Projecte a la Catalunya rural
Del conflicte a Colòmbia a un micropoble català: «Una oportunitat de vida»
El projecte de micropobles de Catalunya acull en un any 28 famílies migrants
El municipi de Bot ofereix vivenda al personal sanitari que vulgui treballar a la Terra Alta
Pobles amb ocupació a la Catalunya rural, però sense habitants
L’Associació de Micropobles de Catalunya va impulsar fa un any el programa Oportunitat500, un pla pilot per a l’acollida de migrants que es va desplegar en 24 municipis de menys de 500 habitants. Un any després n’han fet balanç: en aquest temps han acollit 28 famílies. Són 90 persones, entre elles 47 nens i nenes, originàries de països com Colòmbia, Hondures, el Marroc i Ucraïna, que s’han instal·lat en aquestes petites localitats.
23 de les 28 famílies participants han decidit instal·lar-se definitivament en els seus municipis
En aquest període, l’entitat ha facilitat escolarització per als menors, a més de formació, prospecció laboral i fins i tot ocupació als adults.
Finalitzat l’any de prova, un total de 23 famílies han decidit quedar-se definitivament al municipi. D’aquestes, vuit persones començaran una nova feina de manera immediata, onze ho faran en un termini breu i quatre necessitaran un acompanyament intensiu durant els pròxims mesos.
El projecte busca combatre la despoblació, així com acollir famílies que ho necessitin
Una de les participants d’Oportunitat500, Mónica Ovalle, procedent de Colòmbia, ha agraït la iniciativa: «Ha sigut una oportunitat gratificant. Hem tret el benefici d’estar amb la nostra família en un lloc tranquil i confortable». «Ha sigut una nova oportunitat per a la nostra vida».
Ovalle i la seva parella, Johnn Serna, van fugir de Colòmbia arran d’un conflicte violent i es van establir a Barcelona, on van viure amb els seus dos fills en una habitació d’un pis compartit. Des que són a Pujalt, Ovalle comenta que han guanyat «independència», sobretot els seus fills, ja que cada un té la seva habitació i un espai per estudiar. També han guanyat «seguretat i tranquil·litat», assenyala ella. «Pau», afegeix Serna, que ha aconseguit un contracte de feina a l’ajuntament del mateix poble.
Acollir i combatre la despoblació
Des de l’entitat impulsora, que lluita per aconseguir revertir la tendència de despoblació a les comarques de l’interior de Catalunya, destaquen que aquesta iniciativa té un objectiu principal, acollir les persones que ho necessiten, i un de secundari, augmentar la població d’aquests municipis.
El responsable de la sectorial d’atenció a les persones de l’Associació de Micropobles de Catalunya, Xavier Camps, ha explicat que han perseguit «aportar diversitat als pobles i nova gent».
El president de l’entitat, Joan Solà, ha remarcat la importància de la iniciativa: «El projecte ens ha permès explorar el potencial que tenim en l’acollida i, a més, sumar al camí cap a l’equilibri territorial. Els micropobles ens hem de creure que tenim molt per oferir».
L’alcaldessa de Senana, Carme Ferrer, ha manifestat: «El programa ha generat vida al municipi entre la gent jove que abans no teníem».
Els municipis que han participat en aquest primer any del projecte són Senan, Vilanova de Prades, les Piles, Blancafort, els Garidells, la Torre de Fontaubella, Ulldemolins, Freginals, Baix Pallars, Farrera, Tírvia, Talarn, Conca de Dalt, Bellaguarda, Sentiu de Sió, Almatret, Llardecans, Torrebesses, Torre-serona, Aspa, Ciutadilla, Ordis, Pujalt i Vilada.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia