Catalunya és l’única comunitat que no s’ha recuperat de les retallades en la despesa social
Catalunya és l’única comunitat que no ha recuperat la despesa en polítiques socials en 12 anys, des de les retallades implementades com a conseqüència de la crisi econòmica del 2009. El pressupost que les comunitats autònomes destinen a polítiques socials –sanitat, educació i serveis socials– ha passat, en conjunt, del 67,4% el 2010 al 58,8% el 2022. Així ho exposa l’informe ‘La inversió social per comunitats’ de l’Associació de Directores i Gerents de Serveis Socials, que analitza amb dades oficials del Ministeri d’Hisenda i l’Institut Nacional d’Estadística (INE) l’evolució de les partides autonòmiques destinades a polítiques socials en 12 anys.
L’anàlisi mostra que, malgrat que la covid va demostrar la importància de la despesa en serveis públics essencials de sanitat, educació i serveis socials, l’increment de la despesa en aquestes polítiques gestionades per les comunitats només ha sigut del 13,5% entre el 2019 i el 2022: el 7,9% en sanitat, el 17,7% en educació i el 28,8% en serveis socials.
En canvi, l’increment de la despesa en la resta de polítiques va ser el 41% en aquell mateix període. «Tres vegades més, cosa que evidencia la pèrdua de pes específic de la despesa social a les comunitats autònomes», valora el president de l’associació, José Manuel Ramírez. «Si s’hagués destinat el mateix percentatge del pressupost que el 2010, s’haurien invertit gairebé 20.100 milions d’euros més el 2021», afegeix.
Respecte a la despesa, totes les comunitats, tret de Catalunya, han superat el 2022 la despesa social per habitant que tenien el 2009, encapçalades per València (que hi destina 855 euros més per habitant), Navarra (830) i Astúries (824). En canvi, Catalunya, que la redueix en 6 euros per habitant, i Madrid, que l’augmenta en 168 euros per persona.
Les diferències en la despesa per habitant en polítiques socials entre comunitats oscil·len entre la que menys hi destina que és Madrid (2.399 euros) seguida de Catalunya (2.782), i les que més, el País Basc (3.708), Extremadura (3.629), Astúries (3.438) i Cantàbria (3.392).
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia