Denunciat per la fiscalia

La Generalitat ha continuat detectant irregularitats al Geriàtric Aragó fins fa dos mesos

La Generalitat ha continuat detectant irregularitats al Geriàtric Aragó fins fa dos mesos

Jordi Otix

5
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

LaConselleria de Drets Socials va continuar detectant irregularitats al Geriàtric Aragó el 24 juliol d’aquest any, una setmana després que la fiscalia denunciés els seus responsables per un brot de salmonel·losi que va acabar amb la vida de vuit avis durant l’estiu del 2022. En aquesta inspecció, la Generalitat va tornar a instar el centre que revertís «de manera immediata les irregularitats detectades». Així ho afirma el mateix conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, en un escrit en el qual respon a una pregunta parlamentària del PSC i en el qual també detalla que el Govern ha iniciat dos procediments sancionadors contra els gestors de la residència, situada al centre de Barcelona. Fonts de la conselleria detallen que aquestes irregularitats de juliol tenen a veure amb la poca informació facilitada sobre el brot mortal.

El Geriàtric Aragó s’enfronta a una investigació judicial oberta arran d’una denúncia de la fiscalia, per vuit presumptes delictes d’imprudència greu amb resultat de mort per un brot de salmonel·losi descontrolat entre juliol i setembre del 2022. Tot i que la falta d’higiene i personal, així com l’incompliment de la normativa o la falta d’informació, no només es van detectar mentre el brot va estar actiu.

En actiu

Els inspectors de Drets Socials han constatat incompliments fins a finals de juliol d’aquest any, segons l’escrit del conseller Campuzano. L’última inspecció es va produir després que la fiscalia denunciés el geriàtric davant els jutjats. En el dia d’avui el centre continua obert, malgrat que no pot acceptar nous ingressos. El jutjat que s’encarrega de la investigació va rebutjar, al seu torn, la petició de la fiscalia que es clausuressin les instal·lacions. Malgrat el requeriment d’EL PERIÓDICO, els assessors legals del geriàtric han eludit oferir la seva versió sobre aquests fets.

Des que l’Agència de Salut Pública de Barcelona va alertar de les greus carències del brot de salmonel·la, la Generalitat ha visitat el centre en sis ocasions. Quatre vegades ho han fet els inspectors de Drets Socials i una els inspectors de Salut. L’última, el 24 de juliol del 2023, va ser conjunta. Va ser precisament en aquesta visita quan va saltar l’enèsima alarma. «Es va enviar un escrit d’advertència a l’entitat perquè esmenés de manera immediata les irregularitats detectades», assegura Campuzano en la seva resposta al PSC.

Primer expedient sancionador

La reguera de visites de la conselleria mostren com, a mesura que han anat passant els mesos, les anomalies no es reparaven. Drets Socials va saber del brot mortal de salmonel·la gràcies al primer informe de l’Agència de Salut Pública, el 20 de setembre del 2022, que va destapar les greus carències d’higiene i de comunicació durant el brot mortal. L’endemà, Drets Socials va prohibir realitzar nous ingressos al centre, una mesura avui vigent.

Els inspectors de Drets Socials van visitar la residència el 4 d’octubre del 2022. Allà van constatar «errors en l’administració de medicació», falta d’informació sobre el brot i «deficiències en les condicions materials» a causa de l’estat d’envelliment de l’edifici. També van anotar que la residència va contractar una tercera persona de neteja per complir les peticions de l’Agència de Salut Pública. El 17 de novembre van tornar a revisar el geriàtric i van continuar constatant-hi deficiències. En concret, hi van detectar «carències relatives a les condicions d’higiene, salubritat i confort dels residents», indica el conseller. Per això, Drets Socials va obrir llavors un primer expedient sancionador.

Sense responsable d’higiene

El febrer i l’abril del 2022 es van realitzar més inspeccions. En la segona, els inspectors hi van tornar a constatar «irregularitats relacionades amb el registre de caigudes» i van demostrar que no hi havia responsable higienicosanitari al centre. Van decidir obrir un altre expedient sancionador. L’endemà, el 5 d’abril, va ser personal de la Conselleria de Salut qui va visitar les instal·lacions. I va repetir aquesta inspecció el 21 d’abril. El geriàtric va demostrar que havia contractat una responsable d’higiene i va començar a complir les demandes dels inspectors. Però, de nou, s’hi tornen a detectar carències i irregularitats.

El 7 de juliol el secretari general de la conselleria, Oriol Amorós, va enviar un escrit al centre «exigint la implementació immediata de les actuacions que s’han indicat» a fi de «revertir les carències i males praxis detectades». El Govern va ordenar un canvi en la direcció del geriàtric, segons el conseller. L’anterior directora no va marxar, ja que va continuar actuant de subdirectora. El 19 de juliol la fiscalia de Barcelona va presentar la seva denúncia. I a finals de juliol, el dia 24, Salut i Drets Socials hi van fer una nova inspecció i hi van tornar a detectar una suposada mala praxi, relacionada amb la falta d’informació sobre el brot de salmonel·losi. La inspecció va acabar amb un altre escrit d’«advertiment» per «esmenar de forma immediata les irregularitats detectades», segons Campuzano.

No obstant, de de la conselleria afegeixen que, amb el canvi de direcció, han notat «millores substancials». «S’està fent un seguiment exhaustiu del centre», diuen fonts del departament, que afegeixen que, si aquestes mesures apuntades es consoliden, s’avaluarà la possibilitat de permetre’ls fer nous ingressos de residents.

Queixes prèvies

Notícies relacionades

El document firmat pel conseller també demostra que abans del brot hi va haver queixes de familiars de residents. El febrer del 2022, un familiar va denunciar el centre davant Inspecció per falta de cures, ja que, segons ells, hi havia deficiències al menjar, la higiene i la hidratació, i no se seguien les pautes mèdiques. El maig d’aquell any, un altre familiar va denunciar falta de cures a la dentadura d’un resident, a més que el geriàtric no va assumir el cost d’un trasllat en ambulància. Aquestes queixes van motivar dues inspeccions més, però no s’hi va detectar cap irregularitat.

Aquest dimecres, ERC i JuntsxCat han tombat la compareixença de la responsable d’Inspecció de la conselleria en la comissió parlamentària de Drets Socials per tractar aquest cas. Era una petició tramitada pel grup socialista i que ha comptat amb el suport dels Comuns i Vox. «Ens sembla sorprenent que hi hagi grups polítics que no volen que ens donin explicacions per aclarir el que ha passat en aquest centre. Nosaltres hi continuarem insistint», ha assegurat el diputat del PSC Raúl Moreno.