L’FP també és per a adults: el 25% dels alumnes tenen més de 25 anys

ILERNA

4
Es llegeix en minuts
Olga Pereda
Olga Pereda

Periodista

ver +

La formació professional (FP) no és territori exclusiu dels alumnes joves. Aprovada l’any passat, la nova legislació converteix aquesta etapa educativa en un sistema flexible i adaptat a tota mena de persones amb independència de la seva edat. Igual que estan fent les universitats (en el seu cas, amb de la microformació), els centres d’FP tenen el clar objectiu d’atraure estudiants de més de 30, 40 i fins i tot 50 anys. Tant per reciclar-se professionalment, donar una empenta al seu currículum i optar a un salari més elevat, com per rebre una educació a la qual no van tenir accés de joves. La formació continuada és ja un requisit indispensable per destacar en un mercat laboral cada vegada més competitiu.

L’FP viu un moment dolç. L’alumnat matriculat ha superat, per segon any consecutiu, el milió d’alumnes, segons el Ministeri d’Educació i FP (curs 2023-2024). En els cinc últims anys, l’alumnat d’FP ha crescut, en el seu conjunt, un 35,3% (sobretot, en els cicles de grau superior). Un percentatge gens menyspreable d’estudiants, aproximadament el 25%, tenen més de 25 anys.

Malgrat que els cicles d’FP són ‘curts’ (dos anys, davant els quatre d’un grau universitari), compatibilitzar estudis amb vida laboral i familiar pot ser complicat. Per això l’opció ‘online’ –i també la semipresencial– és una enorme oportunitat per als alumnes de més edat. «Flexible i al teu ritme» és, precisament, un dels lemes d’ILERNA, centre d’FP amb més de 50 anys d’experiència i que actualment és present a vuit ciutats espanyoles i ofereix més de 30 cicles oficials.

A distància

Fa una dècada, gairebé no hi havia centres d’FP que oferien la modalitat a distància. Avui ja és una realitat quotidiana. Segons les xifres del ministeri, del total d’alumnes d’FP, 75.276 cursen la modalitat bàsica, 420.227 de grau mitjà (367.248 en presencial i 52.979 a distància) i 531.864 de grau superior (406.441 en presencial i 125.423 en online). 

«La flexibilitat i l’accessibilitat de l’educació a distància són el nostre motor. Tenim el focus en les necessitats dels estudiants»

Jordi Giné, CEO d’ILERNA

«A ILERNA treballem per oferir programes d’FP a través d’internet, cosa que permet tant a joves com adults estudiar des de qualsevol lloc i en qualsevol moment. La flexibilitat i l’accessibilitat de l’educació a distància són el nostre motor. Tenim el focus en les necessitats dels estudiants», explica el CEO del centre, Jordi Giné. «Sempre busquem oferir la formació i els cursos especialitzats perquè els estudiants puguin adquirir les habilitats més rellevants», afegeix el CEO d’ILERNA, on els estudiants de cicles ‘online’ sí que realitzen les pràctiques de manera presencial, així com els exàmens, que es desenvolupen a qualsevol província d’Espanya.

«El perfil ‘online’ dels alumnes d’FP sol ser el de treballadors en actiu en el mateix sector, que ja tenen certa experiència laboral. Persones a partir de 26 o 27 anys que busquen reciclar-se o acreditar els seus coneixements. Mentrestant, el perfil de l’alumne presencial és el més jove, com una continuació de l’escola», explica Virginia Agelet, cofundadora d’ILERNA, on més de la meitat dels estudiants matriculats en la modalitat ‘online’ tenen entre 35 i 50 anys. 

Situació personal

Agelet aclareix que no hi ha títols que siguin més adequats per estudiar de manera presencial, i d’altres, en ‘online’. Això, més aviat, depèn de la situació personal de cada estudiant. «L’àmbit sanitari és molt pràctic, però tenim molts alumnes que venen de treballar en hospitals, per exemple, de zeladors, i veuen una oportunitat en l’adquisició del títol de tècnic auxiliar d’infermeria. Ells ja disposen d’experiència pràctica, així que poden estudiar perfectament ‘online’», destaca la cofundadora.  

Sanitat és, efectivament, una de les branques formatives amb més demanda. ILERNA, així mateix, també ofereix cicles d’altres famílies. Com ara Informàtica i Comunicacions, Administració i Gestió, Imatge i So, Comerç i Màrqueting, i Hostaleria i Turisme.

Per a dones

Notícies relacionades

La modalitat ‘online’ és també una opció interessant per a dones, que són les que, habitualment, tenen més problemes per conciliar la vida laboral (o acadèmica) amb la familiar. De fet, les dones són majoria entre l’alumnat de grau mitjà (45%) i superior (49%), segons les estadístiques del Ministeri d’Educació i FP.

Un altre motiu pel qual l’FP és una opció especialment atractiva per als estudiants de més edat és perquè els continguts estan adaptats a la realitat de les empreses. La formació és molt pràctica i està completament enfocada a l’ocupació. El CEO d’ILERNA destaca la importància de l’FP en un món canviant i competitiu. És important, segons la seva opinió, adaptar-se a les demandes del mercat laboral. «Hi ha previsions que assenyalen que en els pròxims anys es registraran més de dos milions d’oportunitats de treball per a titulats en FP a tot Espanya. Nosaltres podem aportar la formació que demanda l’actual mercat laboral», conclou.