tribunals

La jutge detecta «maltractament sistemàtic dels animals» en una xarxa de tràfic il·legal de gossos

La jutge detecta «maltractament sistemàtic dels animals» en una xarxa de tràfic il·legal de gossos
3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

«S’han obtingut indicis de l’existència d’una organització criminal basada en el maltractament sistemàtic d’animals amb què es comercialitza incomplint les més elementals condicions del bé animal». La jutge de Barcelona Maria Àngeles Falip inclou aquesta contundent expressió en l’ordre de presó, a què ha tingut accés EL PERIÓDICO, de l’únic membre empresonat de la trama de tràfic il·legal de gossos i gats desarticulada el 20 de setembre i que actuava a Catalunya i Madrid. En l’operatiu hi van participar més de 100 agents dels Mossos, Guàrdia Urbana, Policia Nacional i Guàrdia Civil. La xarxa va arribar a utilitzar un entramat societari amb testaferros i persones interposades per ocultar l’activitat presumptament il·lícita.

La comercialització il·legal d’animals es va iniciar a partir de març del 2021 arran de les inspeccions practicades per tècnics de l’Ajuntament de Barcelona a la botiga d’animals Bitxets, al carrer de Castillejos de Barcelona, i en què es van constar infraccions relacionades amb les condicions higienicosanitàries de les instal·lacions i la situació en les quals es trobaven cadells destinats a la venda. La majoria dels gossos presentaven algun tipus de patologia, sense que se’ls hagués prescrit un tractament.

Els inspectors també van descobrir irregularitats en la documentació d’animals importans d’Eslovàquia. Per aquesta raó, el consistori va ordenar el cessament de l’activitat. El responsable d’aquest comerç és l’ara empresonat, A. F. A. P., ja va ser condemnat a València a una pena de sis anys de presó per una actuació simular, és resident a Andorra i té interessos a Dubai, i per això la jutge estima que hi pot haver risc de fuga i va acordar el seu ingrés a la presó.

Els investigats van descobrir que a pesar del tancament de la botiga, l’activitat va continuar a través de plataformes d’internet i d’altres societats en les quals hi hauria A. F. A. P., juntament amb altres persones. Les intervencions telefòniques van poder revelar, segons la interlocutòria de la jutge, que la manera d’operar i el funcionament del negoci de venda de cadells no se circumscrivien només a la importació de gossos, sinó també de cries d’aquest animal i gats, així com a la compra a particulars i a criadors, «de manera totalment fora de la normativa», insisteix la togada. Afegeix que s’ha arribat a crear situacions de maltractament als animals.

Eludir el control

Notícies relacionades

Per a la jutge, es pot «inferir» dues maneres d’eludir el control de les administracions. D’una banda, arran del tancament de Bitxets, A. F. A. P. i d’altres van vendre les participacions de la societat que gestionava el local a «persones interposades o testaferros». Això permet als veritables responsables d’aquesta empresa passar desapercebuts. Posteriorment, es crea una nova empresa associada a una botiga de venda de cadells ubicada en un altre lloc, però «utilitzant el mateix entramat i personal de la societat anterior». Una altra manera d’operar és la venda d’una empresa ja sancionada a individus de confiança per deixar-la inoperativa, però l’establiment de venda continua obert al mateix lloc, però canviant el nom comercial i la societat explotadora.

Els investigadors, a més, han descobert que els animals arriben a Espanya amb la cartilla de vacunació alterades i amb edats inferiors a la real, amb la qual cosa les vacunes que se’ls subministren resultes innòcues per evitar malalties comunes, com la tos de gossera o el borm. Totes aquestes actuacions «provoquen un patiment greu als cadells», segons l’opinió de la jutge. La resolució afegeix que l’empresonat, a través de les seves botigues a Sant Cugat del Vallès i a Esplugues de Llobregat, hauria venut cadells amb patologies greus i enganyat els compradors abans de perdre vendes, havent «alterat» el llibre de registre zoològic dels animals. La magistrada apunta que els guanys obtinguts per l’investigat per «la seva activitat il·lícita» s’han traduït en un augment «considerable» de patrimoni que no coincideix amb els ingressos declarats a l’Agència Tributària.