Futura llei d’addiccions
Salut defensa regular el mòbil a les escoles i Educació no ho descarta
El debat de l’ús dels mòbils a les escoles continua obert a la societat, i també en el si del Govern. Si fa uns dies, en una entrevista a EL PERIÓDICO, la consellera d’Educació, Anna Simó afirmava que no es plantejava prohibir l’ús dels mòbils en els centres educatius ja que aquesta era una decisió que havia de prendre cada centre, aquest dimecres el conseller de Salut, Manel Balcells, parlant de la futura llei d’addiccions que prepara el Govern, ha afirmat que la nova norma podria permetre regular l’ús de telèfons mòbils en escoles i instituts.
Educació no veu incompatible regular per llei l’ús de les pantalles i respectar l’autonomia de centres
En una entrevista a Rac1, el conseller de Salut, metge de professió, ha assenyalat que «les addiccions són un problema greu» i ha inclòs allà l’abús de les pantalles. «Els problemes de comportament alimentari van molt lligats a les pantalles i la pressió estètica que comporten les xarxes. Això es trasllada en el fet que la nostra joventut està entrant en molts temes de salut mental, fins i tot triplicant els intents de suïcidi», ha afegit.
«La llei va en la línia de regular si és necessari, fins i tot, l’ús de les pantalles en escoles i instituts»
Conseller de Salut
Aquest panorama li ha servit per defensar una regulació per fer front a les addiccions. «Més que prohibir ha de regular-se, i la llei està redactada. La llei va en la línia de regular si és necessari, fins i tot, l’ús de les pantalles en escoles i instituts».
Balcells ha argumentat que hi hia experiències prèvies que demostren que aquest tipus de regulacions són efectives. Ha posat com a exemple la que al seu dia es va fer per reduir el consum del tabac i que ha suposat que gran part de la població deixi de fumar. «No es tracta tant de prohibir com de regular», ha insistit.
Diàleg amb Educació
Dit això, el conseller ha matisat que aquesta qüestió ha d’abordar-se i consensuar-se amb els sectors implicats. Un d’aquests implicats és el Departament d’Educació. Fonts de la conselleria han assenyalat que la regulació de l’ús de mòbils que podria –no està tancat el tema encara– incorporar la llei d’addiccions no necessàriament ha de ser incompatible amb el respecte a l’autonomia de centres. Es pot regular respectant l’autonomia de centres, consideren.
Per a la consellera Simó l’autonomia de centres és clau. Fa uns dies argumentava en aquest diari, preguntada precisament per la regulació de l’ús dels mòbils a les escoles, que «hi ha una qüestió que és el concepte d’autonomia de centre. Hi ha centres que tenen prohibida l’entrada de mòbils, però aquesta és una qüestió que ha de quedar recollida a les normes de funcionament de cada centre. Aquestes decisions s’han de parlar i treballar dins del consell escolar de cada centre. I, d’altra banda, l’entrada dels mòbils en els centres no és dolenta ‘per se’. Aquí hi ha una qüestió prèvia que és la formació en un bon ús del mòbil en què també han de participar les famílies». D’aquesta manera, descartava una directriu general donada des de la conselleria al conjunt de centres de Catalunya.
En virtut d’aquesta autonomia de centres, aquesta tornada al col·le ha comportat un degoteig d’instituts que, per decisió pròpia, estan prohibint l’ús del telèfon mòbil als centres, ja sigui en aules, passadissos o el pati.
Anna Simó Manel Balcells Educació Departament de Salut Salut mental Govern Educació a Catalunya Mòbils Col·legi Addiccions Família
- Cada cop més menors incompleixen el règim de visita després d’un divorci
- Vivas reclama al PP que negociï amb l’Executiu
- Col·lisió entre Broncano i Motos per Jorge Martín
- Urbanisme La nova ronda de Sant Antoni provoca embussos d’autobusos
- NENS TUTELATS El Govern va adjudicar cent milions a dit en centres de menors del 2016 al 2020
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- ERC busca la via per recuperar militants
- El testimoni d’Aldama deixa al TS l’opció d’investigar el Govern
- Sánchez es querella contra Aldama per "dret a l’honor"