Crim a Tailàndia
¿A quina pena s’enfronta Daniel Sancho? ¿Pot ser extradit? Cinc claus del cas
L’espanyol Daniel Sancho, fill de l’actor Rodolfo Sancho, ha ingressat aquest dilluns a la presó de Koh Samui, al sud de Tailàndia, després que un jutge decretés presó provisional per al jove després que aquest es declarés culpable de l’assassinat i esquarteramentdel cirurgià colombià Edwin Arrieta. Aquestes són cinc claus per entendre un dels casos més complexos de l’actualitat informativa.
¿A quina pena s’enfronta Daniel Sancho?
Tailàndia és un dels països amb les lleis més dures del món. El Codi Penal del país asiàtic considera l’homicidi i l’assassinat uns dels delictes més greus. Tant que poden ser castigats amb la pena de mort o la cadena perpètua. L’article 288 de la norma també estudia un càstig d’entre 15 i 20 anys de presó, que poden incrementar-se si hi ha agreujants. Respecte a la sentència capital, és cert que pot ser commutada. En cas de ser així, ho podria fer únicament el rei Maha Vajiralongkorn. L’estratègia de Daniel Sancho després de confessar el crim d’Edwin Arrieta sembla buscar la reducció de pena, segons fonts judicials tailandeses.
¿Pot ser extradit?
Un acord penitenciari internacional firmat el 1983 entre Espanya i Tailàndia i dos precedents judicials que es tramiten a Bangkok representen ara l’esperança per a l’espanyol Daniel Sancho, fill de l’actor Rodolfo Sancho, en el complicat escenari penal en el qual està immers com a assassí confés del cirurgià colombià Edwin Arrieta. En cas que es condemni finalment com a autor del crim i si la pena de mort que se li fixi és commutada, podria complir condemna a Espanya.
Entre Madrid i Bangkok hi ha un pacte en aquest sentit firmat el 1983, «però la seva aplicació no és ni de bon tros automàtica», admeten a EL PERIÓDICO fonts diplomàtiques. Com tantes coses en matèria penitenciària entre països amb codis penals diferents, hi ha en aquest assumpte un important espai per a la discrecionalitat.
En el cas de Daniel Sancho, és crucial haver admès l’autoria des de gairebé el moment de la seva detenció, el cap de setmana passat, per intentar evitar la pena de mort, indiquen les fonts consultades, però encara té molt temps de tràmit per davant. Primer ha de ser instruït el cas, després ha de comparèixer en una vista que podria tenir lloc d’aquí dos anys.
La pena de mort és el càstig que assenyala el codi penal tailandès per a l’assassinat, així que després caldria esperar a la tramitació d’una commutació. I només després esperar almenys vuit anys d’estada en presons tailandeses.
¿A quina presó es mantindrà?
A la presó de Lard Yao, a Bangkok, on ja compleixen condemna quatre espanyols més. Dos dels espanyols presos a la presó de Bangkok ho són per delictes de sang. Un d’ells és Artur Segarra, condemnat a mort com a autor de l’assassinat premeditat i posterior esquarterament del també espanyol David Bernat, el 2016.
En total, segons dades del Ministeri d’Exteriors, a 31 de juliol d’aquest any, un total de 908 espanyols compleixen condemna en presons a l’estranger: 794 homes i 114 dones.
El país amb més reclusos espanyols és França, on compleixen les seves penes 187 persones (169 homes i 18 dones); seguit d’Alemanya, on hi ha 129 reclusos espanyols (114 home i 15 dones). En tercer lloc d’aquesta llista figura el Marroc, on compleixen condemna 99 espanyols (92 homes i set dones), segons dades oficials.
¿Quins precedents com aquest hi ha?
A Daniel Sancho, a més, l’ajuda (o li complica més les coses) un altre cas d’un espanyol condemnat per un delicte d’assassinat similar i amb la pena commutada, així com un altre cas semblant i més recent que ara s’instrueix a Tailàndia, amb un ciutadà alemany com a principal encausat.
El primer és Artur Segarra, condemnat com a autor de l’assassinat d’un altre espanyol, David Bernat, comesa en territori tailandès el gener del 2016. Segarra també va intentar ocultar el cos de la seva víctima esbocinant-lo. L’agost del 2020, la justícia tailandesa va commutar la condemna a pena de mort per una altra de cadena perpètua per a Segarra. Es va aprofitar per a la permuta el 68è aniversari del rei de Tailàndia Maha Vajiralongkorn, ocasió en la qual la corona tailandesa va atenuar les penes a una vintena de presos.
Segarra és a la presó a Tailàndia des del febrer del 2016. Va negar sempre ser autor del segrest i assassinat de David Bernat. Fins que, el 2019, el Tribunal Suprem d’aquell país va fer ferma la condemna a mort. Un escrit en el qual admetia ser l’autor de l’assassinat li va facilitar ser inclòs en la llista de commutables pel rei.
Quant al cas del ciutadà alemany, la justícia d’aquell país investiga l’assassinat d’un empresari alemany, Hans Peter Mack, de 62 anys, en el qual el principal inculpat és un compatriota de la víctima, Olaf B., de 52 anys. Hi ha també dos alemanys més i un pakistanès involucrats en el crim, però de moment és Olaf B. l’assenyalat per la policia tailandesa com l’ideador d’un pla per desmembrar el cos de l’assassinat i enfonsar els seus trossos al mar.
¿Quina ajuda reben els presos espanyols a l’estranger?
El personal consular de les ambaixades i consolats d’Espanya atén els presos espanyols des del moment de la comunicació de la seva detenció, procurant-los no només informació i visites assídues, sinó també fent un seguiment continuat de la seva situació, com explica el Ministeri d’Exteriors. A aquells presos que estan detinguts en presons amb condicions sensiblement inferiors a les espanyoles, les oficines consulars els entreguen un ajut econòmic mensual, perquè puguin cobrir les seves necessitats bàsiques. En cas de necessitat, l’ambaixada o consolat pot entregar una ajuda a la persona que es troba complint condemna que, com a màxim, pot arribar als 120 euros mensuals sempre que la seva família o pròxims no puguin proporcionar-li ajuda.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034