Efectes de l’onada de calor
Es disparen les morts en soledat a l’estiu: «L’agost ha sigut de rècord»
Un home jubilat mor al bany de casa seva, en una ciutat del Vallès Occidental. Estava separat, vivia sol i amb prou feines tenia contacte amb els seus fills. El cos va estar una setmana descomponent-se, fins que els veïns van alertar de la pudor a la vivenda i van localitzar un dels seus familiars. «Vam haver de serrar els marcs de les portes, arrencar el parquet i retirar el vàter: els líquids del procés de descomposició del cos s’havien filtrat per sota del terra i la fusta estava inflada. La fetor era molt important i hi havia mosques per tot arreu», recorda Antoni Valls, responsable d’una empresa especialitzada en neteges traumàtiques a Catalunya. Aquest és només un dels casos que han hagut d’atendre aquest estiu.
La calor i el creixent aïllament dels avis són les causes d’aquest augment, segons les empreses especialitzades en neteges traumàtiques
Empreses especialitzades com la de Valls coincideixen a assenyalar que aquest agost ha sigut de rècord en morts en soledat a domicilis, una cosa que atribueixen a la calor i a l’aïllament creixent dels més grans. Ho saben perquè la feina que han tingut ha augmentat espectacularment en relació amb altres períodes.
La neteja de pisos on ha mort una persona la mort de la qual s’ha detectat al cap de molts dies és un dels serveis que ofereixen les empreses especialitzades en neteges traumàtiques. «D’octubre a febrer solem tenir dos o tres morts al mes», explica Valls. A mesura que comencen a pujar les temperatures, els casos comencen a créixer per l’efecte de la calor. L’habitual, segueix Valls, és fer unes 15 neteges de juny a setembre. «Però això d’aquest agost ha sigut de rècord», comenta. Ha rebut encàrrecs de familiars i veïns diàriament. Només a l’agost ha fet 30 neteges.
Sense dades oficials
Al sector, Valls no és l’únic que ha notat aquest creixement. «Aquest estiu ha sigut el més fort que jo recordi», corrobora David Oliva, responsable del Grup de neteges especials LIM. Aquest estiu la seva empresa ja ha fet més de 80 de neteges en domicilis privats, 60 només el mes d’agost. «L’any passat no vam arribar a les 50», explica Oliva, que assenyala que el 80% dels casos que ha hagut d’atendre aquest estiu eren avis que vivien solsi que amb prou feines mantenien contacte amb la societat.
«Hi ha moltíssima gent gran que viu sola i aïllada i mor sense que ningú se n’assabenti»
«Els veïns s’assabenten que hi ha un mort perquè l’olor de la vivenda és insuportable», explica. Les dades d’aquestes empreses són les úniques que, en el dia d’avui, permeten quantificar aquesta problemàtica. Ni els Mossos d’Esquadra, ni el Sistema d’Emergències Mèdiques ni els Bombers tenen registres sobre aquestes morts en soledat, malgrat que tots ells solen participar en l’entrada d’aquests pisos o en el tràmit de certificar la mort. Els Bombers de Barcelona reclamen des de fa tres anys un registre de xifres.
Com Oliva, també Valls assenyala que la gran majoria de morts són persones grans que viuen soles, que moren per causes naturals o accidentals, però que la seva mort passa inadvertida i en absoluta soledat. «De vegades és una caiguda, un accident a la cuina o un ictus», explica Valls.
Alguna vegada ha arribat a passar un mes sense que ningú detectés la mort d’aquesta persona, tot i que en la majoria dels casos no passa dels 15 dies. «Els morts són persones que o no tenen relació amb les seves famílies o que aquestes viuen lluny, en una altra ciutat o comunitat autònoma», explica Oliva, que recorda un cas en què els fills vivien a més de 900 quilòmetres del pare mort.
«Normalment els estius tenim més demanda perquè, amb la calor, els cossos fan molta més olor», explica Rocío Sánchez, treballadora de neteges extremes. En el seu cas, puntualitza, ha tingut més encàrrecs relacionats amb suïcidis. Valls apunta un altre factor: «La calor també té un efecte en el malestar psicològic i en la salut física de les persones més vulnerables: jo crec que les onades de calor d’aquest agost han tingut també aquest efecte que ha fet augmentar les morts de persones grans», argumenta.
I Oliva afegeix un tercer element: «És evident que cada vegada hi ha més ancians, i no estem per ells. Hi ha moltíssima gent gran que viu sola i aïllada i mor sense que ningú se n’assabenti», lamenta. És el toc d’alerta que dona un sector que admet que viu un moment d’auge precisament per l’aïllament social. «Cada vegada som més empreses que ens dediquem a això i cada any hi ha més feina, no ens l’acabem», rebla.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034