A Estrasburg
Sis joves portuguesos asseuen al banc dels acusats del TEDH 32 països per la seva inacció climàtica
«Teníem por, però no ens en vam penedir», asseguren els sis joves portuguesos que asseuen aquest dimecres al banc dels acusats del Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH)32 països per la seva inacció climàtica en un cas històric. Si el tribunal, les decisions del qual són vinculants, els dona la raó, els països implicats hauran de reduir les seves emissions de gas hivernacle. És l’únic que exigeixen aquests joves en la seva denúncia, ja que no han demanat cap tipus de compensació econòmica.
Els acusen de violar els seus drets i exigeixen que prenguin mesures i redueixin les emissions d’efecte hivernacle
Cláudia (24 anys), Martim (20) i Mariana Agostinho (11), Sofia (18) i André Oliveira (15) i Catarina Mota (23) han decidit portar davant el TEDH els 27 estats membres de la Unió Europea (UE), el Regne Unit, Suïssa, Noruega, Rússia i Turquia, després dels devastadors incendis que va patir Portugal el 2017.
«Teníem por, perquè estem nerviosos, però mai ens en vam penedir [de presentar la demanda], perquè sabem que estem lluitant per les nostres vides», va assenyalar la Cláudia en una entrevista amb Efe feta per correu a través de l’agència de comunicació que els dona suport.
«No podem dormir perquè fa molta calor, no podem sortir i patim ansietat pel clima»
Quatre dels joves viuen al districte de Leiria, a uns 140 quilòmetres al nord de Lisboa i una de les zones afectades per l’onada d’incendis del 2017, que van deixar més d’un centenar de morts a diferents parts de Portugal. La tragèdia els va motivar a tots sis a portar davant la justícia aquests països per no fer prou per protegir-los de la crisi climàtica.
En la seva demanda, defensen que s’han violat alguns dels seus drets, com a la vida o a ser lliure de tortura i d’un tracte degradant o inhumà, recollits a la Convenció Europea dels Drets Humans.
Les resolucions del TEDH són vinculants, i per tant, si els dona la raó, els països hauran de reduir les seves emissions
Una altra de les denunciants, la Catarina, va indicar a la mateixa entrevista que han optat per demandar aquests estats perquè les conseqüències de la crisi climàtica només empitjoraran i necessiten que els governs actuïn per protegir-los ara. «No podem dormir perquè fa molta calor, no podem sortir i patim ansietat pel clima», es va queixar la Catarina.
Davant el repte que tenen per davant els joves es mostren optimistes. Saben que si guanyen a Estrasburg (França), l’impacte serà «enorme»: «Trenta-dos governs seran forçats a reduir dràsticament les seves emissions», va recordar, per la seva banda, la Cláudia.
«Significa molt per a nosaltres que el cas vagi a la gran sala [del TEDH]. És un gran pas i estic molt emocionat. Crec que anirà molt bé», augura l’André.
El predecent de Montana
En aquest cas de David contra Goliat, els demandants han tingut el suport de l’associació sense ànim de lucre Global Legal Action Network, amb fons procedents de donatius i d’una campanya de finançament col·lectiu. I esperen que el seu exemple motivi altres joves a prendre accions legals pel clima. El Martim va recordar que hi ha nois com ells preocupats pel seu futur i preparats per lluitar. «A Corea del Sud, Rússia, Vanuatu i altres països –va esmentar–, molts estan utilitzant el poder de la llei per responsabilitzar els governs».
Notícies relacionadesAl juliol, sense anar més lluny, un grup de joves de Montana (EUA) van aconseguir que el tribunal de l’estat els donés la raó en el seu dret a tenir un clima net.
Abans, dos casos més relacionats amb el clima ja van arribar davant el TEDH, tot i que no de la mateixa magnitud: una demanda contra Suïssa presentada per una associació de dones grans i una altra contra França impulsada per un parlamentari del mateix país. El TEDH encara no s’ha pronunciat sobre aquests, i no es descarta que hi pugui haver una decisió conjunta sobre els tres casos d’aquí a uns mesos.
Medi ambient Drets humans Suïssa Justícia Turquia Regne Unit Unió Europea Crisi Climàtica Joves
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034