Pandèmia
Un dels primers fàrmacs contra la covid va contribuir a canviar el virus, assenyala un nou estudi

Un estudi publicat per la revista ‘Nature’ revela un vincle entre l’antiviral molnupiravir, un dels primers fàrmacs disponibles contra el coronavirus durant la pandèmia, i certes seqüències de mutacions de la covid.
L’equip d’investigadors, liderats pel Francis Crick Institute, al Regne Unit, va analitzar 15 milions de seqüències del virus que provoca la covid 19 per determinar-ne les mutacions en cada moment de la seva història evolutiva.
Malgrat que els virus canvien de manera constant, els científics van identificar certes mutacions en les bases de dades globals de seqüenciació genètica, que semblaven «molt diferents dels patrons típics de mutació de la covid» i que estaven «sòlidament associades amb individus que havien pres molnupiravir», va assenyalar el comunicat del Francis Crick Institute.
En edats avançades
L’antiviral funciona introduint modificacions en la informació genètica del virus durant la seva replicació, uns canvis que poden danyar o matar el virus, i reduir la càrrega viral al cos.
A l’avaluar l’evolució de la covid arreu del món, l’estudi publicat a ‘Nature’ constata que les mutacions atípiques van començar a augmentar el 2022, coincidint amb l’inici de l’ús de molnupiravir.
Les mutacions també van ser més freqüents en grups de població d’edat avançada, cosa que resulta consistent amb el tipus de pacient que va rebre l’antiviral.
Cap vincle amb variants preocupants
Notícies relacionadesEls investigadors també han detectat indicis que aquestes mutacions es van transmetre de persona a persona, si bé no han establert cap vincle entre modificacions relacionades amb el molnupiravir i «variants preocupants» del coronavirus.
«Les nostres troballes són útils per a l’anàlisi dels riscos i beneficis del tractament amb molnupiravir», va assenyalar Theo Sanderson, autor principal de la investigació, que va recalcar que les proves apunten que l’antiviral «incrementa la diversitat genètica de la població viral supervivent».
- Successos Els Mossos investiguen una baralla entre un home i el coronel Pedro Baños mentre firmava llibres per Sant Jordi
- Famosos Pep Guardiola i Cristina Serra caçats a Barcelona amb un element compartit revelador: ¿reconciliació a la vista?
- Troballa arqueològica Un vaixell del XV emergeix entre les obres d’un pàrquing a la Ciutadella
- Les principals cases d’apostes ja tenen un candidat favorit per ser el nou Papa
- Final d’un pontificat L’ala dura del conclave augura un cisma si s’elegeix un papa continuista
- Sense sortir de la comarca El poble a només 30 minuts de Rubí ideal per a una escapada de natura sense sortir del Vallès
- Polèmica en l’enterrament del Pontífex Un cardenal acusat d’encobrir delictes de pederàstia participarà en el ritu del tancament del taüt del Papa
- DESPRÉS DE SET MESOS DE BAIXA Ter Stegen rep l’alta mèdica i viatja a la final de Copa
- Des de diumenge Centenars de veïns de Cabrils sense gas per una fuga: «Sortia aigua pels fogons»
- Així ha relatat Sergio Alfieri, metge del papa Francesc, els últims minuts de vida del Pontífex