VIOLÈNCIA MASCLISTA

Els vestits de dones assassinades per les seves parelles agiten les consciències a Madrid

‘She’s gone - Ella se ha ido’ és una instal·lació de peces convertides en testimoni silenciós de vides truncades

Els vestits de dones assassinades per les seves parelles agiten les consciències a Madrid

CORTESÍA FAMILIA ANA ORANTES

1
Es llegeix en minuts
Natalia Vaquero
Natalia Vaquero

Redactora

ver +

Ana Orantes va ser assassinada fa 26 anys, el 17 de desembre de 1997, pel seu exmarit, José Parejo. Poques setmanes abans, havia relatat a Canal Sur els 40 anys de maltractament que havia viscut amb el seu botxí, de qui havia aconseguit divorciar-se, però amb qui es veia obligada a conviure per ordre judicial.

Aquest assassinat va canviar la percepció d’Espanya sobre la violència masclista i va commocionar la societat. Ara un vestit d’Orantes forma part d’una exposició contra la violència de gènere de la israeliana Keren Goldstein.

‘She’s gone - Ella se ha ido’ és una instal·lació de peces convertides en testimoni silenciós de vides significatives, plenes d’esperança i somnis que van ser arrabassades de manera abrupta i violenta per les seves parelles. 

Les peces de 22 dones assassinades pels marits o parelles, pertanyents a diverses parts del món i de diferent classe social, conformen aquesta instal·lació, que porta als seus plecs la història del dolor, l’absència i l’orfandat dels seus testimonis.  

Entre d’altres, hi ha, per primera vegada, la peça amb què Ana Orantes va fer públic el seu testimoni a la televisió, i que a partir d’ara se sumarà a la resta de les peces de la instal·lació com un al·legat més contra la violència de gènere.  

Ana Orantes al programa ‘De tarde en tarde’ de Canal Sur. /

Epc.

‘She’s gone - Ella se ha ido’ ha recorregut països com Costa Rica, Hondures, la República Txeca, Trinidad Tobago, Xipre, Aruba, Grècia, els Estats Units i la seu de les Nacions Unides a Ginebra i, ara, Madrid. 

La comissària Keren Goldstein és una activista i directora israeliana de cine documental que col·labora activament amb institucions públiques i privades, treballant en projectes de sensibilització i conscienciació sobre la violència de gènere. Entre aquestes institucions hi ha el Ministeri d’Educació israelià, les Forces de Seguretat d’Israel i nombroses galeries d’art de tot el món.

Notícies relacionades

La inauguració tindrà lloc dimarts, 17 d’octubre, a les 11.30 hores al’Espai d’Igualtat Carme Chacón (carrer Matapozuelos, 2 - Madrid) i comptarà amb la presència de l’ambaixadora d’Israel a Espanya, Rodica Radian-Gordon; del delegat de l’Àrea de Govern de Polítiques Socials, Família i Igualtat, José Fernández Sánchez; d’Ana Orantes (filla), i de la comissària de l’exposició, Keren Goldstein. 

 

Temes:

Israel