El Govern avisa: «És possible que diversos municipis apugin el preu de l’aigua»
1
Es llegeix en minuts
Guillem Costa
Guillem Costa

Especialista en Medi ambient, sostenibilitat i biodiversidad

ver +

Més de 200 municipis s’han presentat a les subvencions que ofereix l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) per fer reparacions a les xarxes de distribució, malmeses per les fuites i el pas dels anys, i per millorar el sanejament de l’aigua. A l’hora d’atorgar les ajudes, l’ACA té en compte diverses circumstàncies: s’analitza si el projecte ja està redactat, si el consistori disposa d’ordenances d’estalvi i també s’afavoreix els municipis que facin un «esforç tarifari».

¿Què significa un esforç tarifari? Segons el director de l’ACA, Samuel Reyes, es refereix a compensar els ajuntaments que facin més sacrificis: «Hem d’ajudar els més precaris, però donem més punts en funció de la feina feta per cada poble o ciutat». En molts casos, si la subvenció de l’ACA és del 80% o 90% del cost total de l’obra, la resta –també el manteniment i les inversions– s’haurà de finançar amb la tarifa de l’aigua, asseguren des de la conselleria d’Acció Climàtica.

«No sempre», matisa Reyes. «En alguns pobles, per exemple –exposa–, la tarifa vigent ja preveu certes inversions. Aquests segurament no necessitaran apujar el preu de l’aigua». Això és el que ha passat a Granollers.

Factura o impostos

«En canvi, altres ajuntaments sí que hauran d’augmentar el cost d’aquest bé per completar el pagament de les inversions», adverteix el director de l’ACA. L’aigua a Barcelona i la resta de ciutats metropolitanes depèn de l’AMB (Àrea Metropolitana de Barcelona), que haurà d’afrontar el debat sobre una possible pujada de la factura de l’aigua en els pròxims mesos.

Notícies relacionades

El conseller Mascort ja va avisar setmanes enrere que l’augment del cost en plena sequera comportaria més despesa i que aquests fons s’haurien de treure o bé dels impostos o bé amb un augment del cànon.

Les ajudes de l’ACA serviran, afirma Reyes, perquè els ajuntaments que no compleixen les dotacions màximes indicades però s’estan esforçant ho tinguin més fàcil per no gastar més aigua de la permesa. «Si demostren que estan centrats en l’estalvi i tenen un pla per resoldre els problemes, es tindrà en compte a l’hora de posar sancions», assegura. Fins ara s’han imposat algunes multes, per sota dels 1.000 euros a certs ajuntaments que no han presentat les dades.