Agenda rural
El Govern obligarà els propietaris a arrendar les terres que tinguin abandonades
En 20 anys, s’han abandonat 100.000 hectàrees de pastures i cultius, segons Acció Climàtica
Camps sense regar entre càmpings i apartaments: el «poc sacrifici» del turisme indigna l’agricultura
¿Què s’ha de fer ara amb els terrenys cremats després de l’incendi de Portbou?
«Recuperarem cultius i pasturesabandonades i els podrem a disposició dels que tinguin un projecte per treballar-los», sentencia el conseller David Mascort aquest divendres a Moià (Moianès). El Govern dona llum verda definitiva a la posada en marxa del registre de terres que l’antecessora de Mascort ja va anunciar fa un any. La idea inicial de la conselleria no és expropiar les terres en desús –tot i que això podria acabar passant en cas que el propietari s’hi negui– sinó obligar els seus propietaris a cedir-les a gent que vulgui treballar-les amb la condició que sigui a un preu assequible i amb un contracte de set anys com a mínim.
Aquesta mesura està pensada per ser una resposta al problema de la despoblació. En molts casos, el relleu generacional no existeix perquè no hi ha prou explotacions agràries disponibles. Si el nou mètode té èxit, això hauria de deixar de passar. Mascort assegura que aquesta és la fórmula idònia per mobilitzar les terres amb «transparència i garanties».
«Hem de tenir el màxim de superfície de Catalunya en condicions de produir aliments»
David Mascort, conseller d’Acció Climàtica
«Hem de tenir el màxim de superfície de Catalunya en condicions de produir aliments», considera el conseller. Així, es contribuirà al paisatge de «mosaic agroforestal», clau per evitar (o suavitzar) els incendis forestals. Mascort proposa que aquestes hectàrees «recuperades» es gestionin de forma sostenible.
100.000 hectàrees
En total, els últims 20 anys s’ha deixat de cultivar 100.000 hectàrees, segons dades del departament. Es posarà el focus no sobre les parcel·les que ja no es treballen sinó també sobre les que estan en perill de quedar abandonades. «Ja fa temps que des de la Generalitat advertim que no ens podem permetre perdre ni un metro de terra. Aquest registre serà essencial perquè això sigui una realitat», afirma Mascort.
Amb aquest registre, es pretén evitar la pèrdua de terres que a dia d’avui no tenen relleu, però també es preveu recuperar les terres que porten anys «adormides». En aquests espais, el que passa és que la natura intenta recuperar camí. El problema és que l’ecosistema no té les eines naturals per tornar a ser un bosc complet. Es generen boscos joves, amb arbres petits molt pròxims els uns als altres i falten certes espècies clau per al desenvolupament de l’hàbitat. Per aquesta raó augmenta tant el risc d’incendi.
Si els propietaris es neguen a arrendar les terres abandonades, el Govern les podrà expropiar
El pla de la conselleria es proposa acabar amb aquesta situació. ¿Com es convencerà els propietaris? Un decret els obligarà a cedir les seves terres en cas que es demostri que porten anys sense utilitzar-les i que no hi ha cap intenció de revertir-ho. Per decidir a qui es lloguen, es crearà un sistema que permeti accedir a les convocatòries oficials. La Generalitat posarà en contacte els propietaris amb les persones interessades i es prioritzaran les dones i les persones joves a l’hora d’accedir a aquestes terres. Per poder-ho fer, es requerirà un registre i un inventari elaborat per professionals de l’agricultura a través de consultes als propietaris. Cada parcel·la que no compleixi amb la seva antiga finalitat agrària s’inclourà al registre.
Pioner a Espanya
Notícies relacionadesÉs la primera vegada que es posa en marxa un sistema d’aquest tipus a tot Espanya. Des de la Generalitat no descarten que altres comunitats autònomes activin mesures semblants. ¿Què passarà si el propietari es nega a llogar? La conselleria assegura que li enviarà un requeriment perquè formalitzi el contracte. Si continua sense fer-ho, s’expropiaran les terres de forma temporal, però mantenint el dret a la propietat i permetent que el propietari obtingui beneficis per l’arrendament forçós.
El Govern considerarà que la funció social de l’ús dels camps o les pastures no es compleix i que per tant s’han d’adoptar mesures correctores. Un cop finalitzat l’expedient d’expropiació temporal, l’Administració formalitzarà el contracte, que durarà set anys com a mínim.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia
- Trapero aposta per un increment dels Mossos per rebaixar el crim