Residències de gent gran
Salut tarda un mes a tractar un brot de sarna amb 53 infectats en un geriàtric de Santa Coloma
La residència i els familiars denuncien que la falta de mitjans de l’Hospital de l’Esperit Sant i la dilació de Salut a brindar alternatives han retardat més d’un mes els diagnòstics i el tractament
Neus Pujal, fiscal en cap de Barcelona: «Crearé un servei de protecció per a víctimes i persones vulnerables»
L’emocionant comiat d’un avi als seus veïns abans de marxar a viure a una residència
Un mes, exactament 38 dies, s’ha tardat a tractar un brot de sarnaen un geriàtric de Santa Coloma de Gramenet on viuen 146 avis i on s’estima que 53 residents i tres treballadors més s’han infectat. El 27 de juny es va tenir coneixement del primer cas, però no va ser fins al divendres 4 d’agost que tots els usuaris, treballadors i familiars van ser medicats per aturar la transmissió del virus i que es va desinfectar el centre. Els correus intercanviats entre la residència i Salut demostren que la llista d’espera per accedir a dermatòlegs de la sanitat pública va provocar fins a un mes de demora per fer front a la infecció. Una de les famílies ja ha presentat una denúncia davant la Generalitat: «És vergonyós», es queixa.
El 23 de juny, revetlla de Sant Joan, els responsables d’aquesta residència de Santa Coloma ja es van adonar d’una sèrie de lesions a la pell que presentaven alguns residents del centre. «Els vam traslladar al CAP, que no tenen dermatòleg, i una metge de capçalera va receptar diversos antihistamínics per curar-los», expliquen des del geriàtric, que demana anonimat. Alhora, aquesta doctora va demanar cites amb l’especialista, el dermatòleg, a l’Hospital de l’Esperit Sant de Santa Coloma, centre de referència del geriàtric, perquè afinés el diagnòstic.
A urgències
Malgrat aquests tractaments, un dels residents, de 97 anys, semblava que no millorava. Els familiars i la residència el van portar a les urgències de l’Hospital de l’Esperit Sant, on un metge li va diagnosticar sarna. La residència va saber el diagnòstic el 27 de juny, dia en què van enviar un correu electrònic per alertar de la situació al Servei d’Epidemiologia de la Conselleria de Salut. Els protocols de la Generalitat estableixen que, davant un possible cas sospitós de sarna, s’ha d’aïllar la persona. «És el que vam fer. També vam desinfectar l’habitació i tota la seva roba», diuen des del geriàtric. El CAP, no obstant, va demanar una visita amb el dermatòleg per confirmar el diagnòstic. No es va produir fins al 17 de juliol, 21 dies més tard.
A l’espera del dermatòleg
A finals de juny el Servei d’Epidemiologia, coneixedor dels fets, va establir un seguiment del cas. El 4 de juliol, un altre pacient que havia sigut atès al CAP feia setmanes va aconseguir visita amb l’especialista de l’hospital comarcal. «El dermatòleg va dir que podria ser sarna, li van donar la medicació, però va demanar fer una analítica per confirmar-ho», explica la residència. El mateix 4 de juliol, la residència va tornar a escriure un correu a Epidemiologia per recordar que hi havia altres residents amb lesions a la pell que esperaven un dermatòleg.
La Generalitat va proposar aquell mateix dia fer un reportatge fotogràfic. El centre envia fotos de tots els pacients sospitosos i n’explica la simptomatologia, l’edat i què s’ha fet al respecte. D’aquesta manera un dermatòleg de l’hospital de referència, l’Esperit Sant, podia valorar cas per cas. El 5 de juliol, la residència va enviar l’informe de 16 residents, i el 7 de juliol va fer arribar els informes de 20 residents més. En total, 36 persones grans que podien estar infectades. Paral·lelament, la residència va demanar una desinfecció amb insecticida al geriàtric. Poc més va passar al centre. Mentrestant, la sarna s’anava expandint.
