana anterior. Si bé els ingressos a les ucis es mantenen estables, amb 13 persones ingressades per aquesta malaltia.

Segons ha informat Carol García-Vidal, infectòloga de l’Hospital Clínic, en concret s’està «disparant» el nombre d’infectats a Barcelona, «i això que es continuen fent pocs tests», segons denuncia en un tuit, en el qual aconsella a les persones de risc que davant la mínima sospita consultin el seu metge perquè existeix la possibilitat, per a persones vulnerables, d’iniciar un tractament antiviral precoç. Així mateix, aconsella recuperar mesures de seguretat com mantenir-se a casa o utilitzar mascareta.

Notícies relacionades

Alhora, la doctora ha criticat Salut per no avisar de la pujada. «És un pena, perquè podríem tractar precoçment la gent de més risc i evitar complicacions», ha assenyalat en un altre tuit. 

No obstant, l’infògraf Toni Sanclement mostra a través de diversos gràfics que la incidència i el nombre d’ingressats, malgrat la pujada, són dels més baixos de tota la pandèmia i es mantenen lluny d’onades anteriors.