Comissió al Parlament
El cas del Geriàtric Aragó força un canvi en la inspecció de les residències davant situacions d’urgència
Drets Socials assumeix errors de coordinació en el geriàtric de Barcelona que va registrar vuit morts per salmonel·la
La Generalitat va amenaçar el juny del 2023 amb el tancament del geriàtric, però no va arribar a aplicar la mesura
La família d’un mort per salmonel·la en el Geriàtric Aragó: «Ens sentim enganyats»
El Geriàtric Aragó seguia sumit en caos i brutícia mesos després del brot mortal de salmonel·la
«Hem de comunicar-nos de manera més ràpida i efectiva quan hi ha situacions de risc tan greus i urgents». Aquest ha sigut el ‘mea culpa’ que ha entonat aquest dimecres el secretari general de la Conselleria de Drets Socials, Lluís Torrents, en una compareixença al Parlament sobre el Geriàtric Aragó, investigat per imprudència greu amb resultat de mort per presumptament haver ocultat un brot de salmonel·losi en el qual van morir vuit avis i una trentena més van resultar intoxicats. A la residència, a més, es van detectar greus carències higièniques. El PSC, Junts i la CUP han lamentat que no es clausurés el centre, ja que les deficiències es van allargar fins un any després del brot. Torrents ha dit que se’ls va amenaçar al juny perquè no es resolien les deficiències, però la mesura no va arribar a aplicar-se. Avui el Govern ha autoritzat que tornin a ingressar més pacients.
La Generalitat va trigar dos mesos a conèixer què estava passant en el Geriàtric Aragó, tot i que l’Agència de Salut Pública de Barcelona, l’Hospital Sant Pau i el CAP de l’Eixample tenien constància que el brot de salmonel·losi no s’havia comunicat, que es prescrivia medicació inadequada i que les instal·lacions tenien deficiències higièniques lamentables.
Dos mesos de retard
El brot va començar el juliol del 2022. El 9 d’agost següent, l’Agència de Salut Pública va detectar el problema, però la Conselleria de Drets Socials, responsable de la gestió dels geriàtrics a Catalunya, no va ser advertida fins al 20 de setembre, dos mesos més tard, segons el relat de Torrents. Va ser llavors quan van prohibir realitzar nous trasllats al geriàtric. Uns mesos abans, Drets Socials havia realitzat dues inspeccions, per denúncies dels familiars, però no van detectar res greu. «¿Com poden trigar dos mesos per adonar-se’n i prendre alguna mesura?», s’ha preguntat el diputat del PSC Raúl Moreno.
Més enllà de l’autocrítica, Torrents ha anunciat que en les pròximes setmanes publicaran una nova instrucció per canviar els protocols de comunicació entre les inspeccions de Salut, Salut Pública i Drets Socials. «No pot ser que una inspecció digui una cosa i una altra en digui una altra de diferent: ens hem de posar d’acord i consensuar la visió de la situació perquè qui pren mesures som nosaltres», ha dit Torrents. «Aquest nou protocol permetrà que, en cas que es detecti una situació anòmala o urgent, es comuniqui de manera immediata», ha manifestat el secretari general.
Peticions de tancament «indispensable»
Però la pregunta que planejava sobre tota la compareixença, i que ressona entre els familiars afectats, és per què la residència no va ser clausurada, encara més sabent que les carències i irregularitats es van prolongar fins a un any. «Als residents que no estaven afectats se’ls va privar de l’atenció mèdica indispensable», ha criticat Moreno. El diputat socalista ha relatat les greus carències que van descobrir els inspectors de Salut Pública durant els mesos d’agost i setembre. «¿Què més ha de passar perquè es tanqui una residència a Catalunya?», ha qüestionat el parlamentari. El mateix dubte que ha plantejat la diputada de la CUP, Basha Changue: «La situació és massa desastrosa i greu perquè quedi resolta amb una sanció. Ens sembla indispensable el tancament del centre de manera cautelar». «Un any després encara semblava que feien de les seves i no complien... ¿els nostres avis estan ben atesos?», s’ha preguntat Anna Felip, de Junts.
Torrents ha explicat les estratègies que va activar el Govern per fer complir la normativa. «Al maig ens vam adonar que no hi havia manera», ha dit. També ha afirmat que el 21 de juny del 2023 van amenaçar amb el tancament del centre perquè els responsables actuessin d’una vegada, tot i que no van arribar a fer-ho. «Vam estudiar un possible trasllat dels residents però els responsables del CAP ho van descartar pel seu estat de fragilitat, cal tenir en compte que en aquell moment ja no hi havia brot: ni morts ni infeccions de salmonel·la», ha justificat Torrents.
Nous ingressos aquest octubre
En aquella reunió també es va demanar el cessament de la directora, que va continuar treballant en el centre com a subdirectora. Els partits de l’oposició li han criticat que ho permetessin, tot i que Torrents ha esgrimit l’explicació que llavors els va oferir el centre: que això permetia «el traspàs d’informació». «El cert és que hi ha una directora molt experimentada que ara està fent bé les coses», ha assenyalat el secretari general. Després de l’última inspecció del 29 de setembre, Drets Socials ha donat llum verda a l’ingrés de vuit pacients nous. «El centre té capacitat per a 37 places més, que s’aniran autoritzant a mesura que la ràtio de personal ho pugui assumir», ha dit Torrents.
Un sistema «gripat»
Notícies relacionadesDe fons també ha planejat la situació de precarietat què viuen les residències a Catalunya. L’últim incident: la denúncia de retallades de bolquers. Torrents ha negat aquesta qüestió, però sí que ha assumit que el sistema necessita millores. «Està gripat», ha dit. Ha promès millores salarials del personal i més transparència. Ha anunciat que el Govern crearà una pàgina web on apareixeran el miler de geriàtrics a Catalunya i figurarà la llista d’espera de cada un. «Estem treballant amb el sector per informar de les inspeccions, com ja fan a Alemanya o Suècia», ha dit Torrents. En el dia d’avui, el Govern no comunica públicament les inspeccions realitzades.
«El servei d’inspecció no funciona perquè falten professionals, els criteris són aleatoris, hi ha una falta de comunicació i la legislació està obsoleta. Vostè ha vingut aquí i ens ha donat molts titulars, no es quedi en els anuncis perquè ja hi estem acostumats», ha conclòs el diputat Moreno en la comissió. També Ciutadans ha agraït els anuncis però ha demanat actuacions ràpides. «Des del 2017 que esperem aquests canvis, vostès diuen que ho faran però seguim igual», ha criticat la diputada Noemí de la Calle.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034