Dura exhortació apostòlica
El Papa apressa a salvar el planeta sense pensar en els «interessos circumstancials» de la indústria
Una denúncia de paraules duríssimes, una renovada i clara crítica a les elits i el reclam de mesures urgents per «obligar» governs i empreses a complir la transició verda. Així es pot resumir l’última exhortació apostòlica de Francesc, de cara a la pròxima cimera del clima COP28 de Dubai (Emirats Àrabs Units). «El món que ens acull es va enfonsant i potser acostant a un punt de fallida», diu el Papa en un missatge que coincideix amb l’inici del sínode de renovació de l’Església catòlica.
«El món que ens acull es va enfonsant», diu Francesc, que reclama «obligar» governs i empreses a complir la transició verda
En l’exhortació apostòlica, titulada ‘Laudate Deum’ (Lloem Déu) i destinada «a totes les persones de bona voluntat», traça un panorama descoratjador sobre el canvi climàtic i les conseqüències de les estratègies de la indústria i polítiques que s’han portat a terme fins ara. «Ja no es tracta d’una qüestió secundària o ideològica, sinó d’un drama que ens fa mal a tots», adverteix Francesc, que reclama que de la cimera del clima en surtin mesures vinculants i sancions.
«No es tracta d’una qüestió secundària o ideològica, sinó d’un drama que ens fa mal a tots»
Segons el Papa, «en els últims anys no han faltat persones que van pretendre burlar-se de les denúncies» sobre la crisi climàtica i van argumentar que «el planeta sempre va tenir i tindrà períodes de refredament i escalfament». Però aquestes persones obliden que «el que estem veient ara és una inusual acceleració de l’escalfament, amb una velocitat tal que n’hi ha prou amb una sola generació», remarca Francesc. El Papa denuncia aquells que n’han arribat a responsabilitzar «els pobres perquè tenen molts fills». «Com sempre, sembla que la culpa recau en els pobres», assenyala Jorge Mario Bergoglio.
Toc als «grans poders»
Per contra, el problema és que «lamentablement la crisi climàtica no és precisament un assumpte que interessi els grans poders econòmics», diu Francesc. Estan més «preocupats pel rèdit més gran possible amb el cost més baix i en el temps més curt que es pugui», argumenta. Així, les «criatures d’aquest món han deixat de ser companyes de camí per convertir-se en les nostres víctimes», afirma.
En aquesta línia, el Pontífex argentí també defuig aquells que creuen que la solució és en la tecnologia, ja que requereix recursos naturals que «sens dubte no són il·limitats», com «el liti, el silici i tants d’altres». A més, l’home no sempre ha demostrat en el passat la capacitat de gestionar correctament els avanços, raona el Papa argentí. «N’hi ha prou de pensar en les tecnologies ‘admirables’ que van ser utilitzades per delmar poblacions, llançar bombes atòmiques i aniquilar ètnies», recorda.
«No és convenient confondre el multilateralisme amb una autoritat mundial concentrada en una elit amb excessiu poder»
«La decadència ètica del poder real es disfressa gràcies al màrqueting i la informació falsa», ha afegit. Per això, considera que és important una reconfiguració del multilateralisme que sigui «des de baix i no simplement decidit per les elits de poder». «No és convenient confondre el multilateralisme amb una autoritat mundial concentrada en una persona o en una elit amb excessiu poder», continua.
Controls i sancions
Jorge Mario Bergoglio també ha deixat clar quina és, segons la seva opinió, una de les solucions. En una reflexió sobre les tantes promeses realitzades en el marc de les conferències sobre el clima, Francesc critica «els escassos resultats» de les cimeres, sobretot perquè «no es van establir adequats mecanismes de control, revisió periòdica i sanció dels incompliments». Aquí hi ha l’obstacle, adverteix el Papa.
Per això, l’única esperança és que en reunions com la COP28, que arrenca el 30 de novembre, s’estableixin finalment «formes vinculants de transició energètica que tinguin tres característiques: que siguin eficients, que siguin obligatòries i que es puguin monitorar fàcilment». La sol·licitud és directa: «Tant de bo els que hi intervinguin puguin ser estrategs capaços de pensar en el bé comú i en el futur dels seus fills, més que en interessos circumstancials d’alguns països o empreses», resumeix.
«Acabem d’una vegada amb les burles irresponsables que presenten aquest tema com una cosa només ambiental, ‘verda’, romàntica», diu. La nova conferència de la COP28 als Emirats Àrabs Units, recorda, se celebrarà en un país que «és un gran exportador d’energies fòssils» i on «les empreses de gas i petroli ambicionen nous projectes allà per ampliar més encara la producció». Amb tot, adverteix que dir per endavant que «no espera res de la reunió» seria un «acte suïcida».
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Tres hores que van canviar el Barça
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia