Educació
La UAB prepara el retorn dels quatre professors suspesos per abusos
La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) ha contractat una empresa externa especialitzada per preparar el retorn dels professors suspesos de sou i feina a causa de casos d’assetjament sexual i abús de poder i per acompanyar els estudiants. La secretària general de la UAB i responsable de la polítiques d’Igualtat, Esther Zapater, ha anunciat la mesura junt amb el rector de la universitat, Javier Lafuente, en la presentació de les novetats per al curs 2023-24. Un empleat sancionat «arriba un moment en què ha de tornar a la feina», així que la situació «s’ha de preparar», ha dit Zapater.
En el cas que algun professor sancionat es negui a participar en el procés de reincorporació i a treballar amb l’empresa contractada per facilitar la seva tornada, el rector ha afirmat que «no podrà tornar».
«Formació específica»
Les persones sancionades «hauran hagut de fer una formació específica» i «disposarem un mecanisme de tutela», ha indicat Zapater, que ha afegit que l’empresa contractada compta amb especialistes de diverses disciplines que «han treballat en reinsercions judicials».
Segons el rector, «s’ha de tenir en compte que l’acceptació per part dels estudiants» de la persona sancionada, que «moltes vegades són companys de la persona afectada, pot ser complicada», així que «cal estar preparat». La secretària general ha recordat que en aquests moments hi ha quatre professors de la UAB que estan suspesos de sou i feina amb sancions entre un i tres anys i que no hi ha cap expedient en curs.
Entre les mesures que la UAB està articulant contra l’assetjament, Zapater ha citat els cursos obligatoris preventius sobre violències masclistes que han de fer tots els professors i els que s’imparteixen als alumnes, i «molts hi estan participant», ha dit.
14 punts liles
Una altra de les mesures per lluitar contra les violències masclistes és la col·locació en aquest curs de 14 punts liles amb informació sobre on acudir i què fer en cas d’assetjament i que consisteixen en plafons de grans dimensions col·locats en llocs visibles i de pas de totes les facultats.
Sobre el nou protocol de la UAB contra l’assetjament, que modifica el del 2018, Zapater ha recordat que «vam voler involucrar tots els membres de la universitat» a fi d’«oferir garanties» i «fer aflorar una qüestió que està en la societat».
Mesures de reparació
El nou text «reforça el treball amb la comunitat i inclou mesures de reparació», ja que «no és suficient instruir l’expedient segons el marc legal», ha remarcat la secretària general.
A més dels punts liles, el treball amb la comunitat es concreta amb l’entrada en funcionament d’un canal ètic, que «garanteix l’anonimat», i al qual s’accedeix des del portal de transparència i des d’un enllaç disponible al portal principal de la pàgina web de la UAB.
«L’important és que la comunitat de la UAB sap que actuem» i que «pertànyer a una categoria com PDI o tenir certa reputació internacional no seran elements que ens hagin de frenar» davant denúncies d’assetjament, «més aviat el contrari», ha remarcat el rector, que espera que «si hi ha casos, aflorin».
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia