Incendi a la Costa Brava
La feina dels Bombers permet deixar enrere hores de por dels veïns per l’incendi de Portbou
La millora de les condicions meteorològiques, especialment el vent de l’Empordà, la tramuntana, que ha baixat notablement d’intensitat, ha provocat que les tasques d’encerclar i remullar dels Bombers de la Generalitat hagin donat fruit i aquest dissabte a la nit s’hagi declarat estabilitzat l’incendi forestal de Portbou, que a banda d’aquest municipi, ha afectat també els pobles de Colera i Llançà, al nord de la Costa Brava.
El foc ha calcinat 573 hectàrees de bosc. Dissabte a la tarda, la Generalitat va aixecar el confinament dels tres municipis afectats, i la mobilitat torna a estar permesa, fins i tot amb restriccions per als residents, els turistes, els treballadors i els serveis d’emergència. Van tancar, també, els albergs improvisats en pavellons per a les més de 300 persones que van ser desallotjades divendres a la nit.
Enrere queden les hores de por durant la matinada i la prudència del matí. Més de 4.000 veïns de Portbou i Colera van estar prop de cinc hores sense subministrament elèctric a causa que el foc va cremar un generador. El vent també ha impedit que els mitjans aeris es poguessin enlairar per ajudar a l’extinció del foc fins aquest dissabte a la tarda. Ara, el fum ja es veu lluny. «Esperem que la tramuntana ens doni un respir», ha dit Jordi Martí, cap de l’operatiu dels Bombers.
«El pitjor moment va ser ahir a la nit», recorda Xavier Ortells, veí de Colera. «Érem a casa, tancats, i començàvem a veure com les flames s’anaven acostant a casa. L’aire estava ple de cendra i algunes espurnes i ens vam espantar moltíssim», explica. A les quatre de la matinada va optar per recollir el seu fill que dormia al llit en pijama, i sortir de casa.
«Tota la gent era al carrer, no sabíem què fer, la situació era molt inestable», diu Ortells, que també explica que la seva parella ja havia preparat una maleta. «Allà ens va recollir un voluntari i ens va dir si volíem anar al poliesportiu; si no, ens haguéssim quedat allà, no sabíem on anar, però a casa no ens semblava un lloc segur», prossegueix. Les ratxes de vent de fins a 120 quilòmetres per hora van causar importants rebrots del foc, que van fer que, de matinada, Portbou i Colera quedessin envoltats pel foc.
Van dormir dues hores al poliesportiu, i a les sis del matí, van tornar al poble, a casa. Dissabte es van despertar una mica atordits, notant que allò d’ahir va ser un malson. «És el que avui es comenta pel poble, que a la nit ningú ens va dir res i tots esperàvem que ens donessin ordre de sortir», prossegueix Ortells. Ahir al matí, el poble ja respirava més tranquil malgrat les restriccions de moviment. A primera hora del matí, el fum es va traslladar fins a la zona de La Rovellada, una altra urbanització de Colera.
¿I els gossos?
Qui també va passar la nit en un pavelló és Magalí Peuf i la seva família de 14 membres. El més jove, un nen de 8 anys. Són francesos, procedents dels Alps i de Limoge, que feia tres dies que estaven de vacances als bungalous del Càmping Sant Miquel de Colera. «Ahir vam passar el dia a Portlligat i a les 11 de la nit, quan vam voler tornar, ja no vam poder», explica. Han dormit a les hamaques que ha muntat la Creu Roja. Allà han passat la nit més d’un centenar de persones, la majoria turistes com ells. «Al càmping estan confinats, hi ha famílies que tenen gossos... estan molt preocupats», seguia Peuf, que finalment va aconseguir tornar al càmping a les vuit de la tarda.
«La meva casa ha aguantat al mig del poble», explica Jurado Antonio, turista francès i estiuejant habitual de Portbou. Avui el poble no té aigua ni llum. «Conec gent que viu al costat de la muntanya; jo tinc el cotxe allà també... Estic bastant preocupat», insisteix l’home. Ell també ha passat la nit al pavelló de Llançà, habilitat per la Creu Roja, esperant bones notícies.
Els veïns que segueixen a Portbou, després d’una nit d’infart en què van veure el seu poble envoltat de flames, també s’aixequen amb més esperança i molta son acumulada. «Avui sembla que anem més tranquils», reconeixia a aquest diari l’exalcalde Xavi Barranco.
Urbanitzacions confinades
A Llançà, les flames no van arribar al municipi. Es va confinar els veïns de les urbanitzacions de Sant Genís, Sant Carles i Cap Ras fins dissabte a les 20.00 hores, quan, gràcies a les bones perspectives quant a l’estabilització de l’incendi, Protecció Civil va decidir que els veïns afectats poguessin tornar a casa seva, a més de permetre una mobilitat restringida per l’N-260 als veïns, turistes, treballadors i serveis d’emergència. Fins aleshores alguns veïns miraven, curiosos, des de la carretera que els Mossos han tallat al trànsit, l’evolució de les flames i el fum.
«Nosaltres som aquí perquè tenim tota la família a Colera, de vacances, i esperem poder anar-hi quan obrin la carretera», expliquen les germanes Gemma i Míriam. Ahir van ser a Figueres a veure la pel·lícula de ‘Barbie’. «Maleït dia», lamenten. Tot i que recorden que hi va haver incendis molt pitjors el 1999 i el 2012. Confiaven que els seus marits les vinguessin a buscar amb barco. «Però el port també estava confinat».
A les 20.00 hores, els Bombers ja parlaven d’un total de 573 hectàrees cremades per un foc que es va estendre per culpa de la tramuntana. Però gràcies a una tarda en què el vent va afluixar, es va poder fer ús de tots els mitjans aeris, incloent els cinc avions de Vigilància i Atac de la Generalitat i els dos hidroavions de l’Estat. per sobrevolar la zona. Fins aleshores només havien pogut actuar cinc helicòpters.
Notícies relacionadesA les dues del migdia, a Colera, l’ambient havia canviat del tot. Veïns a la platja i a les terrasses somreien alleujats. «Per una nit, el paradís s’ha tornat un infern», resumeix la Chiara, una turista holandesa que s’allotjava al càmping Sant Miquel de Colera. Ella i els seus dos fills, de 3 i 10 anys, visitaven impactats l’efecte de les flames després de passar un dia confinats al bungalou.
«Ha sigut un horror, va ser molt bèstia. Jo visc davant la carretera i veia el foc com em venia a sobre», explica Francesc Collado, estiuejant habitual d’aquest poble de l’Empordà. Josep Maria Pous es va passar la nit tirant galledes d’aigua al seu jardí. «Si no, se m’hauria cremat», diu aquest jubilat amb més de 40 anys al poble. «Un incendi així a Colera no el recordo», assenyala. A la Mari Àngels i la Pietat, veïnes del poble que l’acompanyen amb una Coca-Cola a la terrassa d’una plaça del poble, se’ls estarrufa la pell. «A molt males vam pensar a ficar-nos dins l’aigua», recorden. Aquest dissabte la nit serà una altra. «Avui sí, dormirem tranquil·les», diu la Pilar.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia