Interior supera per primera vegada els 80.000 casos de violència de gènere amb seguiment policial
El nombre de casos actius puja més d’un 9% l’últim any i les forces i cossos de seguretat detecten un 50% més de menors en risc de ser agredits pels maltractadors de les seves mares que el juliol del 2022
Les xifres incontestables de la violència de gènere: més de 1.200 assassinats, gairebé 800.000 condemnes
Els casos de violència de gènere amb seguiment policial han superat per primera vegada els 80.000 a Espanya. El Ministeri de l’Interior registrava el 31 de juliol 80.133 casos actius en el sistema VioGén, un 9,2% més que fa un any, un 6,6% més que a principis d’aquest 2023 i un 2% més que al juny.
Dels més de 80.000 casos actius, 1.017 corresponen a víctimes menors d’edat (nenes i adolescents) i 1.792 a dones de més de 65 anys, dos col·lectius d’especial vulnerabilitat per la seva edat.
La Guàrdia Civil, la Policia Nacional, la Policia Foral de Navarra i les policies locals havien detectat a finals de juliol 30 casos en els quals la víctima de violència de gènere es trobava en un risc extrem (de perill letal per a la seva vida); 1.382, en risc alt; 12.496, en risc mitjà; 34.595, en baix, i les 31.630 restants van ser classificades en la categoria de risc no apreciat.
Anticipar-se a futures agressions
Les diferents policies (tret dels Mossos d’Esquadra i la Ertzaintza, ja que els casos de Catalunya i el País Basc no formen part del sistema) avaluen a través de VioGén la probabilitat que una dona torni a ser agredida per la seva parella o exparella, per determinar així les mesures de protecció adequades i alertar la fiscalia i la justícia perquè hi intervinguin.
Quan una dona denuncia violència de gènere, els agents procedeixen a avaluar el risc al qual està exposada (extrem, alt, mitjà, baix o no apreciat) a través d’un formulari de diverses preguntes amb el qual miren d’anticipar-se per evitar futures agressions a la víctima, això és, el risc de reincidència de l’agressor. També s’intenta estimar el risc d’homicidi al qual està exposada i la situació en la qual viuen els seus fills i filles, en el cas que sigui mare.
Mes a mes, els casos no deixen de créixer. Des del 2007, els cossos policials han gestionat un total de 759.762 casos relatius a 663.534 víctimes. Una víctima pot aparèixer en més d’un cas quan ha sigut maltractada per més d’un agressor i un maltractador també pot estar vinculat a més d’un cas quan ha agredit diferents dones (són els agressors persistents, al voltant del 10% del total).
El nombre de víctimes ha augmentat un 7,3% en comparació amb el juliol de l’any anterior, i els casos, un 8,27%. Que el nombre de casos ascendeixi no implica necessàriament un augment de la violència de gènere, sinó nivells més elevats de denúncia. La infradenúncia de la violència masclista en l’àmbit de la parella i l’exparella està al voltant del 30%, en set de cada deu casos es pateix en silenci i aïllament.
Mares, nens i nenes en risc
Dels 80.133 casos actius aquest últim juliol, això és, els que són objecte de seguiment policial, més de la meitat corresponien a víctimes amb fills i filles menors d’edat: 40.517. Aquesta xifra, que evidencia com la maternitat és un factor de risc en la violència de gènere, ha pujat un 9,5% en relació a principis d’aquest any i un 15,8% en comparació amb la mateixa data del 2022.
A través de VioGén i a partir del relat de la mare, Interior també mira d’avaluar la situació en la qual es troben els menors que viuen amb la dona maltractada: tant la seva vulnerabilitat per habitar en una llar violenta on presencien el maltractament com el risc que corren de ser agredits ells també pel seu pare o la parella o exparella de la seva mare.
El 31 de juliol del 2023, els cossos policials que treballen amb el sistema havien detectat 9.336 nens i nenes en situació de vulnerabilitat, un 8,9% més que a principis d’any i un 18,1% més que el mateix mes de l’any anterior.
Quant al perill de ser directament agredits pel maltractador de les seves mares, el departament de Fernando Grande-Marlaska té identificats 1.313 menors, un 36,9% més que a principis del 2023 i un 51,4% més que fa un any. Dels més de 1.300 nens i nenes en aquesta situació, en cinc casos es va detectar un risc letal per a la seva vida; en 173, un risc alt d’agressió, i en 1.135, un risc mitjà.
Des del 2019, quan els cossos policials van començar a estudiar la situació de la infància que viu a llars on les seves mares són maltractades, Interior ha detectat 3.839 menors en risc, i d’aquests, 902 es van trobar en algun moment en perill mortal per violència vicària.
Notícies relacionadesSempre que els agents detecten aquesta situació de risc o de vulnerabilitat en els més petits, alerten la fiscalia i les autoritats judicials perquè procedeixin a la seva protecció urgent, i també ho fan així quan el risc de la dona maltractada és elevat.
Des del 2003, 1.216 dones han sigut assassinades per les seves parelles o exparelles a Espanya. Des del 2013, 410 menors han quedat orfes com a conseqüència d’aquests crims masclistes, i 49 nens i nenes han sigut víctimes mortals de la violència vicària exercida per fer el màxim mal possible a les seves mares.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Tres hores que van canviar el Barça
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia