Tecnologia
¿Estàs lligant amb un bot o amb una persona?: ChatGPT irromp a les apps de cites
Hi ha eines per estafar en cites que utilitzen la intel·ligència artificial per augmentar la credibilitat de les converses
La pel·lícula ‘Her’ (2017) explica la impossible història d’amor entre un home que es dedica a escriure cartes per a d’altres (Joaquin Phoenix) i un sistema operatiu que parla amb la veu de Scarlett Johansson. El seu director, Spike Jonze, dissecciona la por de la soledat i la humanització de la intel·ligència artificial (IA). ‘Her’ és ficció, però el 2023 sona gairebé real.
ChatGPT, robot conversacional d’OpenAI, cofundada per Elon Musk, ha irromput a la vida dels joves. Estudiants de l’ESO, batxillerat i universitaris ja han incorporat aquesta eina impulsada amb IA a les seves rutines diàries, i hi recorren per fer els deures, per estudiar i fins i tot en exàmens. Però la IA no es queda només a l’esfera acadèmica. També estén els seus tentacles en la vida personal de joves i no tan joves. ¿Com? De la mà de les aplicacions per buscar parella o tenir una cita.
Els investigadors d’Avast, empresa dedicada als sistemes antivirus, han constatat que la IA està «jugant amb les nostres emocions». Més enllà dels perfils falsos, ara hi ha eines «per estafar en cites» que utilitzen ChatGPT per augmentar la credibilitat de les converses.
L’equip d’Avast l’ha batejat com a ‘LoveGPT’. És –expliquen– un pas més enllà del tradicional ‘catfish’ (perfils falsos). «Aquesta eina entaula conversa amb les seves víctimes, eludeix les mesures de seguretat i és capaç de produir textos autèntics i emotius», expliquen. Tot i que l’eina existeix des de fa més d’una dècada, acaba d’integrar recentment la tecnologia d’OpenAI, cosa que li confereix «un altre nivell de potència».
«Pot parlar sobre les teves pel·lícules favorites, sentir empatia per les teves lluites diàries i fins i tot compartir records ficticis que et commoguin. No només imita la interacció humana, també l’elabora i crea converses»
Luis Corrons, responsable de seguretat d’Avast
L’anomenat LoveGPT és present en plataformes, com Tinder, Meetme, Badoo, Facebook Cites... Els investigadors fan la següent pregunta: ¿Estàs sortint amb una persona o amb un bot?
«Resulta inquietant l’ús que fa aquesta eina de ChatGPT generant converses que sonen autèntiques», explica Luis Corrons, un dels responsables de seguretat d’Avast. «Pot parlar sobre les teves pel·lícules favorites, sentir empatia per les teves lluites diàries i fins i tot compartir records ficticis que et commoguin. No només imita la interacció humana, també l’elabora i crea converses tan reals que fins i tot els més exigents podrien ser enganyats».
Verificar, contrastar
Davant aquesta realitat, els experts d’Avast demanen sempre verificar. «Si una conversa sembla massa perfecta o un perfil massa polit, el millor és investigar una mica. Una recerca ràpida d’imatges pot revelar si aquesta foto es va manllevar d’un altre lloc», remarca Corrons.
Notícies relacionadesEls bots com LoveGPT prosperen gràcies al nostre desig de connexió. «Cal anar amb compte amb els perfils que semblen massa ansiosos per compartir històries personals o sol·licitar informació personal. Prioritza la seguretat: mai comparteixis dades personals com la direcció de casa teva, el teu lloc de treball o informació financera amb algú que acabes de conèixer ‘online’», conclou l’expert en seguretat.
«La connexió humana és insubstituïble i cap xatbot, per avançat que sigui, pot replicar la profunditat de les emocions humanes», conclou Corrons.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Actuació a BCN "Jo vaig molt a totes amb el més enllà"
- Exposició París era una festa que cap pintor català es volia perdre
- La guerra, un espectacle multiusos
- MÚSICA Nathy Peluso, Maria Arnal Skrillex i Arca actuaran al Sónar 2025
- ESTRENES DE CINE DE LA SETMANA Olivier Assayas: "La pandèmia va acabar sent el símbol d’un fracàs col·lectiu"