col·lectius vulnerables

El Govern promet nous equipaments a Sant Roc quan ressuscitin el consorci social de Badalona

El Govern promet nous equipaments a Sant Roc quan ressuscitin el consorci social de Badalona
2
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La història del Consorci Badalona Sud, un ens creat el 2006 per donar aire als barris més complexos de Badalona, és una mostra de la desídia en la qual viuen submergits els veïns més empobrits de la ciutat. Es va demostrar quan es van produir les violacions grupals a la ciutat; els empleats no disposaven de cap informació sobre el que estava passant. Aquest divendres, l’alcalde Xavier García Albiol i el conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, s’han compromès a «reactivar» l’ens per «executar equipaments socials, culturals, educatius, sanitaris i esportius», i aconseguir transformar el barri.

El 2006, durant el primer govern del tripartit, la Generalitat i l’Ajuntament de Badalona van crear un ens per transformar els barris amb més problemàtica social, atur endèmic i rècord d’absentisme escolar. La idea era que associacions, serveis socials, sanitaris, professors, residents i tècnics compartissin diagnòstic, tracessin camí a seguir i impulsessin projectes a llarg termini per posar fi als problemes concrets que desemboquen en l’exclusió. L’estructura com a consorci els permetia disposar d’un pressupost estable per no estar pendents, any rere any, de les subvencions.

Però, des del 2013, les ajudes van caure a més de la meitat. El 2022 se’n va acordar la dissolució definitiva. Avui només es mantenen dos tècnics en el servei, que cobren amb retard, que no donen l’abast i que no tenen mitjans per assumir els reptes estructurals que ha d’assumir el barri. En els inicis eren vuit persones que treballaven en aquest ens coparticipat per les dues administracions.

Notícies relacionades

Quan va esclatar el cas Màgic, les violacions grupals perpetrades per menors a Badalona, experts i educadors, a més dels líders de la comunitat gitana al barri, van apuntar a la falta de referents i de serveis socioeducatius per als joves de Sant Roc. Al juny, el conseller Carles Campuzano i l’alcalde Xavier García Albiol es van comprometre a reobrir l’ens i tornar a finançar-lo a parts iguals davant l’evident necessitat.

Aquest divendres s’ha produït una altra reunió en la mateixa direcció. «D’aquesta manera, es podrà implementar el Pla d’integració i transformació del barri de Sant Roc i del seu entorn amb actuacions socials, laborals, culturals, educatives, sanitàries i de seguretat en favor de la població resident», diu la conselleria en una nota de premsa després de la trobada. També han anunciat futures actuacions al parc de vivenda i a nous equipaments socials, culturals, educatius, sanitaris i esportius.