Nova investigació sobre la contaminació

L’exposició a partícules fines contaminants augmenta el risc de càncer de mama

L’exposició a partícules fines contaminants augmenta el risc de càncer de mama
3
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

La contaminació mata. Nombrosos estudis científics han demostrat els efectes perniciosos per a la salut de les emissions contaminants. Només per posar el focus en els més recents, destaca el presentat l’any passat en el congrés de la Societat Europea d’Oncologia Mèdica (ESMO, per les seves sigles en anglès), que va ratificar que la pol·lució de l’aire promou canvis malignes a les cèl·lules de les vies respiratòries que poden desembocar en càncer de pulmó fins i tot en persones que mai han fumat. I aquest any, una de les novetats de la reunió científica, que es farà del 20 al 24 d’octubre a Madrid, torna a estar relacionada amb la contaminació i la salut. Es presentarà una investigació que conclou que les partícules contaminants fines poden impulsar també l’aparició de tumors a les mames.

Les nostres dades han mostrat una associació estadísticament significativa entre l’exposició a llarg termini a la contaminació de l’aire amb el risc de càncer de mama

Béatrice Fevers, oncòloga del Centre Integral Léon Bérard de França

Es tracta del primer estudi que mesura els efectes de l’exposició residencial i laboral de la pol·lució sobre el risc de càncer de mama. I s’ha realitzat comparant l’evolució de 2.419 dones amb càncer de mama i de 2.984 dones sense càncer, exposades a la contaminació a les seves llars o a la seva feina, durant un llarg període, des del 1990 al 2011. Els resultats mostren que el risc de càncer de mama s’incrementa un 28% quan l’exposició a partícules fines (PM 2,5) augmenta en 10 micrograms/metre cúbic, és a dir, a les zones urbanes.

Així mateix, s’ha observat un augment de la incidència, tot i que en menor grau, amb l’exposició a partícules més grans, com PM10 i diòxid de nitrogen.

«Les nostres dades han mostrat una associació estadísticament significativa entre l’exposició a llarg termini a la contaminació de l’aire per partícules fines, a la llar i a la feina, amb el risc de càncer de mama. Això contrasta amb treballs anteriors que van analitzar únicament els llocs de residència i van mostrar efectes petits o nuls sobre el càncer de mama», indica la directora de l’estudi, la professora Béatrice Fervers, cap del Departament de Prevenció del Càncer i Medi Ambient del Centre Oncològic Integral Léon Bérard de França.

Processos inflamatoris

Charles Swanton, professor de l’Institut Francis Crick (Regne Unit), la investigació del qual va associar l’any passat la contaminació amb el càncer de pulmó en no fumadors, ha valorat les noves troballes en càncer de mama: «Les partícules petites poden penetrar profundament als pulmons i arribar al corrent sanguini, des d’on són absorbides pels sins i altres teixits. Ja existeix evidència que els contaminants de l’aire poden canviar l’arquitectura de la mama. Serà important comprovar si els contaminants permeten que les cèl·lules del teixit mamari amb mutacions preexistents s’expandeixin i impulsen l’aparició de tumors, possiblement a través de processos inflamatoris, una cosa similar al que hem observat amb no fumadors amb càncer de pulmó».

Ara hi ha proves sòlides del vincle entre les partícules PM 2,5 i el càncer, per la qual cosa existeixen bones raons clíniques i econòmiques per reduir la contaminació

Jean-Yves Blay, director de Polítiques Públiques d’ESMO

Al seu torn, el director de Polítiques Públiques de la Societat Europea d’Oncologia Mèdica, Jean-Yves Blay, ha aprofitat la publicació del nou estudi per reclamar a les autoritats que moguin fitxa contra les emissions: «Ara hi ha proves epidemiològiques i biològiques sòlides del vincle entre l’exposició a partícules PM 2,5 i el càncer, per la qual cosa existeixen bones raons clíniques i econòmiques per reduir la contaminació».

La nova directiva sobre qualitat de l’aire

Notícies relacionades

Es pot destacar que l’octubre passat, arran d’una proposta de la Comissió Europea de reduir el 2030 el límit de partícules PM 2,5 en l’aire dels actuals 25 micrograms/m3 a 10 microgramos/m3, ESMO va reclamar reduir encara més el límit, a 5 micrograms/m3, d’acord amb les recomanacions de l’OMS.

Finalment, el Parlament Europeu ha acceptat la petició de la societat mèdica, tot i que la directiva sobre la qualitat de l’aire encara està en procés d’elaboració. «El treball no ha acabat ni el canvi es produirà de la nit al dia, però anem en la direcció correcta», ha assenyalat el responsable de Polítiques Públiques d’ESMO.