zentauroepp49303817 mossos190805125039

zentauroepp49303817 mossos190805125039 / RICARD CUGAT

4
Es llegeix en minuts
Montse Baraza
Montse Baraza

Periodista

ver +

La baralla entre dos grups de joves a Vic va ser per una disputa sentimental. En la batalla campal de Manresa, també entre dos grups, hi havia un component social. I en la de Molins de Rei, joves de diferents municipis que no es coneixien van coincidir en les ganes d’‘apuntar-se als disturbis’. Incidents de naturalesa diferent que tenen com a denominador comú la violència gratuïta.

Tant la Conselleria d’Interior com els Mossos d’Esquadra els perceben com un fenomen «nou» i «global» que afecta a la convivència i la cohesió social i que impacta en la percepció que els ciutadans tenen de la seguretat a Catalunya. És en aquest context que els Mossos han acordat fer un «gir» en la manera d’abordar la seguretat ciutadana, treballant, no només partint de xifres, sinó tenint en compte la percepció i utilitzant «la intel·ligència policial» que el cos fa servir en altres àmbits com el del crim organitzat o el terrorisme.

El desplegament per la festa major inclou l’ús de drons, més efectius policials, inclosos agents de la Brimo i Arro, i més controls amb l’objectiu de prevenir

«Hem de treballar més la seguretat des de la intel·ligència policial, per entendre el substrat d’aquests fenòmens, valorar els riscos i ajudar a evitar-los», expliquen fonts dels Mossos, que adverteixen també que certs problemes socials no se solucionaran només amb més agents al carrer, sinó que requereixen un abordatge integral.

A partir d’aquí, i aprofitant el que ja contempla el nou decret d’organització dels Mossos aprovat el març passat, aquesta setmana, i arran dels incidents esmentats que han tingut un gran impacte social, han accelerat aquest «gir» que comporta «nous plantejaments en els dispositius» i que es començarà a aplicar aquest cap de setmana a Sant Feliu de Llobregat, que inicia la seva festa major.

El dispositiu especial s’emmarca en el «gir» que el cos vol donar a la seva estratègia global de seguretat ciutadana

Segons ha explicat el comissari en cap dels Mossos, Eduard Sallent, en una entrevista a TV3, i com ja va avançar el conseller Joan Ignasi Elena, arran dels recents incidents, s’ha acordat reformular els dispositius i destinar més nombre d’unitats d’ordre públic. «És un moment de canvi social i volem garantir la cohesió i la convivència pacífica», ha dit el comissari, que ha apostat per més proximitat i visibilitat.

La nova estratègia comporta que les unitats del cos destinades a l’ordre públic, Brimo i Arro, no només intervindran en dispositius especials com els que tenen lloc durant els desallotjaments o les manifestacions. A partir d’ara també «faran una tasca més preventiva i dissuasiva», ha apuntat el comissari en cap. Així, s’incrementaran els controls i la presència policial en vies ràpides i estacions de tren, en col·laboració i coordinació amb les diferents policies locals.

Coordinació amb Sant Feliu

Coincidint amb l’inici de la festa major de Sant Feliu de Llobregat aquest cap de setmana, els Mossos posaran a prova aquesta nova estratègia. Sallent ha explicat que s’ha dissenyat un dispositiu amb més presència d’agents d’ordre públic i més filtres. La voluntat del cos és dissuadir i evitar que es repeteixin episodis com el que va passar a Molins de Rei.

El comissari en cap admet que després de la pandèmia hi ha «un augment de la violència transversal», però afirma que Catalunya és «lluny» d’escenaris com els de França

El dispositiu s’ha acordat i coordinat amb l’Ajuntament de Sant Feliu i amb la Policia Local del municipi, que ha coincidit en la «necessitat de fer un reforç preventiu dels agents en punts clau del municipi, sobretot en aquells llocs on se celebrin actes de la Festa de Tardor», assenyala l’ajuntament en un comunicat.

Entre altres elements per millorar la vigilància, els Mossos utilitzaran drons per controlar fluxos de persones i prevenir possibles disturbis. Així mateix, es desplegarà una unitat especial que supervisarà les arribades i sortides dels principals mitjans de transport públic.

Catalunya ha registrat aquest any 133 baralles multitudinàries, una xifra «normal» segons els Mossos

Notícies relacionades

D’altra banda, apunta l’ajuntament, tots els efectius policials de Sant Feliu estaran operatius durant totes les festes, amb un sistema de rotació de torns per «assegurar la presència constant i una resposta ràpida davant qualsevol eventualitat, de manera coordinada amb els Mossos». Aquest dispositiu, afegeix l’ajuntament, no serà només policial, sinó que implicarà agents socials que participen en l’organització de la festa major.

Catalunya ha registrat en els primers vuit mesos del 2023 un total de 133 baralles multitudinàries, segons xifres que ha donat Sallent. Unes xifres que ha qualificat de «normals». Així mateix ha assenyalat que els indicadors delinqüencials són similars als del 2019. Amb tot, ha admès que després de la pandèmia hi ha hagut «un augment de la violència transversal», exemplificat en episodis com els que han passat les últimes setmanes a Manresa, Molins de Rei o Vic. No obstant, ha defensat que Catalunya «està lluny» de la situació que viu França.