Picades d’insecte
El 17 de juliol –tres setmanes després–, el primer pacient al qual s’havia detectat la infecció va ser visitat per l’especialista, que va diagnosticar la lesió com una picada d’insecte. La valoració del primer reportatge fotogràfic va arribar 15 dies després de ser enviat: el divendres 21 de juliol. «Van valorar els primers 16 residents i ens van dir que no era sarna, sinó picades d’insecte. Dels 20 restants en continuem sense tenir diagnòstic ara», expliquen des del centre. Un altre pacient que esperava el resultat de les analítiques també va rebre un diagnòstic per picada d’insecte. Just aquell mateix dia, una altra resident va ser diagnosticada amb sarna. I, en un correu electrònic, el geriàtric va reclamar que es visitessin tots els residents físicament un a un. «Els vam plantejar dues opcions: o que vingués un dermatòleg aquí o nosaltres els portéssim a l’hospital llogant un autobús», insisteix la residència.
Salut explica a aquest diari que el 21 de juliol van decretar el brot de sarna. Ja hi havia un cas confirmat i un altre de probable. «Es va decidir tornar a demanar que es valoressin els residents amb lesions per picades d’insecte per confirmar si hi havia altres casos i prendre les mesures de control més adequades», resumeixen des de la conselleria, i recorden que hi ha d’haver almenys dos casos per declarar un brot. Però des del centre gairebé no han notat cap canvi. «El Servei d’Epidemiologia no ha trepitjat la residència», es queixen.
El favor d’anar a la privada
El dimarts 25 de juliol la residència va tornar a reclamar una valoració de tots els residents amb problemes a la pell. A aquelles altures, dos treballadors havien sigut diagnosticats per una mútua. La direcció del geriàtric va tornar a fer la mateixa petició l’endemà. Desesperada, la residència va demanar a una familiar que portés la seva mare a un dermatòleg privat. Es tracta de Francisca Molero, ginecòloga jubilada. La seva mare, de 90 anys, viu al centre des d’inicis del 2023. «Ho vam demanar com a favor», reconeix la direcció. «A mi em va estranyar, però em vaig adonar que la residència no tenia suports, no sabien què més fer», diu Molero. L’endemà, 26 de juliol, la mare de Molero va ser diagnosticada amb sarna. La visita va costar 75 euros, comptant la medicació.
De fet, no va ser fins al 31 de juliol, dilluns passat, que Salut va aconseguir que un dermatòleg de l’Hospital de Can Ruti visités quatre residents del geriàtric, a tall de cribratge. Són 34 dies després del primer diagnòstic, i 10 més tard de la declaració del brot. «Vam decidir escollir quatre persones de les diferents plantes: si totes donaven positiu, és que hi havia brot», explica el centre. En aquell moment ja eren més de 50 els residents que patien afeccions a la pell.
Notícies relacionadesDesprés d’aquesta visita, el Servei d’Epidemiologia va reunir el centre amb els metges del CAP i van decidir que tot el geriàtric comencés el tractament el divendres 4 d’agost. «És un procés complex, perquè es desinfectarà tota la residència i prendran la medicació alhora tots els residents i treballadors, a més dels seus familiars: si no, no serveix de res», diuen des del centre. Segons confirma la Generalitat, i malgrat la tardança, dels 53 residents sospitosos només hi ha sis diagnòstics fets.
Queixes per falta de mitjans
«Estem parlant de pacients molt vulnerables i d’un problema de salut. Hi ha hagut zero empatia per part de l’Hospital de l’Esperit Sant i el Departament de Salut, amb risc de lesions i sobreinfeccions: la meva mare es rascava de la picor, tenia ferides a la pell», explica Molero. Ella ja ha interposat una queixa formal davant les conselleries de Salut i de Drets Socials, responsable de les residències. «Hi ha una falta greu d’empatia i sensibilitat, però també de recursos, han fallat moltes coses», es queixa. Fonts sindicals del comitè d’empresa de l’hospital assenyalen que el centre acusa manca de recursos i que, si bé pot gestionar el dia a dia, no té prou mitjans per fer front a situacions excepcionals com aquesta, un problema estès entre els hospitals comarcals. El centre hospitalari ha declinat fer declaracions.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034