Tecnologia d’última generació

Catalunya avança en la detecció de drogues, clau per als casos de submissió química

El Departament de Justícia comptarà amb equips que podran descobrir rastres de drogues en sang i orina a molt baixa concentració

Els derivats del fentanil o les amfetamines són actius a concentracions tan baixes que poden passar desapercebuts

Unes tires que detecten drogues de submissió a les begudes, a la venda a final d’any

Una nova unitat dels Mossos extremarà el control sobre mil agressors sexuals a Catalunya davant el repunt de casos

Laboratori de medicina legal i forense situat al complex de la Ciutat de la Justícia, a Barcelona.

Laboratori de medicina legal i forense situat al complex de la Ciutat de la Justícia, a Barcelona. / ARXIU / RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts
EFE

L’Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya (IMLFC) ha incorporat uns equips que permeten identificar –tant en sang com en orina– drogues noves o actives a molt baixa concentració, cosa que resulta clau, per exemple, per investigar denúncies per submissió química que queden impunes davant la dificultat de detectar les substàncies tòxiques presumptament utilitzades. Els nous equips, d’última generació i amb un cost d’1,8 milions d’euros per sis anys de lloguer, suposen una millora en la qualitat dels estudis bioquímics, biològics i toxicològics que porten a terme els forenses per encàrrec judicial.

Així, aquests nous recursos facilitaran la resolució de causes judicials sobre delictes relacionats amb l’ús de substàncies tòxiques complexes. A més dels avenços en la investigació d’agressions sexuals, també resultaran útils per a altres investigacions com accidents de trànsit provocats per conductors drogats o altres morts causades pel consum de substàncies psicotròpiques.

Segons la doctora Geli Gallego, responsable del Servei de Laboratori Forense de l’IMLCFC, en els últims anys hi ha hagut una «evolució» en el consum de drogues d’abús: si fins ara les més habituals eren l’alcohol, la cocaïna, l’heroïna i les amfetamines, en els últims anys han aparegut altres substàncies, conegudes com a «emergents» o «psicoactives».

Més difícils de detectar

Aquest tipus de drogues es basen en substàncies que ja existien o que se sintetitzen mitjançant modificacions químiques, com els derivats del fentanil o les amfetamines, que segons la doctora «són actius a concentracions tan baixes que la quantitat present en una mostra de sang, per exemple, pot passar desapercebuda».

«Tenim notícia constantment de l’aparició de noves drogues al mercat, se semblen a les anteriors, però són més potents, així que són actives en concentracions molt baixes. Conèixer-les i detectar-les és un repte per als laboratoris de toxicologia forense», afegeix l’experta. Una altra de les capacitats dels nous equips és que permeten detectar diferents substàncies, a baixa concentració, en els casos de persones que han consumit diverses drogues, cosa que provoca una «acció sinèrgica amb una afectació global en l’organisme», precisa Geli Gallardo.

Equips d’última generació

Notícies relacionades

Els nous equips són quatre aparells cromatògrafs d’elevat nivell tecnològic i alta resolució que es basen en les tècniques de toxicologia forense per a la detecció d’alcohol, drogues d’abús i psicofàrmacs, entre d’altres. Tres d’ells són similars als aparells que ja disposa l’IMLFC, però més moderns i amb capacitat per detectar més substàncies i més ràpid, mentre que el quart és un equip d’alta resolució que incorpora la tecnologia actualment més avançada en toxicologia forense, que permet rastrejar tòxics a molt baixa concentració.

L’IMLCFC, que rep peticions d’informes forenses de jutjats de tot Catalunya, va portar a terme al llarg de l’any passat 6.055 analítiques, cosa que suposa un augment del 70,2% respecte als casos atesos el 2010.