Uns científics catalans troben les neurones responsables del mareig
1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Un grup de científics catalans de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), en col·laboració amb la Universitat de Washington ha trobat quines són les neurones responsables del mareig. En concret, es tracta de les neurones VGLUT2 que es troben en l’oïda interna i s’encarreguen de l’equilibri i la postura. L’estudi, publicat a la revista ‘PNAS’, proposa nous fàrmacs per bloquejar-lo.

Els científics catalans, comandats per l’investigador Albert Quintana, han fet experiments amb ratolins per revelar com funciona el circuit neuronal que ajusta la nostra posició en l’espai i el temps quan els senyals que es perceben dels nostres sentits no tenen coherència. Per exemple, quan els ulls veuen el moviment des de la finestra, però el cos es manté estàtic.

Les neurones VGLUT2 són les responsables activar una hormona, Colecistocinina (CCK), que també intervé en la digestió i la gana. Són les que produeixen sensació de sacietat amb el menjar. No és casual, ja que una de les conseqüències del mareig és el vòmit.

Notícies relacionades

Quan mengem alguna cosa en mal estat, aquesta hormona ens produeix una resposta similar a la del vòmit per evitar que l’ingerim. Això ha permès l’evolució de l’ésser humà. Però en l’actualitat, en els mitjans de transport i la realitat virtual es posa en marxa aquest mecanisme neuronal, segons l’estudi dels investigadors de la UAB.

Els autors de l’estudi proposen un fàrmac per aturar el mareig. Es tracta de la devacepida, un medicament aprovat a Europa i els Estats Units per a problemes gàstrics. És antagonista de CCK, bloqueja el seu receptor neuronal i evita que l’hormona s’activi. Ho han vist amb els ratolins amb què han investigat. A diferència dels fàrmacs que ja hi ha no utilitzen aquesta via i, a més de ser menys eficaços, tenen efectes secundaris com la somnolència.