Mesura inèdita
La Generalitat prohibeix anellar aus al delta de l’Ebre per la grip aviària
Catalunya ha cancel·lat les campanyes d’anellatge científic d’aus al delta de l’Ebre, una de les zones humides més importants d’Espanya, per precaució davant el brot de grip aviària que afecta tot Europa. «Les espècies que s’anellen a la zona són aus marines o d’aiguamoll, especialment afectades per la grip aviària. Com que són campanyes d’anellatge de llarga durada, impliquen interacció amb centenars o milers d’ocells», a EL PERIÓDICO Ricard Gutiérrez, cap de conservació de fauna en el Departament d’Acció Climàtica.
La conselleria pren aquesta mesura per evitar riscos. Al setembre es reavaluaran les decisions preses i es revisaran els protocols. Raül Aymí, responsable d’anellatge de l’Institut Català d’Ornitologia, explica que és una cosa inèdita al Delta: «Ens havien anul·lat una campanya als aiguamolls de l’Empordà, però mai al delta de l’Ebre. Per a nosaltres, és important portar a terme l’anellatge al canal vell del Delta perquè ho fem cada any i ens serveix per recopilar dades científiques sobre les poblacions d’aus».
«Com que encara hi ha molt desconeixement sobre el tema, s’apliquen aquestes restriccions amb tanta prudència com és possible. Imagino que anirem aprenent a gestionar-ho amb el temps. En altres llocs d’Europacontinuen anellant malgrat la grip aviària, a través de l’assessorament de veterinaris i l’aplicació de certs protocols de seguretat», afirma Aymí.
Fonts de la conselleria asseguren que a Catalunya no hi ha un problema greu per grip aviària
A l’ICO estan preocupats pel Delta Birding Festival, un esdeveniment sobre ornitologia que se celebra cada setembre al delta de l’Ebre i que inclou un parell de sessions d’anellatge. En l’últim informe dels agents rurals per recollida d’aus mortes, al qual ha accedit EL PERIÓDICO, només s’han detectat dos positius: un a les Franqueses del Vallès i un altre a Cubelles. Aquestes dades confirmen que la cancel·lació al Delta es produeix per mera prevenció, ja que moltes de les espècies que s’anellen són susceptibles de tenir grip aviària.
La pitjor pandèmia d’aquest virus (l’H5N1) fins ara s’està acarnissant amb les aus marines. La influença aviària ha provocat milers de morts a l’Amèrica del Nord però els casos es van expandint cap al sud, a regions on normalment no s’havien detectat.
Efectes devastadors
Les colònies europees de gavina capnegra i de gavineta, dues espècies que es poden albirar al Delta, estan sent les més sensibles al virus. El 75% de les colònies de mascarell atlàntic s’han vist afectades, amb 11.000 morts a Escòcia, mentre que al Regne Unit han mort 10.000 gavines vulgars (el 4% de la població).
Notícies relacionadesA Espanya, segons les dades de SEO Birdlife, s’han observat ja més d’un centenar de casos en ocells silvestres protegits com el xatrac becllarg i el curroc. Alguns exemplars d’aquestes dues últimes espècies han mort per la malaltia al Parc Natural de l’Albufera de València, un aiguamoll relativament pròxim a les llacunes del delta de l’Ebre.
Exemplars de xatrac becllarg i curroc ja han mort a l’Albufera de València
SEO Birdlife adverteix que aquests números estan possiblement molt subestimats, per la dificultat de recuperar les carcasses d’animals morts i perquè no a totes les colònies es compta amb estimacions poblacionals a llarg termini que permetin comparacions interanuals. També fan una recomanació: «Si trobes una au morta o malalta, no la toquis. Truca al 112 o al centre de recuperació de fauna provincial corresponent».
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Aliat de Trump Matt Gaetz renuncia a ser fiscal general pels escàndols sexuals
- Guerra a l’est d’Europa Putin admet haver disparat un míssil balístic hipersònic contra Ucraïna
- La reacció del primer ministre d’Israel Un tribunal "antisemita" i "discriminatori"
- El conflicte del Pròxim Orient Netanyahu s’uneix a Putin en la llista de líders buscats per crims de guerra
- Valvanera Ulargui: "Les cimeres climàtiques haurien de ser més eficients"